Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Publikfavoriten: "Jag hinner knappt prata med honom"

- 27/08/2011, 11:15 -
San Siro-Sven Andersson firar segern mot Inter med bland andra Roland Nilsson.
1 av 3

San Siro-Sven Andersson firar segern mot Inter med bland andra Roland Nilsson.

Björn Larsson / Bildbyrån

Bröderna Jansson, den ena numera sportchef, den andra U19-tränare.
2 av 3

Bröderna Jansson, den ena numera sportchef, den andra U19-tränare.

Arne Forsell / Bildbyrån

Ulrik Jansson när det begav sig i Helsingborgströjan.
3 av 3

Ulrik Jansson när det begav sig i Helsingborgströjan.

Rickard Nilsson / Bildbyrån

Den förre HIF-kaptenen Ulrik Jansson om brorsan, fansen och San Siro-Sven.

HELSINGBORG. Ulrik Jansson är mannen som var med och tog Helsingborg tillbaka till toppen av svensk fotboll och var lagkapten i klubben en längre tid.

Framgångens klimax var under dubbelmötet mot italienska Inter i Champions League-kvalet 2000. Hade det inte gått som det gått där hade HIF kanske sett annorlunda ut idag.

– Först och främst minns jag lottningen. Klubben gick rätt dåligt ekonomiskt och vår ordförande sa "vi måste nog slå ut Inter". Det trodde man ju inte var så lätt, säger Ulrik Jansson till Nyheter24.

I matchen räddade målvakten Sven Andersson en sen straff från Álvaro Recoba. Helsingborg höll undan och klarade 0-0, ett resultat som räckte för avancemang eftersom de vunnit med 1-0 hemma.

– Jag tänkte att "vi klarar aldrig en förlängning". Så jag är väldigt tacksam mot Sven, säger Jansson.

Först fick dem fingret - sen applåder

Det största minnet från miraklet i Milano är dock hur motståndarfansen totalt ändrade uppfattning om helsingborgarna.

– Innan matchen när vi kom stod folk och pekade finger åt oss - efteråt när vi vunnit stod de och applåderade, det var en skön känsla, säger 43-åringen.

Spydde efter SM-guldet

I gruppspelet gick det sedan inget vidare men Helsingborg hade tagit steget in i fotbollens finrum. Champions League-äventyret föregicks dock som sig bör med ett SM-guld.

– Det största var nog när vi kom tillbaka med bussen till Helsingborg med firandet på Kärnantrappan och allt, säger Ulrik Jansson om guldet 1999.

Men efter en halv öl i spelarbussen var den starka mittfältaren tvungen att gå och spy - han var helt utmattad och det var svårt att riktigt fira.

– Ska jag vara ärlig så har jag tänkt i efterhand att "va fan var man inte gladare för?". Det var mer lättnad, men dagen efter när man vaknade var man så oerhört stolt, säger han.

"Vi har en jättebra klack"

Ulrik Jansson blev med sin spelstil och sitt ledarskap en favorit hos publiken. Men relationen med fansen var inte alltid en dans på rosor.

– Det var en gång mot Elfsborg borta när de hade en banderoll med "Avgå Nanne!" på som jag ville att de skulle plocka ned. Då pekade någon finger mot mig och jag gjorde väl något dumt tillbaka, säger han om den blandade relationen.

– Nu tycker jag det är helt suveränt här. Vi har en jättebra klack.

"Jag hinner knappt prata med honom längre"

År 2000 värvade Helsingborg Ulriks bror Jesper Jansson. Och det var storebror mittfältaren som fick lära upp lillebror mittbacken.

– Han var en bra spelare men jag fick väl lära honom lite. Vi brukar skämta om att han alltid gick in i min zon så att jag fick tillrättavisa honom, säger 43-åringen.

Numera är Jesper Jansson sportchef i Helsingborg och under det senaste åren har det varit ett hårt jobb.

– Han gör ett jättebra jobb men jag hinner aldrig prata med honom längre för han sitter i telefon hela tiden, säger Ulrik och fortsätter.

– Det är ett tufft arbete, det krävs nog att man är stark för att klara av det.

Ulrik själv är också involverad i klubben då han sedan en tid tillbaka tränar HIF:s U19-lag.