AIK har genomgått den kraftigaste biljettprisökningen sett till procentsatserna. Hammarby har samtidigt de i särklass dyraste årskorten.
1 av 2
AIK har genomgått den kraftigaste biljettprisökningen sett till procentsatserna. Hammarby har samtidigt de i särklass dyraste årskorten. - Foto: Maja Suslin / SCANPIX
Malmö FF:s klackbiljetter kostar endast 1 100 kronor per säsongen, vilket är endast två femtedelar av vad Bajen Fans måste lägga för sina plåtar.
2 av 2
Malmö FF:s klackbiljetter kostar endast 1 100 kronor per säsongen, vilket är endast två femtedelar av vad Bajen Fans måste lägga för sina plåtar. - Foto: Andreas Hillergren/SCANPIX

Kostnaderna för ståplats skjuter i taket

Så mycket mer har Stockholmsklubbarna höjt ståplatspriserna i förhållande till prisökningarna i resten av samhället.


KPI-Index

KPI-index framställs av Svenska Centralbyrån, och ger insyn i hur prisskillnaden utvecklas år för år när det kommer till varor och tjänster i det svenska samhället.

Enligt Riksbanken var KPI-indexet 2006 drygt 284, för att 2011 vara 304. Detta ger en sju procentig ökning av varornas genomsnittliga pris.

STOCKHOLM. Den svenska fotbollen är lite av ett unikum i den internationella sportvärlden. Det vi dagligen matas med är en liga där spelet är undermåligt och under långa stunder på året är vädret näst intill outhärdligt.

Men trots det dyker supportrarna upp. Och det i mängder. Två miljoner betalande besökare hade allsvenskan under 2010.

Biljettpriserna kontra marknaden

Det som dock framkommer efter Nyheter24:s granskning är att några elitklubbar systematiskt höjer priset på sina årskort mer än vad kostnaden ökar för varor i övriga samhället.

Den sammanlagda ökningen av KPI-indexet från 2006 - när allsvenskan som varumärke kanske var starkare än någonsin med höga publiksiffror och bra teve-avtal för klubbarna - till 2011 är sju procentenheter. KPI är ett index för att analysera hur mycket varor och tjänster i Sverige har ökat i pris/värde.

"Vi vill fylla Norra"

Under samma period ökade exempelvis AIK sitt pris för säsongskort på Norra Stå med nästan 34 procent. Från 890 kronor 2006 till 1190 kronor för säsongen 2011 om man köpte innan den 1 januari (priset efter årskiftet uppgick till 1 500 kronor, vilket motsvarar en ökning på 70 procent).

Trots att ökningen är väl över KPI-indexet menar AIK:s arrangemangsansvarige Lasse Pettersson att de strävar väldigt hårt mot att hålla ner priset på klacken och familjeläktaren.

– Jag är medveten om att vi höjt en aning mer än vad KPI-indexet varit för resten av samhället. Men om du tittar på hur det ser ut för de andra Stockholmslagen är det en rätt radikal skillnad.

Och det stämmer. Men då måste man ändå beakta att AIK har sin klack på kortsidan till skillnad från både Djurgården och Hammarby.

– Vi siktar på att tjäna våra stora pengar på besökarna på långsidan, men det är just på långsidan som Djurgården och Bajen har sina ståplatser. Sen att vår kortsida är så stor gör att det aldrig uppstår en större efterfrågan än vad det finns tillgång, det är en anledning till varför priserna är så låga. Dessutom vill vi ju fylla platserna med våra sjungande supportrar.

Stora skillnader mellan lagen

I Djurgården har man agerat annorlunda när det kommer till höjningen av biljettpriserna. Klubbens säsongskort i klacken kostade 1 900 kronor när det begav sig 2006. Nu kostade årskortet 1 600 kronor innan årskiftet och 2 000 efter.

Det innebär att Djurgården inte följt marknadskrafterna och helt enkelt haft en lägre ökning än övriga samhället i stort. Dock bör det tilläggas att Djurgårdens biljetter kostade 113 procent mer än AIK:s gjorde 2006. Och fortfarande är det 25 procents skillnad mellan biljettpriserna.

DIF är inte värst

Hammarby är annars klubb med i särklass dyrast klackbiljetter. 2006 fick supportrarna betala 2 545 kronor för ett årskort. 2011 kostade samma biljett 2 740, detta trots att Hammarby inte längre spelar i allsvenskan.

Ökningen står dock mer eller mindre i direkt proportion med KPI-indexet.

– Det blir helt enkelt dyrare i och med att vi har vår klack på långsidan, säger Hammarbys tillförordnade marknadschef Patric Ljungström till Nyheter24 och fortsätter:

– Men det är fortfarande en relativt låg ökning och vi har inte höjt priset på biljetterna sen 2009. Och vi införde även för en tid sen ett mer trappliknande prissystem, där de som sitter på Norra och "Gubbläktaren" betalar en aning mer för att vi ska kunna hålla nere klackpriserna.

Men Bajen Fans är mer oroliga över vad som komma skall. Inom bara ett par år ska klubben flytta ut från Söderstadion och in i nya Stockholmsarenan. En flytt som kan få stora konsekvenser för klacken.

– Vi har en känsla av oro när det kommer till flytten. Det kommer bli riktigt svårt att fylla klacken och än svårare att göra den större, säger Bajen Fans nya ordförande, Jakob Uddeholt till Nyheter24.

–  Från vårt håll sätter vi nu därför igång ett arbete för att påverka det vi tror behövs för att åstadkomma att de stora massorna kommer till arenan, och biljettpriserna är något vi ska resonera kring.

Mästarnas ökning

Enlig Per Welinder, Malmö FF:s presschef, kostade ett årskort på gamla Malmö Stadion 1 100 kronor för personer över 18 år.

Nu när laget flyttat och ackorderat sig på nya Swedbank Arena, kostar klackbiljetterna 1 595 kronor. Vilket motsvarar en ökning med 45 procent. Dock vill Welinder framhålla att det ändå handlar om att klubben flyttat till "Sveriges finaste fotbollsstadion".

AIK
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!