Tisdag 18 Jan
Stockholm

Den hemlige spelaren: "Skumraskaffärerna

Den hemlige fotbollsspelaren försvarar supportrarna.
1 av 3
Den hemlige fotbollsspelaren försvarar supportrarna. Foto: Leonid Androsov
Björn Runström under sin första sejour i Hammarby. Detta är dock en bild vi inte fått se sen han återvände efter sina äventyr på kontinenten.
2 av 3
Björn Runström under sin första sejour i Hammarby. Detta är dock en bild vi inte fått se sen han återvände efter sina äventyr på kontinenten. Foto: Daniel Nilsson / SCANPIX
"David är en bra spelare absolut, men att han fick gå till Premier League kändes väldigt skumt".
3 av 3
"David är en bra spelare absolut, men att han fick gå till Premier League kändes väldigt skumt". Foto: SANG TAN/SCANPIX

"Det har varit ett mirakel att ett gäng lirare lyckas kravla sig hela vägen till Premier League".

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Den nakna sanningen:

Den hemlige spelaren, som Nyheter24 samtalar med, är en av Sveriges bästa fotbollsspelare och har gedigen erfarenhet från livet som proffsspelare, både i Sverige och utomlands. Mer än så kan vi inte säga.

Inom kort drar den ack så vackra och fina Silly Season igång. Med anledning av det och alla skandaler som skedde i fjol bestämde sig Nyheter24 för att fråga ut vår hemlige fotbollsspelare om hur det egentligen ser ut bakom kulisserna där agenterna får härja fritt. Klarar vi av en ny Linus Hallenius-härva eller får vi se ytterligare en Wanderson-kollaps?

Vad tycker du om alla agenter och hur ser det egentligen ut där bakom kulisserna?

– Det finns ju agenter som faktiskt är seriösa och bedriver en seriös affärsverksamhet, men sen finns det ju även de som bara finns på marknaden för att roffa åt sig så mycket pengar som möjligt.

– Sen har jag haft riktigt flyt med min agent. Men det var helt annorlunda när jag var yngre. Då var det många som hörde av sig och lovade guld och gröna skogar utan att någonsin leverera. Jag tackade förvisso nej till alla, men jag kan tänka mig att många unga killar faller för ord som "Europa" och "proffskontrakt".

När vi granskade agentverksamheten lite närmare kom det bland annat fram att agenter inte alls får ta kontakt med spelare som redan har en agent, men att det sker rätt ofta ändå?

– Ja, dem får ju inte på något sätt försöka locka till sig en spelare eller så. Men det sker rätt ofta ändå. Klubbar får ju inte heller kontakta spelare som är under kontrakt men även det sker ju i skymundan nästan hela tiden.

– Men har du rent mjöl i påsen så säger man ju ifrån när det sker.

Vad gör en agent egentligen för att förtjäna alla sina pengar? Det är ju inte enbart så att de förhandlar fram kontrakten?

– Nej, verkligen inte. Min agent har hjälpt mig med väldigt mycket praktiska grejer som bland annat att ta hand om deklarationen och hjälpa till med juridiska frågor.

Hur går det då till när agenterna förhandlar fram kontrakten från spelarnas perspektiv?

– Alltså när jag skrev på för en klubb utomlands då var det verkligen så att agenten förde min talan samtidigt som jag satt nere i gymmet typ. Han förhandlade fram hela mitt personliga kontrakt och alla smådetaljer, sen frågade han så klart mig om det var okej och sen skrev vi på.

– Men innan dess fungerar det typ som så att en agent får reda på att det finns intresse från en klubb. Då säger han om det finns ett intresse från mig som spelare att gå dit och frågar samtidigt vad man kan diskutera för summor. Mycket svårare än så är det faktiskt inte.

Har du hört talas om agenter som pressat sina spelare?

– Samma sak där, det är klart att det finns ojusta agenter här i Sverige. Men jag vill inte nämna några namn. Sen för att svara på frågan är det så att agenter ibland pressar förhandlingarna så pass hårt att de brister. Eller så ser de kanske 400 000 i agentarvode framför sig och hoppar på direkt utan att bry sig hur det blir för spelaren.

Men finns det agenter som struntar i sina spelare?

– Återigen samma sak där. Det finns agenter som inte bryr sig om spelare när det går dåligt för dem, så är det ju. Jag har hört talas som lirare som inte hört av sin agent på ett år och så fort det börjar gå bra så hör de av sig igen och säger typ att "nu är det dags att dra ut i Europa".

Finns det en risk att agenter kontrakterar så många spelare de kan för att hoppas att toppen kan betala hela årslönen?

– Så är det definitivt. Ju fler spelare du har i ditt stall desto större chans är det ju att någon blir riktigt bra. Men då blir det ju på något sätt en jävla människohandel. Agenterna måste ju fråga sig hur många spelare kan jag ta hand om och hur många kan jag hjälpa?

– Det finns många exempel på spelare som stagnerat i sin karriär men inte har en agent som bryr sig, så då kommer de inte till en klubb där de kan få speltid och går det riktigt åt helvete kanske deras karriär dör ut liksom.

Men finns det några skickliga agenter i Sverige eller borde spelarna satsa på agenter från kontinenten?

– Det har hänt många gånger att man sett spelare lämna någon liten klubb för att helt plötsligt skriva på för någon jätteklubb i Europa. Och då tänker man ofta "hur fan lyckades den agenten med det".

– Jag vill inte nödvändigtvis gå in på namn, men det har hänt flera gånger att man sett en spelare bli utlandsproffs och bara tänkt; "Vad fan hände här".

Kommentera
Kopiera länk
Dela