Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Svenska Champions League-satsningar är som att kissa i brallan"

- 21/09/2011, 09:12 -
1 av 8

Scanpix

2 av 8

Scanpix

3 av 8

Scanpix

4 av 8

Scanpix

5 av 8

Scanpix

6 av 8

Scanpix

7 av 8

Scanpix

Jesper Jansson borde redan nu kunna titulera sig själv som den bäste sportchefen i hela Sverige.
8 av 8

Jesper Jansson borde redan nu kunna titulera sig själv som den bäste sportchefen i hela Sverige.

BJÖRN LINDGREN / SCANPIX

Helsingborgs IF:s sportchef Jesper Jansson om (minst) 50 miljoner på banken, 150 samtal om dagen och en eventuell europasatsning.

HELSINGBORG. Guldet är inte riktigt klart än för Helsingborgs IF även om mycket talar för det. Trots det känns det inte som en överdrift att utse HIF:s Jesper Jansson till årets sportchef redan nu. Sportchefen valde att släppa fjolårets mittfältsgeneral Marcus Lantz inför säsongen, räknade kallt med att ersätta storstjärnorna Alexander Gerndt och Rasmus Jönsson under sommarfönstret - och lyckades hantera förlusten av mittlåset Marcus Nilsson och Peter Larsson mitt under brinnande säsong.

För de flesta allsvenska klubbar skulle det innebära att höstsäsongen skulle spenderas i tabellens nedre regioner - men inte för Helsingborg. De har nu 17 raka utan förlust och har gjort guldstriden till en formalitet.

- Sommaren var helt sinnessjuk, det kan inte finnas motstycke till den inom svensk fotboll någonsin, säger Jesper Jansson till Nyheter24.

Hur många telefonsamtal hade du under transferfönstret?

- Tja, jag snittade väl 100 till 150 om dagen. Spelare, agenter och journalister. Vissa dagar var man mörkrädd, andra dagar irriterad - tre olika journalister kunde ringa från samma tidning med samma frågor!

Helsingborgs IF - på en annan nivå?

Verkligheten för de allsvenska klubbarna är tuff. En tajt finansiell kostym ska vägas mot kortsiktig sportslig framgång. En världsbild som många fans har svårt att förlika sig med.

- Att köpa en spelare är inte som att köpa kläder eller en bil. I Sverige måste vi sälja innan vi kan köpa. Det innebär att vi den spelare vi kanske tänkt på inte längre finns kvar på marknaden när väl pengarna dyker upp? Dessutom kanske inte alla spelare vill lira i Helsingborg, de kanske hellre vill spela i Italien eller Tyskland för det är ju inga saker vi pratar om - det är ju människor, säger Jesper Jansson.

Vem såldes och till vilket pris?

Landslagsmannen och skyttekungen Gerndt flyttade till Utrecht och den framtida(?) landslagsmannen och jättetalangen Jönsson lämnade för Wolfsburg. Två försäljningar värda över 20 miljoner styck, som inte var speciellt överraskande.

Överraskande var däremot att Utrecht även ville ha mittbacken Marcus Nilsson och att Köpenhamn, som hade fått nobben för sina bud på Gerndt, hämnades på klubben genom att plocka hem vårsäsongens utropstecken, mittbacken Peter Larsson.

Lösningen stavas norrmän och talanger

- Vi följer spelare kontirnuerligt, det är ett jobb som pågår hela tiden. Att förklara hela processen för dig har varken du eller jag tid för.

Men Jansson tar sig tid för en extremt komprimerad genomgång.

Steg 1) Huvudtränaren Conny Karlsson och assisterande Per-Ola Ljung lämnar in en kravbild för vad för spelartyp de vill ha.

Steg 2) Jesper Jansson och Reine Almqvist samtalar om spelare, pratar med agenter och tittar på matcherna som finns lagrade "i speciella databaser". Duon har själva ansvaret för värvningarna och försöker hitta den spelare som passar bäst.

Hur många avlönade scouter har ni?

- Inga, eller det skulle väl vara Reine Almqvist. Men han har inte det som sin främsta arbetsuppgift.

Om vi tar ett exempel, hur länge tittade ni på Thomas Sörum?

- Svårt att säga eftersom att både jag, Reine och Conny har varit aktiva i Norge både som spelare och tränare, så hade vi bra koll på honom. Mer än så kan jag inte säga.

Den norska anfallaren gjorde debut senast mot Mjällby och precis som alla andra nyförvärv - så gjorde han omedelbar succé. Ett mål och två assist blev resultatet och norrmännen - som tillsammans med de inför säsongen invärvade talangerna Simon Thern och Joseph Baffo - tar HIF mot ligatiteln.

Skyndar långsamt

Men pengarna kommer inte vid (ett eventuellt) SM-guld satsas på att förstärka laget inför Champions League.

- Att som svenskt lag göra en stor satsning på Champions League är som att kissa byxan. Det är varmt och härligt till en början men sen så blir det kallt och obehagligt, det har vi åtskilliga exempel på från det här landet, säger Jesper Jansson till Nyheter24.