Carlos Banda är rejält pressad inför helgens match mot Halmstad.
1 av 2
Carlos Banda är rejält pressad inför helgens match mot Halmstad. - Foto: ADAM IHSE / SCANPIX
Försvarsspelet var under all kritik vid Trelleborgs samtliga tre mål. Här gör Fredrik Jensen 1-0.
2 av 2
Försvarsspelet var under all kritik vid Trelleborgs samtliga tre mål. Här gör Fredrik Jensen 1-0. - Foto: Andreas Hillergren / SCANPIX

Krönika: Det är inte tränaren det är fel på

Djurgården är ett sjunkande skepp och ingen verkar kunna få skutan på rätt köl.


Pehrsson - räddare eller inte?

Många hoppas att Magnus Pehrsson redan nu kan gå in och rädda Djurgården från bottenträsket.

Är han egentligen någon "Messias"? Läs mer om Pehrssons brokiga tränarhistoria här.

STOCKHOLM. Burop och uppgivna spelare som inte vill svara på om de har förtroende för sina tränare. Nej, det är inte ett lag som precis åkt ur allsvenskan - det är ett Djurgården som precis förlorat hemma mot nykomlingen IFK Norrköping.

En match senare har inget blivit bättre. Det blev förlust borta mot Trelleborg med ett försvarsspel som såg lika håglöst ut som i de andra matcherna.

Tränaren Carlos Banda har talat mycket och bra om det spel han vill att laget ska spela. Jag tvivlar inte på att han kan bli en bra tränare och det är orättvist att ge honom skulden för den katastrofala inledningen.

Som spelartruppen 2011 ser ut borde laget klara en allsvensk plats med nöd och näppe. Om truppen vore skadefri det vill säga. Nu saknas till exempel ledaren Mattias Jonson (föga förvånande med tanke på lirarens skadefyllda historia). Och då är Djurgården ett lag för superettan.

Skulden ligger därmed hos de som "styrt upp" organisationen och som spikat spelartruppen. Sportchefen Stefan Alvén och styrelsens sportsligt ansvarige Ingvar "Putte" Carlsson.

De har inte värvat in en tung, rutinerad mittback som är det som lagets mest akut behöver. Istället har 18-årige Gale Agbossoumonde lånats in över sex månader.

De har gett Carlos Banda förtroendet att leda laget - men bara under 2011 och bara om Alvén får ha sista ordet om alla laguttagningar.

Det är klart att det inte håller om de sportsligt ansvariga har en vision, tränaren en annan och spelarna en tredje. Banda vill spela ett spel, truppen är anpassad för ett helt annat.

Nu pratas det mycket om Magnus Pehrsson och att han ska kallas in tidigare för att rädda klubben. Om han kommer redan nu är det frågan om han kan klara av att vända skutan med den spelartrupp som finns att tillgå.

Jag minns Pehrsson som stor, stark och "mittfältets monark", men jag ställer mig tveksam till honom som tränare. Han må ha varit en hjälte på planen men han kan inte trolla med knäna från bänken.

Varken Banda eller Pehrsson kommer att kunna lyfta Djurgården så länge man sätter alldeles för hård press på orutinerade 90-talister i laget. Det är självklart lovvärt att spela fin fotboll, men det spelar ingen roll om man släpper in två-tre skitmål per match.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!