Turina kollar bara på när Makondeles frispark går in.
Turina kollar bara på när Makondeles frispark går in. - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
Nils-Eric Johanssons AIK hade svårt att skapa något på Rambergsvallens taffliga gräsmatta. - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
Rambergsvallens gräsmatta höll inte måttet. Svårast fick AIK, här tappar Bangura fästet. - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

Häcken besegrade AIK på Rambergsvallens leråker

Gnaget kom till spel borta mot Häcken med en överraskande bra start på säsongen. Men på Rambergsvallens fruktansvärda gräsmatta hade de inte mycket att stätta emot.

Dulee Johnson på läktaren

Den gamle AIK- och Häcken-spelaren satt på läktaren. Han såg inte särskilt road ut och frågan är vart hans sympatier låg i matchen. Kanske längtar han tillbaka till AIK.

Det kan knappast ha varit gräsmattan som har lockat honom i alla fall. Dulee, som är klubblös sedan han lämnat sin grekiska klubb Panaitolikos FC, letar klubbar i flertalet länder i Europa. Frågan är om någon vill ha honom efter hans brokiga bakgrund.

GÖTEBORG. AIK åkte till Rambergsvallen med en fin inledning i bagaget. Rambergsvallens gräsmatta var dock allt annat än fin och påminde mer om en leråker än en fotbollsplan.

Trots att sommaren börjat leta sig in på förtid i Sverige var gräsmattan på västkusten mer lik en potatisåker i början av mars. Det var något som ställde till stora problem, framförallt för gästande AIK.

Det blev extra tydligt i matchens inledning när Mohamed Bangura var på väg mot en bra chans men snubblade på en grästuva.

Frisparken i krysset

Första halvlek var ganska jämn och fattig på chanser, men Häcken tog över mer mot slutet och skytteligaledaren Mathias Ranegie vann en frispark i farligt läge. En frispark som den gamla Djurgårdaren Rene Muzola  Makondele förvaltade på absolut bästa sätt. Ivan Turina hade inte mycket att göra när bollen gick över AIK-muren och rakt in i krysset.

I den andra halvleken kom ett mycket taggat AIK in och satte genast press på Häcken i sin jakt på kvittering. Häcken stack emellan med några farliga spelvändningar, främst via Ranegie och Chibuike.

Trots att vädret var underbart och solen sken som om det vore midsommarafton var de 400 på bortläktaren betänkligt missnöjda. Inte med spelet, inte med taktiken. Utan det var i stället domaren som fick utstå den värsta kritiken. Gnaget-fansen skrek efter straffar och frisparkar, efter inkast och hörnor. Men gång efter annan fick de aldrig något gehör.

Gräsmattan blev avgörande

Den andra halvleken bjöd på mer chanser då AIK satte press på Häckens försvar. Det var då som Häcken slog till igen. Emil Wahlström nickade in en hörna när Gnaget vädrade en kvittering. Kalldusch och vemod.

AIK kom av sig i sin offensiv. Avbytarna Kevin Walker och Martin Mutumba byttes in, men lyckades inte sätta någon prägel på matchen. I stället var det Häckens inhoppare Majeed Waris som punkterade matchen med några minuter kvar. Stockholmarna stod och sov i försvarslinjen och utan någon press kunde inhopparen dunka in 3-0 till Häcken.

Att AIK till slut fick in en reducering hjälpte inte nämnvärt. Mathias Ranegie försökte få iväg bollen efter en hörna men lyckades i stället placera bollen precis innanför sin egen stolpe.

AIK var annars laget som drabbades värst av Rambergsvallens så kallade "gräsmatta". Nu längtar de säkerligen hem till Råsunda, som för en gångs skulle kan stoltsera med en schysst gräsmatta tidigt på säsongen.