Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

AIK vill gå mot säkrare ekonomi

- 04/05/2011, 08:05 -
Jens Andersson vill få ordning på ekonomin.
1 av 3

Jens Andersson vill få ordning på ekonomin.

Claudio Bresciani / SCANPIX /

Mannen i scouternas blickfång.
2 av 3

Mannen i scouternas blickfång.

MAJA SUSLIN/SCANPIX

3 av 3

LEIF R JANSSON / SCANPIX

Sportchefen berättar att han hellre har en bra ekonomi än ett SM-guld.

STOCKHOLM. Den Allmänna Idrottsklubben från Solna Stad har gått från klarhet till klarhet under säsongen 2011. Spelmässigt fungerar allt och AIK har elva poäng efter fem spelade matcher. De är endast tre poäng efter Helsingborg som redan avslutat den sjätte omgången.

Gnagets hängmatch är självfallet skandaldrabbningen mellan Stockholmsklubben och Syrianska FC, en match som avbröts efter att domaren Daniel Wärnmark fått en smällare kastad mot sig.

Men trots ovissheten, kan det något underliga läge som AIK befinner sig i ge vissa oanade konsekvenser.

Kan det bli så att ni tjänar på att behålla spelare?

– Nu är det ju så att vi alltid är beredda att sälja våra spelare, förutsatt att priset är det rätta. Så enkelt är det och så är det för alla svenska klubbar, säger AIK:s sportchef, Jens Andersson, till Nyheter24.

Ett citat som varken väcker känslor eller får folk att lyfta på ögonbrynen. Men nu, när laget ändå kan vara med och kämpa om guldet, ger nästa citat indikationer kring hur Gnaget kommer att prioritera 2011.

– Mitt mål är att få ordning på ekonomin, samtidigt finns det inget motsatsförhållande i min roll om att prioritera bort det ena eller det andra. Ekonomin ska vara bra och vi ska alltid kämpa mot SM-guld, säger sportchefen.

Experterna kan få fel

Inför säsongen var det inte många experter som gav AIK några som helst chanser att vara med och tampas om SM-guldet. "Ett klassiskt mittenlag", har varit standardmantrat från förstå-sig-påarna.

Nu har förvisso endast en femtedel av den allsvenska säsongen spelats, men man ser ändå tendenser i AIK:s spel som tyder på en bättre tabellplacering än väntat.

Lagets kampvilja går inte att ta miste på. Kenny Pavey stångar sig blodig med sin något begränsade fotbollsförmåga. Samtidigt leverar Nils-Eric Johansson åldern till trots och försvaret är ligans bästa. Endast två insläppta på fem matcher.

Det nämnda prekära läget som uppstår är att föreningen som sådan blöder rent ekonomiskt - som vanligt numera. Och det är med skräckblandad förtjusning som supportrarna handskas med rönen om vem som får lämna.

Bäst och dyrast

Det är i anfallsbesättningen som fjolårets stora dundersuccé återfinns. Spelaren som även denna säsong inlett starkt, nämligen Mohamed Bangura. Han är den största ekonomiska tillgången i laget, samtidigt är han självfallet även kanske den bäste spelaren.

– Det är precis som det var inför säsongen. Får vi ett tillräckligt starkt bud kommer vi att acceptera läget och sälja. Sen måste man självklart ha i åtanke vad de enskilda spelarna har för intressen. Är det verkligen rätt klubb som knackar på dörren eller vill killen stanna? konstaterar sportchefen för Nyheter24.

– Som sagt gäller det för exakt alla allsvenska klubbar. Vi vet var vi står i den europeiska fotbollens näringskedja.

Så det finns ingen magisk derivata där ni kan tänka er att acceptera en förlust rent ekonomiskt för att vara med och tampas om guldet?

– I dagsläget vill jag vidhålla att vi måste ordna upp det rent ekonomiskt. Jag vill hellre att vi står på säker grund och tar det lugnt, men samtidigt vill självklart vinna SM-guld, avslutar Jens Andersson för Nyheter24.