1999 existerade det ingen direkt nolltollerans mot pyroteknik.
1 av 6
1999 existerade det ingen direkt nolltollerans mot pyroteknik. - Foto: Jonas Ekströmer/SCANPIX
Frågan är om stämningen någonsin blir densamma på en annan arena i Stockholm?
2 av 6
Frågan är om stämningen någonsin blir densamma på en annan arena i Stockholm? - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Årets första möte på Råsunda avbröts efter att bengaleldar tänts bland ståplatsläktarna.
3 av 6
Årets första möte på Råsunda avbröts efter att bengaleldar tänts bland ståplatsläktarna. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Matchen är en ångestladdad sådan för Djurgården, medan AIK fortfarande har chansen att utmana Helsingborgs IF om guldet - om än en försvinnande liten chans.
4 av 6
Matchen är en ångestladdad sådan för Djurgården, medan AIK fortfarande har chansen att utmana Helsingborgs IF om guldet - om än en försvinnande liten chans. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
För Bajens del blir det nog inte ett nytt Stockholmsderby på Råsundastadion.
5 av 6
För Bajens del blir det nog inte ett nytt Stockholmsderby på Råsundastadion. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Med största sannolikhet kommer Djurgårdsfansen få uppleva ytterligare två stockholmsderbyn på Råsundastadion, men en överhängande risk finns för att måndagskvällens drabbning blir den sista på Sveriges mest anrika arena. Här är en klassisk bild från 2001.
6 av 6
Med största sannolikhet kommer Djurgårdsfansen få uppleva ytterligare två stockholmsderbyn på Råsundastadion, men en överhängande risk finns för att måndagskvällens drabbning blir den sista på Sveriges mest anrika arena. Här är en klassisk bild från 2001. - Foto: Janerik Henriksson/SCANPIX

Ehrnberg: Inget slår ett Stockholmsderby på Råsundastadion

KRÖNIKA. Skulle Dif åka ut ur allsvenskan och Bajen trillar ner i division 1 är det slut med Stockholmsderbyn på Råsundastadion. Ett tragiskt faktum konstaterar Nyheter24:s sportchef.


Djurgården kan åka ut:

Djurgården ligger vid skrivande stund på torr mark, men med endast en poäng ned till kvalplats finns det fortfarande en överhängande risk att vi till säsongen 2012 återser de blårandiga i superettan.

Syrianska FC ligger dessutom "endast" fyra poäng bakom 2000-talets stormakt. Skulle katastrofen vara här kan Dif degraderas utan att gå förbi kvalspel.

Ramlar dessutom Hammarby IF ner i division 1 norra kommer det, med största sannolikhet, aldrig spelas ett stockholmsderby på Råsundastadion igen.

STOCKHOLM. Ni minns säkert inte honom för hans riktiga namn Mohammed Said as-Sahaf och ni minns honom definitivt inte som den irakiske politikern han en gång var. Men ni kanske minns honom under hans världsberömda öknamn; Bagdad Bob.

Mohammed Said as-Sahaf blev som bekant Bagdad Bob för hela världen under irakkrigets inledande månader. En man vars verklighetsuppfattning saknar motstycke i teverutans historia.

Begreppet har spridit sig

Djurgårdens IF har nu, lagom till derbyt, förvandlats till allsvenskans version av den irakiske politikern - eller om ni så vill:

Djurgården har förvandlats till allsvenskans svar på Hammarby IF.

"Det här kommer vi att klara, du vet ju att ett derby alltid är ett derby", har varit den återkommande harangen bland vänner, bekanta och allmänna patrask med sitt hjärta i Kungliga Djurgården, som ägs av "Stockholm Bob". En man som annars bedriver dagarna med att "vända blad" i ett slott på Drottningholm.

Nu vänder vi alla ett blad

En liknande harang predikas ofta bland krogar runt om på Södermalm. Inför Bajens matcher är supportrarna ofta en resignerad skara som givit upp innan domaren ens blåst igång spelet. Men likt förbannat surnar Bajenfansen till när slutsignalen ljuder över Hammarbys hyllningsmonument till Sovjetunionen (som i folkmun kallas Söderstadion).

När man några dagar senare tar en öl med samma Hammarbysupportrar får man lyssna på; "du vet hur det är, Bajen slår alltid ur underläge - det här löser vi ska du se".

Ingen vill att Bajen eller Djurgården ramlar ner

Råsundastadion kan i kväll stå värd sitt sista stockholmsderby. Solna stad kan få vänta många, många år innan en ny fest spelas på den sidan huvudstaden.

AIK vill, som det ser ut i skrivande stund, inte spela på Swedbank Arena och Djurgården samt Hammarby har ingen anledning att spela invid ett monument över USA:s raserade ekonomi. Den sista dansen kan alltså vara här.

Den värste Bagdad Bob sitter i förbundsstyrelsen

För oss bosatta i huvudstaden är detta självfallet ett tragiskt konstaterande. På något sätt passar Råsundastadion in i förortens skyline - en drömmarnas teater i norrort. Precis intill tornar nu ett skrytbygge av miljardproportioner upp sig, helt utan charm och helt utan historia.

"Sittplatserna är av högsta kvalitet, sikten bra var du än sitter och du får ett varierat matutbud i våra serveringar och kiosker. Eftersom taket är stängbart går det att arrangera evenemang året runt", som ägarna (bland annat Svenska Fotbollförbundet och Solna stad) beskriver bygget på sin hemsida.

Med undantag för Trellborg och Syrianska FC vill ingen i fotbollssverige se Djurgården trilla ner i superettan, precis lika lite som ingen vill se Bajen ramla ner i division 1 norra.

Men det är bara att konstatera. Tack vare ett gemensamt beslut från ett koppel Bagdad Bobs i hjärta Solna - kan kvällens stockholmsderby bli det sista som spelas på ett monument över svensk fotbollshistoria.

"Det finns inga amerikanska pansarvagnar utanför Bagdad".

AIK
/
/
/
/
/
/
/
/
/
Senaste nytt

Samuelsson mot pallen i sprinten

1 timme sedan

Høgmo lämnar Häcken för Japan – stjärnspelaren följer med

2 timmar sedan
​Per-Mathias Høgmo har nu officiellt lämnat BK Häcken för att bli huvudtränare för Urawa Red Diamonds i Japan. Detta meddelas av BK Häcken på deras webbplats​.

Vill ändra Ryder Cup efter stjärnans Saudiflytt

3 timmar sedan
Golfstjärnan Jon Rahm byter till den kontroversiella LIV-touren. Då hoppas Europakamraten Rory McIlroy på en förändring som gör det möjligt för Rahm att fortsätta att spela Ryder Cup.

VM-paret om kärleken: "Inte jätteaccepterat"

3 timmar sedan
Här är kärleksparet i den svenska VM-truppen i handboll. Till vardags spelar Nathalie Hagman och Daniela de Jong i Rumänien – där hbtq-personers rättigheter är mycket begränsade. Många vill kunna leva ett så fint liv som jag och Daniela gör men tvingas dölja det, säger Hagman.

Äntligen seger för Oskarshamn mot Örebro Hockey

3 timmar sedan
Det blev tio förluster i rad för Oskarshamn i SHL. Men hemma mot Örebro Hockey kom det efterlängtade trendbrottet. Matchen i Be-Ge Hockey Center slutade 5-1 (1-1, 3-0, 1-0).

Tung seger för Växjö i toppmatchen mot Färjestad

idag 09:40
Det var två topplag som möttes i SHL på torsdagen. Och det slutade med seger för Växjö, som besegrade Färjestad hemma med 4-2 (0-0, 0-1, 4-1).