Pepe fick rött kort efter stämplingen av den brasilianska högerbacken.
1 av 4
Pepe fick rött kort efter stämplingen av den brasilianska högerbacken. - Foto: Andres Kudacki/AP/SCANPIX
Symptomatisk bild för gårdagens stora klassiker.
2 av 4
Symptomatisk bild för gårdagens stora klassiker. - Foto: Manu Fernandez/AP/SCANPIX
Pepe ställer sig frågan: "Vad hände här?"
3 av 4
Pepe ställer sig frågan: "Vad hände här?" - Foto: Paul White/AP/SCANPIX
Dani Alves vrider sig i smärtor och förvissar sig om att benet inte blivit amputerat. Tre minuter senare var återigen på plan och sprang som ett tåg upp och ner för högerkanten.
4 av 4
Dani Alves vrider sig i smärtor och förvissar sig om att benet inte blivit amputerat. Tre minuter senare var återigen på plan och sprang som ett tåg upp och ner för högerkanten. - Foto: Andres Kudacki/AP/SCANPIX

Domarbasen: "De är ett gäng konservativa hökar"

Matchen mellan Real Madrid mot Barcelona blev ett hårt slag mot fotbollens anseende. Nyheter24 kan nu berätta om svårigheterna att få till regler som straffar de som straffas ska.


Så säger Fifa:

"Fotboll är en global sport och dess regler måste tolkas och implementeras med en rigorös konsekvens." skriver Fifa om problematiken med regelverket.

Och utöver det drar det internationella förbundet en stor röd penna över debatten kring modernisering:

"Ett av målen är att strukturera om och uppdatera spelreglerna på ett sätt som ger rum för uppfinningsrikedom samtidigt som det respekterar traditionerna."

STOCKHOLM. Under onsdagskvällen fick världens samlade fotbollsentusiaster bevittna en av sportens absolut mörkaste sidor. Trots ljusglimtar som en slalomåkande Leo Messi är det filmningarna och de ständigt återkommande vredesutbrotten som etsat sig fast på näthinnan.

Pedro, Sergio Busquets och de andra fick Rivaldos Oscarsvinnande insats mot Turkiet framstå som en tung Raspberrysegrare.

Nu uppstår frågan hur fotbollen ska rädda sig själv från sin egen grav. Ett förslag som har lyfts fram är att införa retroaktiva avstängningar för fula filmningar. Men det något som i den närmaste framtiden absolut inte kommer att bli aktuellt.

– Nej, vi har inte fått indikationer på att något sådant kommer införas från Fifa:s håll, säger Svenska Fotbollförbundets domarkonsulent, Per Kjellin, till Nyheter24.

– Det hela är egentligen en väldigt svår fråga. För om man skulle införa en sådan regel då måste även börja videogranska minsta lilla misstag på planen. En frispark här, en hörna där. Var går gränsen? fortsätter Kjellin.

Intet mycket nytt under solen. Att fotbollen inte är världens mest liberala och taktkänsliga idrott råder det inget tvivel om. Men att den skulle vara infekterad historik som bottnar sig 1800-talet är desto mer överraskande.

– Det är ganska sjukt hur konservativt det är just med regelfrågor hos Fifa. Det är sammanlagt åtta ledamöter som avgör vilka de nya reglerna ska bli inför varje säsong. Fem av dessa platser ska ockuperas av ledamöter från de brittiska öarna. De tre övriga kan tillfalla några av de kontinentala förbunden.

Med andra ord bottnar Fifa:s motsträvighet till regelförändring på de "konservativa rösterna inom det internationella förbundet".

SvFF har möjlighet att skicka in förslag om regelförändringar till kommittén, men en stävjan av filmningar är ännu inte aktuell från förbundets sida.

Bilderna på en världsartist som vi aldrig kommer att glömma:

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!