Smällarna i Södertälje.
1 av 4
Smällarna i Södertälje. - Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Säkerhetsvakter framför AIK-supportrarna.
2 av 4
Säkerhetsvakter framför AIK-supportrarna. - Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Syrianskas tränare Özcan Melkemichel var fly förbannad efter matchen den 25 april.
3 av 4
Syrianskas tränare Özcan Melkemichel var fly förbannad efter matchen den 25 april. - Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Daniel Wärnmark har gått berättat att han vill fortsätta dömma i allsvenskan.
4 av 4
Daniel Wärnmark har gått berättat att han vill fortsätta dömma i allsvenskan. - Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

Tunga straff att vänta efter kaoset i Södertälje

Säsongens stora skandalmatch på Södertälje Fotbollsarena ska nu inom kort äntligen fått ett avslut.


Så säger regelboken:

Våld mot funktionär

Om förenings ledare, spelare eller supportrar, för vilka föreningen kan anses vara ansvarig, under pågående match eller i anslutning därtill brukat våld mot funktionär, har respektive beslutande organ rätt att besluta om högst sex poängs avdrag.

I tävlingar administrerade av SvFF beslutar SvFF:s Disciplinnämnd. I övriga tävlingar beslutar berört SDF.

STOCKHOLM. Det som skedde den 25 april när Syrianska FC gästades av AIK kan inte ha undgått någon. Spaltmeter blev snabbt spaltkilometer om smällarna som bräserade av invid linjedomaren Daniel Wärnmark.

Diskussionen direkt efter matchen påminde mer om en pajkastning från sandlådeåldern. Syrianskas representanter kallade AIK:s tillresta fans för fotbollsmördare. Stockholmsklubben svarade med att påstå att smällarna kommit från Syrianskas läktare.

Det enda man definitivt kunde säga vid den tidpunkten var att ingen visste, överhuvudtaget, vem som gjort vad. Men nu har klubbarna skickat in sina olika perspektiv på händelseförloppet till Svenska Fotbollförbundets disciplinnämnd.

– Ja, inom några dagar kommer vi kunna säga vad som egentligen skett. Klubbarna har skickat in sina respektive rapporter till förbundet, men jag kan just nu inte kommentera vad det står i dem, säger SvFF:s tävlingssekreterare Erika Zaar till Nyheter24 och fortsätter sedan angående framtiden:

– Dels så ska vi avgöra vad som hänt, men sedan också diskutera skuldfrågan.

Båda lagen kan förlora

Erika Zaar berättar vidare för Nyheter24 att det nödvändigtvis inte behöver bli något straff för endera klubb. Om det mot all förmodan inte går att bevisa att det var supportrar från antingen AIK, Syrianska eller båda två kommer inga böter åläggas.

Däremot kan det, om det bevisas att båda supportergrupperna varit delaktiga i kastandet, bli fråga om att straffa båda föreningarna med tuffa böter och poängavdrag.

– Det kan bli så att antingen AIK eller Syrianska förlorar matchen med 0-3. Men om båda lagen anses vara skyldiga kan det bli fråga om ett förlustresultat för båda lagen.

Bara några dagar efter incidenten cirkulerade rapporter om att matchen inte skulle spelas om. Ett beslut som kan omvärderas när disciplinnämnden sammanträder.

– Vi kommer att se över huruvida matchen ska spelas om eller ej, avslutar Erika Zaar för Nyheter24.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

igår 21:50

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

igår 21:48
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

igår 21:22
Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.

Åberg visar klass – bara ett slag efter

igår 20:44
Det svenska stjärnskottet Ludvig Åberg håller sig kvar i täten och fortsätter visa klass i RBC Heritage, USA-tourtävlingen i South Carolina. Eller vad sägs om fem birdies på andra rundan?

Kittel tog hem världscupfinalen – favoriten diskad

igår 19:54
Det blev succé för Patrik Kittel och hästen Touchdown i världscupfinalen i dressyrens fria program. Ritten räckt hela vägen till seger – Sveriges första på 26 år. Jag kan inte förstå vad som har hänt, säger Kittel i SVT efter segern. Favoriten, brittiska Charlotte Fry på hästen Everdale, diskades.

Finländsk revansch – svensk förlust i förlängning

igår 19:54
Seger i första matchen blev till förlust i den andra. Finland tog revansch på Tre Kronor och vann den andra landskampen inför VM med 2–1 efter förlängning. Oskarshamns Ahti Oksanen gjorde segermålet.