Måndag 19 Apr
Stockholm

Gnaget kan bli kollektivt bestraffade

Enligt uppgifter ska AIK-supportrar kastat in det tio-tal smällare som slutade med att domaren, Daniel Wärnmark, tvingades uppsöka sjukhus.
1 av 5
Enligt uppgifter ska AIK-supportrar kastat in det tio-tal smällare som slutade med att domaren, Daniel Wärnmark, tvingades uppsöka sjukhus. Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX /
Syrianskas fans firade sitt ledningsmål. Matchen kan de däremot vinna med 3-0 på grund av några enstaka AIK-fans beteende.
2 av 5
Syrianskas fans firade sitt ledningsmål. Matchen kan de däremot vinna med 3-0 på grund av några enstaka AIK-fans beteende. Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX /
Det var ett gäng enorma smällar som braserade av invid Wärnmark. Domaren, som kan få lida av kronisk tinnitus har ännu inte uttalat sig om vad som skedde.
3 av 5
Det var ett gäng enorma smällar som braserade av invid Wärnmark. Domaren, som kan få lida av kronisk tinnitus har ännu inte uttalat sig om vad som skedde. Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX /
Straffet kan bli hårt för AIK. Sex poängs avdrag och kraftiga böter är att vänta för Stockholmsklubben.
4 av 5
Straffet kan bli hårt för AIK. Sex poängs avdrag och kraftiga böter är att vänta för Stockholmsklubben. Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Ordningsvakter försöker kontrollera oroligheterna.
5 av 5
Ordningsvakter försöker kontrollera oroligheterna. Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Tusentals tillresta AIK-supportrar skötte sig exemplariskt. Ett tiotal gjorde det däremot inte. Men nu kan hela föreningen straffas.– Det är klubbarna själva som beslutar om den saken, säger disciplinnämndens sekreterare till Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Så säger regelboken:

Våld mot funktionär

Om förenings ledare, spelare eller supportrar, för vilka föreningen kan anses vara ansvarig, under pågående match eller i anslutning därtill brukat våld mot funktionär, har respektive beslutande organ rätt att besluta om högst sex poängs avdrag.

I tävlingar administrerade av SvFF beslutar SvFF:s Disciplinnämnd. I övriga tävlingar beslutar berört SDF.

SÖDERTÄLJE. Under måndagseftermiddagen skedde det som många hade hoppats inte skulle ske igen. Ett tiotal smällare kastades i riktning mot den assisterande domaren, Daniel Wärnmark, under matchen mellan Syrianska FC och AIK.

Enligt medier och personal på plats ska smällarnas lobbats in från hörnet mellan bortasektionen och läktarplats med Syrianska fans på Södertäljes Fotbollsarena. Men när nu disciplinnämnden ska ta tag i stafettpinnen och utföra sitt jobb, är det inte riktigt så enkelt som det först verkar.

– Först måste vi invänta en rapport från matchdelegaten, domarna och säkerhetsdelegaten, berättar Svenska Fotbollförbundets sekreterare i Disciplinnämnden, Erika Zaar, för Nyheter24.

– Därefter väntar en längre process för att redogöra vad som exakt har skett och efter det kan ett beslut om straff tas.

Klubbarna ansvarar för sina egna

Det är dock ett par saker som rent regelmässigt står klart. Oavsett om de som kastade var AIK-fans eller om de var motståndarsupportrar som infiltrerat bortaläktaren - så är det just i det här fallet - Stockholmsklubben som står ytterst ansvarig.

– Det är ett beslut som klubbarna själva fattat. Det är helt enkelt så att bortalaget ansvarar för sin tillsatta sektion på arenan. Och som reglementet ser ut nu spelar det ingen roll vilken tillhörighet förövarna har, det är klubben som har det ultimata ansvaret för vad som sker på just den sektionen, fortsätter Erika Zaar.

Men hur ser det då ut med den kollektiva bestraffningen som det ändå är på tal om här? Sex poängs bestraffning för ett fåtal huliganers agerande?

– Det är klart att det är olyckligt, men det finns ju sätt för klubbarna att ålägga sin egen personliga bestraffning mot förövarna i fråga. De kan exempelvis utdela en arrangörsavstängning på upp mot två år.

Detta innebär att de som kastade smällarna i måndags inte skulle få besöka någon match som AIK är ansvarig för. Straffet kan sträcka sig så långt att det involverar samtliga matcher i Sverige men också landslagets matcher.

– Sen kan klubbarna även gå via civilrättsliga beslutsorgan. De kan då tilldelas besöksförbud, vilket i korta drag innebär att de inte får infinna sig i närheten av någon av klubbarnas olika faciliteter, säger Erika Zaar till Nyheter24.

Finns det vägar att för att minska den kollektiva bestraffningen och göra det tyngre för de enskilda förövarna?

– Ja, det är som sagt klubbarna själva som beslutar om det reglementet som existerar. De flesta svenska klubbar ingår i ett representantskap, ett möte som anordnas i december månad, där just regler kring sådana här händelser diskuteras.

Vägen att gå är alltså via klubbarnas årsmöten, där fans, ledningsgrupper och andra involverade i klubbarna kan fastställa den enskilda föreningens ståndpunkt i vissa frågor.

Här videoklippet från skandalen:

Kommentera
Kopiera länk
Dela