Mohamed Bangura, klar för Celtic.
1 av 5
Mohamed Bangura, klar för Celtic. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Jens Andersson har hållit hårt i plånboken efter att 50 miljoner kronor trillat in på Gnagets konto.
2 av 5
Jens Andersson har hållit hårt i plånboken efter att 50 miljoner kronor trillat in på Gnagets konto. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Teteh Bangura gjorde femton mål för AIK innan turkiska Bursaspor köpte loss anfallaren.
3 av 5
Teteh Bangura gjorde femton mål för AIK innan turkiska Bursaspor köpte loss anfallaren. - Foto: Erik Mårtensson / SCANPIX
Teteh Bangura har deklarerat att han någon dag tänker återvända till AIK.
4 av 5
Teteh Bangura har deklarerat att han någon dag tänker återvända till AIK. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Hur ska AIK hålla sig kvar i toppen av allsvenskan utan sin fruktade anfallsduo?
5 av 5
Hur ska AIK hålla sig kvar i toppen av allsvenskan utan sin fruktade anfallsduo? - Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX

Vägen fram för AIK efter miljon-Banguras avsked

Allsvenska serietrean AIK står inför en oviss höst då 77 procent av lagets offensiva kraft försvunnit.


AIK utan Teteh och Mohamed Bangura:

Teteh och Mohamed Bangura har hittills stått för 22 utav AIK:s totalt 36 ligamål denna säsong. Dessutom har duon levererat sex stycken målgivande passningar.

"The Banguras" har således legat bakom totalt 77 procent av AIK:s offensiv denna säsong om man räknar mål och assister. Detta i sin tur innebär att det tar minst tre matcher i snitt innan AIK gör ett mål utan att "The Banguras" är inblandade.

STOCKHOLM. Sällan har AIK-publiken fått skåda en sådan överlägsen och skicklig offensiv duo som i fallet Mohamed och Ibrahim "Teteh" Bangura. Den förstnämnde räddade Gnaget kvar i allsvenskan förra säsongen och den sistnämnde gjorde så pass bra ifrån sig att AIK satte transferrekord när spelaren såldes till turkiska Bursaspor.

När allsvenskan nu startat upp igen efter ett långt och segdraget kvaluppehåll står AIK ikväll på Behrn Arena i Örebro utan sina två anfallsess. Av lagets totalt 36 gjorda mål har ”The Banguras” stått för 22 utav dessa. Dessutom har man assisterat ytterligare sex mål. Det innebär att Sierra Leone-duon varit inblandade i 77 procent av AIK:s mål denna säsong, över tre fjärdedelar om ni så vill. I snitt tar det övriga AIK-spelare runt tre matcher innan man, utan ”The Banguras” hjälp, gör ett mål.

Oron bland supportrarna är således befogad även om det ”nya” AIK bör få åtminstone ett par matcher på sig innan de mest högljudda skeptikerna börjar skrika "avgå alla".

Ett ekonomiskt ostabilt AIK har nu åtminstone under ett par års sikt räddat upp en annars urusel ekonomisk situation. Att det till en början kommer att ske på bekostnad av det sportsliga ter sig tämligen logiskt. AIK är i skrivande stund allsvenskans tredje bästa klubb – något varken supportrar eller så kallade experter hade förväntat sig.

Värderar ledningen spel i Europa?

Frågan är hur mycket AIK-ledningen verkligen värderar den nuvarande tredjeplatsen? Hur mycket värdesätter stockholmarna ett eventuellt kval till Europa League nästa säsong? Uppenbarligen inte tillräckligt mycket för att ens sätta en enda krona på spel.

Femtio miljoner kronor nu och ytterligare miljonbelopp senare finns tillgängligt för AIK. Kanske att ledningen lärt sig av gamla misstag där miljonbelopp kastats ut över giriga agenter som erbjudit otränade och överskattade klienter? En viss förståelse finns säkerligen hos AIK-supportrarna – att klubben inte vågar chansa med en eventuell ersättare eller två till Mohamed och Teteh Bangura.

Enligt AIK:s sportchef, Jens Andersson, så fanns det helt enkelt inte några ersättare till det priset AIK var villiga att betala. Man skulle kunna chansa så klart, men med tanke på AIK:s ekonomiska situation så vore ett sådant beslut svårt att försvara.

En första inblick på hur det ”nya” AIK kommer att se ut får vi ikväll. Hur pass mycket kommer Gnaget att sakna sin älskade "Banguras"?

AIK
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.

Rolfö petade Barcelona till semifinal

1 timme sedan
Fridolina Rolfö gjorde ett av fotbollskarriärens enklaste mål. Det räckte för att skicka Barcelona till Champions League-semifinal efter en ny seger mot ett tappert kämpande Brann, 3–1 i matchen och 5–2 sammanlagt.

Svenskens galna dag – från birdiefest till haveri

idag 17:40
Påsken brukar symbolisera kasten mellan förtvivlan och hopp. Sebastian Söderbergs golfrunda på skärtorsdagen var vältajmad – och en av de galnare på Europatouren.

Mittfältaren anklagas för bettingbrott – igen

idag 15:51
Sandro Tonali har redan stängts av från all fotboll i tio månader. Nu anklagas Newcastlespelaren på nytt, för 50 bettingbrott under sin korta tid i England.