Mathias Svensson fostrades i Elfsborg men lämnade klubben när han skjutit upp dem i allsvenskan. Därför dröjde den allsvenska debuten till återkomsten 2005.
1 av 4
Mathias Svensson fostrades i Elfsborg men lämnade klubben när han skjutit upp dem i allsvenskan. Därför dröjde den allsvenska debuten till återkomsten 2005. - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
Portsmouths svenske nyförvärv när det begav sig vintern 1996.
2 av 4
Portsmouths svenske nyförvärv när det begav sig vintern 1996. - Foto: BILDBYRÅN
Idag är Mathias Svensson assisterande sportchef i klubben.
3 av 4
Idag är Mathias Svensson assisterande sportchef i klubben. - Foto: LENNART MÅNSSON / BILDBYRÅN
SM-guldet med Elfsborg 2006 är, föga förvånande, det bästa minnet.
4 av 4
SM-guldet med Elfsborg 2006 är, föga förvånande, det bästa minnet. - Foto: Måns Langhjelm / SCANPIX

Publikfavoriten: "Jag stod i klacken senast"

Elfsborgs Mathias Svensson om öldrickandet i England, vänskapen med Mattias Jonson, Guliganerna - och tio sketungar.


Mathias Svensson:

Född: 24 september, 1974.

Klubbkarriär

Elfsborg - 1996

Portsmouth 1996-1998

Tirol Innsbruck 1998

Crystal Palace 1998-2000

Charlton 2000-2003

Derby (lån) 2003

Norwich 2003-2005

Elfsborg 2005-2007

Meriter

Ett SM-guld (2006)

Tre a-landskamper

BORÅS. Det gamla Englandsproffset Mathias Svensson är kvar i klubben i sitt hjärta, Elfsborg. Nu dock som assisterande sportchef efter att spelarkarriären tog slut 2007. Men den goda relationen med klubbens supportrar har han kvar.

– Jag har en mycket bra relation med Guliganerna, jag stod själv i klacken senast när de firade 20 år. Då var jag med och sjöng och så, det var riktigt kul, säger 36-åringen till Nyheter24.

De problem med våld kring fotbollen som setts på många andra ställen i Sverige tycker han inte finns i Borås.

– Eftersom vi inte har några bråkstakar kan vi ha ett nära samarbete med supportrarna, säger Svensson.

Så det är inte några som bråkar?

– Jo, det är väl tio sketungar som försöker dra igång något sådant, men vi har koll på dem.

"Det blev mycket öl såklart"

Han slog igenom stort när Elfsborg gick upp i allsvenskan 1996 och belönades bara en vecka efteråt med en flytt till engelska Portsmouth, där dåvarande förbundskaptenen för England, Terry Venables, var ordförande.

– Det var en fantastisk upplevelse att få åka dit och höra vad de ville med mig, så det var ett enkelt val att skriva på, säger Mathias Svensson.

Livet på andra sidan Nordsjön blev dock inte så hälsosamt som den gänglige anfallaren i efterhand tycker att det borde vara.

– Det blev mycket öl där så klart, även fast det slog av mer och mer för varje år när det kom in utländska tränare och styrde upp, säger han och fortsätter.

– Ju mindre fest - ju bättre fotbollsspelare, så är det. Det har jag insett nu efter karriären, och jag kan bli arg på mig själv när jag tänker tillbaka. Jag åt knappt frukost under min tid i England.

Fortfarande god vän med Mattias Jonson

Under åren i Norwich City fick Mathias Svensson för första gången stifta bekantskap med Mattias Jonson, numera skadebenägen anfallare i Djurgården. Och de klickade direkt - de umgås fortfarande.

– Vi är oerhört goda vänner, Mattias är en fantastisk människa. Det blir tufft för Djurgården nu när han är skadad igen, säger Svensson, även kallad "de stora matchernas man".

"Mycket troligt" att han fortsätter jobba med fotboll

Efter knappa tio år ute i proffslivet blev det Elfsborg igen och som 30-åring fick Svensson göra allsvensk debut för laget i sitt hjärta.

– Återkomstmatchen är ett av de bästa minnena jag har. Det är än idag publikrekord och vi vann med 1-0 mot Kalmar efter att jag gjort målet. Men ändå, guldet 2006 slår nog allt, säger han.

I dag jobbar Mathias Svensson tillsammans med klubbdirektören och sportchefen Stefan Andreasson med att utveckla talanger, hitta nya ytor för ungdomar att spela fotboll på i Borås och andra liknande projekt. Det är inom fotbollen publikfavoriten ser sin framtid.

– Det är mycket troligt får man väl säga, avslutar han till Nyheter24.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Förlorade benet i Hamas attack – ska spela EM

1 timme sedan

Apple nära rättigheterna till nya klubblags-VM

1 timme sedan
Teknikjätten Apple ska vara nära ett avtal med Fifa om TV-rättigheterna till nästa års klubblags-VM, enligt New York Times.

Svensken återupptog karriären – hos CL-mästaren

1 timme sedan
Från målvaktstränare i Alingsås – till målvakt hos Champions League-mästaren Magdeburg. Mikael Aggefors, 39, är tillbaka i hetluften igen.

Nyberg klar som domare i fotbolls-EM

2 timmar sedan
Herrlandslaget tog sig inte till fotbolls-EM i sommar, men en svensk domartrio får i alla fall göra resan till Tyskland. 35-årige huvuddomaren Glenn Nyberg är tillsammans med sina assisterande domare Andreas Söderkvist och Mahbod Beigi uttagna till EM, som inleds den 14 juni, skriver Aftonbladet.

Stark bästa svenska – nära OS efter majorsuccén

3 timmar sedan
Maja Starks andraplats i årets första major, Chevron Championship, innebar samtidigt ett jättekliv mot OS i Paris. På världsrankningen klättrar Stark från 46:e till 28:e plats och hon är nu bästa svenska – precis före 29:an Linn Grant.

McDavid historisk – fem assist i målfesten

3 timmar sedan
Det blev en målfest när Edmonton Oilers vann med 7–4 mot Los Angeles Kings i den första NHL-åttondelen – mycket tack vare Connor McDavid.