Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ehrnberg: "Det finns bara ett val"

- 10/10/2011, 12:11 -
Caroline Szyber (kd) är det enda vettiga alternativet att ta över efter Per Unckel.
1 av 3

Caroline Szyber (kd) är det enda vettiga alternativet att ta över efter Per Unckel.

Tor Johnsson/SvD/SCANPIX

Per Unckel dog den 20 september 2011 efter en kort tids sjukdom. Han blev 63 år gammal.
2 av 3

Per Unckel dog den 20 september 2011 efter en kort tids sjukdom. Han blev 63 år gammal.

HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Innan sin död var Per Unckel bland annat utredare för huliganfrågorna.
3 av 3

Innan sin död var Per Unckel bland annat utredare för huliganfrågorna.

JONAS EKSTRÖMER/SCANPIX

KRÖNIKA. Nyheter24:s Björn Ehrnberg kastar sig in i debatten om vem som ska ersätta Per Unckel i huliganutredningen.

När jag skriver dessa ord och meningar gör jag det inte i rollen som sportjournalist, en roll som annars är mitt dagliga levebröd. När jag ställer mig på en ståplatsläktare i det nordliga väderstreckets tecken kastar jag alltid min yrkesroll all världens väg, jag låter den tystna och försvinna. Kvar står en supporter. Det är han som skriver nu. Det är han som nu vill uppmana makthavarna att det endast finns en väg fram från och med nu.

Supportern kräver en väldigt speciell ersättare till Per Unckel i den så kallade huliganutredningen.

Men frågan är om makthavarna vill gå den upptrampade dialogens snåriga stig, eller dra på sig skygglapparna och tokhävda att England är den definitiva lösningen?

Utredningen i sig kan antingen rendera i en positiv väg framåt, eller så får vi se en regering som stoppar huvudet i sanden och kör sitt race - med kaos som konsekvens.

Antingen skjuter sig makthavarna i foten och väljer en kopia av länspolismästaren Carin Götblad som inte ens varit på en allsvensk fotbollsmatch. Eller så går de opinionens glasklara väg och väljer Caroline Szyber.

Vägskälet

Regeringen ska, tillsammans med vissa departement samt riksdagsledamöter, tids nog välja en ny huvudansvarig utredare för den omtalade huliganutredningen. Nyheter24 kunde under måndagen avslöja att en sådan person ännu inte har valts, än mindre har arbetet med sökandet efter en ersättare påbörjats.

Det öppnar upp möjligheter för fansen, åtminstone om man vågar tro på den demokratiska processen och att politiker lyssnar på fler människor än norska talkshowjournalister.

Det är nu vi kan sluta upp i gemensam sång och sätta press på Lena Adelsohn Liljeroth. Caroline Szyber har visat att hon är en av få på riksdagsnivå som överhuvud taget kan påstå att hon kan något om sakfrågan. Hon förespråkar den tyska lösningen och viftar bland annat bort tankarna på en implementering av de brittiska lagarna med orden; "vem ska finansiera en ombyggnad av Strandvallen till gedigen sittplats? Ingen. Att endast titta på England är att begrava möjligheterna direkt"

Varken supportern eller journalisten som ligger bakom dessa ord har någonsin skrivit något positivt om Kristdemokraterna.

Aldrig.

Och nu gör jag det helt plötsligt med en glödhet penna samtidigt som jag ber er att sprida dessa ord.

Szybers problem är att hon, i sin roll som riksdagsledamot inte får föreslå sig själv. Det måste komma utifrån. Eller uppifrån. Det vill säga från supporterkulturens största motståndare - nämnda Lena Adelsohn Liljeroth.

Så sprid orden långt, sprid dem så att personen som några gånger i månaden får sjunga sånger, skrika "domarjävel" och njuta av världens sämsta fotboll med den bästa läktarkulturen i ryggen inte tvingas sätta sig ner och hålla käften.

Då blir klacksektionerna bara en ynklig kopia av pressläktaren, och tro mig, det är en tystnad ingen vanlig själ vill uppleva.

Nu kan ni även gå med i en facebookgrupp som uppmanar makthavarna att tillsätta Caroline Szyber som nationell samordnare för att motverka brottslighet i samband med idrottsarrangemang.