Onsdag 28 Jul
Stockholm

Publikfavoriten: "Stort när de sjöng mitt namn"

Blodbilen alla förknippar med Karlsson och som hans barn pratar om varje vecka. Ett ögonbryn sprack efter att Markus Rosenberg satt upp en armbåge i hans ansikte.
1 av 3
Blodbilen alla förknippar med Karlsson och som hans barn pratar om varje vecka. Ett ögonbryn sprack efter att Markus Rosenberg satt upp en armbåge i hans ansikte. Foto: Bildbyrån
Markus Karlsson kysser SM-bucklan på Ryavallen i Borås år 2002. "Hela den tiden var fantastisk".
2 av 3
Markus Karlsson kysser SM-bucklan på Ryavallen i Borås år 2002. "Hela den tiden var fantastisk". Foto: Stefan Jerrevång / SCANPIX
Det blev tre säsonger i Brommapojkarna innan Karlsson lade skorna på hyllan. Här i duell med Dif:s Jones Kusi-Asare på Stadion.
3 av 3
Det blev tre säsonger i Brommapojkarna innan Karlsson lade skorna på hyllan. Här i duell med Dif:s Jones Kusi-Asare på Stadion. Foto: SÖREN ANDERSSON / SCANPIX

Markus Karlsson var lagkapten när Djurgården vann SM-guld 2002 och 2003. Läs vad han har att säga idag om framgångarna, publiken och "blodbilden" han fått lära sig att leva med.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Markus Karlsson:

Född: 30 augusti, 1972.

Klubbkarriär

Rimbo IF - 1993

BKV Norrtälje - 1993-1995

Djurgården - 1996-2004

Rot-Weiss Essen - 2005

Stabaek - 2005-2006

Brommapojkarna 2007-2009

Meriter

Två SM-guld (2002, 2003)

Två cupguld (2002, 2004 - spelade ej andra året)

Utsedd av supportrarna till "årets järnkamin" (2003)

STOCKHOLM. Han kom till Djurgården år 1996 som en 24-årig vänsterytter som inte kunde göra mål. Han lämnade klubben som bejublad mittback, lagkapten, dubbel SM-vinnare och publikfavorit.

– Det var fantastiskt kul, hela den tiden egentligen men framför allt SM-guldet 2002, säger Markus Karlsson om den framgångsrika perioden till Nyheter24.

"Man får jobba hårt när man inte är Zlatan"

Med lagkamrater som Kim Källström, Andreas Johansson och Johan Elmander har Karlsson dock svårt att lyfta fram sin egen betydelse i framgångarna i början av 2000-talet.

– Jag har väl alltid varit en habil spelare, en som jobbat hårt. Det är det man får göra när man inte är Zlatan, säger han.

Karlsson, som trots alla stjärnor ändå behöll statusen som supportrarnas favorit, talar sig varm om stämningen som var på läktarna de åren.

– Jag minns vilket otroligt stöd vi hade, både jag personligen och laget, säger han.

Hur menar du personligen?

– Jo, det var väldigt mycket i sista matchen 2003 (mot Öster på Stadion, reds. anm) när jag hörde mitt namn från läktarna i kanske 20 minuter. Det var riktigt stort.

Bilden som de allra flesta kanske förknippar Markus Karlsson med är den när han är helt nedblodad i ansiktet under en bortamatch mot Halmstad BK.

Vad kommer du ihåg från den händelsen?

– Det kom ett inlägg i slutminuten, (Markus) Rosenberg satte en armbåge i ansiktet på mig och så kvitterade de till 2-2. Jag sa väl inte så väl valda ord till domaren då.

– Men det stämmer att den bilden förknippas mycket med mig. Mina barn pratar om den ungefär en gång per vecka, säger Karlsson och skrattar.

"Det var lika bra att lämna"

År 2004 lämnade lagkaptenen Djurgården för tyska Rot-Weiss Essen efter att han varit missnöjd med delar av klubbens ledning.

– Det var en ledningsfråga helt enkelt. Jag vill alltid vara med och stå på barrikaderna och när jag inte kände att jag kunde göra det var det lika bra att lämna, säger han.

Han har dock aldrig slutat följa klubben alla förknippar honom med.

– Det har jag gjort hela tiden och det gör jag nu med. Jag går på matcher när jag kan med min son och umgås en del med folk inom föreningen, säger Karlsson.

Fotbollen det enda han kan

Numera är Markus Karlsson assisterande tränare i superettanlaget Brommapojkarna. Och han är säker på att det är fotboll han kommer att syssla med även i framtiden.

– Det är det enda jag kan, eller det är i alla fall det jag kommer att hålla på med, avslutar han.

Kommentera
Kopiera länk
Dela