Fredag 3 Dec
Stockholm

Teveavtalet ska omförhandlas - nu ska storklubbarna gynnas

Allsvenskan synar det holländska teveavtalet, där den fixerade delen är mindre än den svenska.
1 av 3
Allsvenskan synar det holländska teveavtalet, där den fixerade delen är mindre än den svenska. Foto: BAS CZERWINSKI/SCANPIX
Grundplåten som varje allsvensk klubb inkasserar per säsong är cirka sju miljoner kronor.
2 av 3
Grundplåten som varje allsvensk klubb inkasserar per säsong är cirka sju miljoner kronor. Foto: CHRISTINE OLSSON / SCANPIX
Om det holländska systemet skulle införas i Sverige skulle det inte gynna klubbar som exempelvis Trelleborg.
3 av 3
Om det holländska systemet skulle införas i Sverige skulle det inte gynna klubbar som exempelvis Trelleborg. Foto: Göran Barkfors/SCANPIX

NYHETER24 AVSLÖJAR: Missnöjet gror bland storklubbarna, men nu ska ett nytt teveavtal testas.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Granskningen går vidare:

Nyheter24 kommer inom en snar framtid att presentera en enkät där Allsvenska klubbar får komma till tals angående teveavtalet.

Spanien är ett annat land där missnöjet gror, Nyheter24 har synat det spanska La liga-avtalet som ställer Real Madrid och Barcelona mot resten!

Artikeln finner ni här.

STOCKHOLM. Om två klubbar låter 18 övriga dela på brödsmulorna i Spanien så är det raka motsatsen i Sverige. Fördelningen av det allsvenska teveavtalet är solidarisk så det förslår. En bra bit över 80 procent delas rakt av mellan klubbarna samtidigt som lite drygt en femtedel baseras på tabellplacering och teveexponering.

Nyhteter24 kontaktade föreningen Svensk Elitfotboll:s generalsekreterare, Tommy Theorin, som medger att den svenska modellen kanske inte är den rätta vägen att gå:

– En modell vi tittar på är den holländska där en mindre del är fixerad och en större del rörlig, säger Theorin.

Det allsvenska teveavtalet innebär att det inte skiljer speciellt mycket mellan toppklubbar som AIK och Malmö FF som säsong efter säsong drar stora publiksiffror till sina matcher – mot exempelvis klubbar som Trelleborg och Häcken som max drar ett par tusen. Skillnaderna i miljoner kronor är små, något som skapat missnöje hos toppklubbarna. Men enligt Tommy Theorin står samtliga klubbar bakom det nuvarande systemet samtidigt som han öppnar för förändringar:

– Det finns en diskussion bland vissa klubbar där man vill se en förändring, jag vet att det sneglas en hel del på det holländska systemet.

Systemet allsvenskan sneglar på bygger på en mindre fastställd del och en större rörlig del. Den rörliga delen anpassas efter publiksiffror och i förlängningen även marknadsföring. Därmed får tabellplacering och teveexponering en mindre del.

Enligt uppgifter till Nyheter24 kommer allsvenskan att på prov testa det holländska systemet redan 2012, fast i teorin. Faller experimentet väl ut är klubbarna redo att ändra fördelningen av tevepengarna redan 2013. Tommy Theorins åsikt om det?

– Inga problem, det är upp till klubbarna att bestämma.

Kommentera
Kopiera länk
Dela