Fifa undersöker möjligheterna att förändra hur agentsystemet ser ut och varför det är så ineffektivt för att stoppa skandaler.
1 av 2
Fifa undersöker möjligheterna att förändra hur agentsystemet ser ut och varför det är så ineffektivt för att stoppa skandaler. - Foto: Felipe Dana/SCANPIX
Fifas kongress beslutade 2009 att de vill förändra agentsystemet. Beslut fattas under sommaren 2012.
2 av 2
Fifas kongress beslutade 2009 att de vill förändra agentsystemet. Beslut fattas under sommaren 2012. - Foto: Moises Castillo/SCANPIX

Fifas hot: Agentlicenserna kan avskaffas

NYHETER24 AVSLÖJAR. Agentlicensen kan vara på väg att försvinna från fotbollsvärlden.


ZÜRICH. Agenter världen över har i många år skapat rubriker och kontroverser. Nu kan Nyheter24 avslöja att agentlicensen, som avgränsar vem som kan representera en spelare, är på väg bort.

Det internationella fotbollsförbundet beslutade under dess kongress 2009 att starta en undersökning för att utvärdera agenternas roll i fotbollsvärlden. Då startades granskningen efter kontroversiella övergångar i Europa, rapporterade då the Guardian. Nu, nästan två år senare, är utredningen i full gång.

– Jag kan bekräfta att en studie iscensattes efter beslut under Fifas kongress år 2009. Det system vi har nu är alldeles för ineffektivt och stoppar inte skandalerna, bekräftar Marco Leal, juridiskt ombud för Fifas juridiska departement, för Nyheter24.

Även det Svenska Fotbollförbundet bekräftar uppgifterna. Veronica Wessman, som sitter i tävlingsavdelningen på SvFF och ansvarar för spelarövergångar, menar att diskussionerna försiggått under en längre tid:

– Beslut kan komma att fattas till nästa sommar, säger hon till Nyheter24.

Enligt Fifa ska beslutet att utvärdera agenternas ställning i fotbollsvärlden föranletts av alla skandaler; "men inga förändringar har ännu trädit i kraft" menar Marco Leal.

Faktum är att det nuvarande systemet inte alls fungerar. I dagsläget kan advokater representera spelare på timlönbasis, men endast utbildade och licenserade agenter samt vilken familjemedlem som helst får ta procentsats av spelarnas övergångar och löner. Något som lett till en avskärmad marknad där spelare rapporterar att de blir utnyttjade.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!