Caroline Szyber (kd) är det enda vettiga alternativet att ta över efter Per Unckel.
1 av 3
Caroline Szyber (kd) är det enda vettiga alternativet att ta över efter Per Unckel. - Foto: Tor Johnsson/SvD/SCANPIX
Per Unckel dog den 20 september 2011 efter en kort tids sjukdom. Han blev 63 år gammal.
2 av 3
Per Unckel dog den 20 september 2011 efter en kort tids sjukdom. Han blev 63 år gammal. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Innan sin död var Per Unckel bland annat utredare för huliganfrågorna.
3 av 3
Innan sin död var Per Unckel bland annat utredare för huliganfrågorna. - Foto: JONAS EKSTRÖMER/SCANPIX

Ehrnberg: "Det finns bara ett val"

KRÖNIKA. Nyheter24:s Björn Ehrnberg kastar sig in i debatten om vem som ska ersätta Per Unckel i huliganutredningen.


Så går ni tillväga

För att sätta press på makthavarna hör ni av er till de ytterst ansvariga för utredningen. Ni når Lena Adelsohn Liljeroth den här vägen.

Ett annat alternativ är att höra av er till just er riksdagsledamot, eller en ledamot ni vet brinner för frågan, så att de sedan kan sätta press på vederbörande ansvarig person.

När jag skriver dessa ord och meningar gör jag det inte i rollen som sportjournalist, en roll som annars är mitt dagliga levebröd. När jag ställer mig på en ståplatsläktare i det nordliga väderstreckets tecken kastar jag alltid min yrkesroll all världens väg, jag låter den tystna och försvinna. Kvar står en supporter. Det är han som skriver nu. Det är han som nu vill uppmana makthavarna att det endast finns en väg fram från och med nu.

Supportern kräver en väldigt speciell ersättare till Per Unckel i den så kallade huliganutredningen.

Men frågan är om makthavarna vill gå den upptrampade dialogens snåriga stig, eller dra på sig skygglapparna och tokhävda att England är den definitiva lösningen?

Utredningen i sig kan antingen rendera i en positiv väg framåt, eller så får vi se en regering som stoppar huvudet i sanden och kör sitt race - med kaos som konsekvens.

Antingen skjuter sig makthavarna i foten och väljer en kopia av länspolismästaren Carin Götblad som inte ens varit på en allsvensk fotbollsmatch. Eller så går de opinionens glasklara väg och väljer Caroline Szyber.

Vägskälet

Regeringen ska, tillsammans med vissa departement samt riksdagsledamöter, tids nog välja en ny huvudansvarig utredare för den omtalade huliganutredningen. Nyheter24 kunde under måndagen avslöja att en sådan person ännu inte har valts, än mindre har arbetet med sökandet efter en ersättare påbörjats.

Det öppnar upp möjligheter för fansen, åtminstone om man vågar tro på den demokratiska processen och att politiker lyssnar på fler människor än norska talkshowjournalister.

Det är nu vi kan sluta upp i gemensam sång och sätta press på Lena Adelsohn Liljeroth. Caroline Szyber har visat att hon är en av få på riksdagsnivå som överhuvud taget kan påstå att hon kan något om sakfrågan. Hon förespråkar den tyska lösningen och viftar bland annat bort tankarna på en implementering av de brittiska lagarna med orden; "vem ska finansiera en ombyggnad av Strandvallen till gedigen sittplats? Ingen. Att endast titta på England är att begrava möjligheterna direkt"

Varken supportern eller journalisten som ligger bakom dessa ord har någonsin skrivit något positivt om Kristdemokraterna.

Aldrig.

Och nu gör jag det helt plötsligt med en glödhet penna samtidigt som jag ber er att sprida dessa ord.

Szybers problem är att hon, i sin roll som riksdagsledamot inte får föreslå sig själv. Det måste komma utifrån. Eller uppifrån. Det vill säga från supporterkulturens största motståndare - nämnda Lena Adelsohn Liljeroth.

Så sprid orden långt, sprid dem så att personen som några gånger i månaden får sjunga sånger, skrika "domarjävel" och njuta av världens sämsta fotboll med den bästa läktarkulturen i ryggen inte tvingas sätta sig ner och hålla käften.

Då blir klacksektionerna bara en ynklig kopia av pressläktaren, och tro mig, det är en tystnad ingen vanlig själ vill uppleva.

Nu kan ni även gå med i en facebookgrupp som uppmanar makthavarna att tillsätta Caroline Szyber som nationell samordnare för att motverka brottslighet i samband med idrottsarrangemang.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Orken tog slut: "Bittert så klart"

2 timmar sedan

Åberg flyger vidare – bjöd på en eagle

2 timmar sedan
Ludvig Åbergs stora genombrott kom redan i Ryder Cup i höstas. Steget till världskändis tog han i Augusta. Tvåan i Masters förra helgen kan vara på väg mot något fint och framgångsrikt även på Hilton Head Island, där han ligger delad fyra efter första rundan.

Skellefteå i final: "Dags att de får torsk"

3 timmar sedan
Det blir Skellefteå som möter Rögle SM-final. Västerbottningarna pallade för trycket och vann den sjunde och avgörande matchen mot Frölunda med 4-1. Det är dags att de får torsk nu, säger Oscar Lindberg om finalduellen mot Rögle.

Jagr, 52, historisk och målskytt

igår 21:04
Den tjeckiske legendaren Jaromir Jagr har hunnit fylla 52 år – men är inte klar med hockeykarriären.

Stark och Nordqvist med i täten i majorn

igår 20:58
Maja Stark och Anna Nordqvist gick runt på 70 slag och är med i kampen om årets första majortitel. Båda är fyra slag efter just nu ledande amerikanskan Lauren Coughlin.

Ny svensk uppvisning i världscupfinalen

igår 20:36
Världsstjärnorna Henrik von Eckermann och Peder Fredricson har prickat formen perfekt. På lördag hoppar de om segern i världscupfinalen i Riyad. Båda bäddade för en rysare. De kliver in i de två sista rundorna som etta och tvåa. Otroligt. Hästen har hoppat underbart. Jag njöt av ridningen, säger von Eckermann.