Marcus Lantz stabbighet byttes ut mot snabbhet på Helsingborgs mittfält. Fart och fläkt tog HIF till guldet.
1 av 6
Marcus Lantz stabbighet byttes ut mot snabbhet på Helsingborgs mittfält. Fart och fläkt tog HIF till guldet. - Foto: Björn Lindgren / SCANPIX
Trots spelartapp som Rasmus Jönsson och Alexander Gerndt gick HIF och vann sitt femte SM-guld.
2 av 6
Trots spelartapp som Rasmus Jönsson och Alexander Gerndt gick HIF och vann sitt femte SM-guld. - Foto: Björn Lindgren / SCANPIX
Annars har allsvenskan, i vanlig ordning, handlat mest om det som sker på läktaren.
3 av 6
Annars har allsvenskan, i vanlig ordning, handlat mest om det som sker på läktaren. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Derbyt mellan AIK och Djurgåden och protesten som skedde från läktarhåll.
4 av 6
Derbyt mellan AIK och Djurgåden och protesten som skedde från läktarhåll. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Debatten om pyroteknik lär fortgå även nästa år.
5 av 6
Debatten om pyroteknik lär fortgå även nästa år. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Vi kan dock konstatera att fansen runtom i Sverige inte gett upp, trots att produkten sällan är speciellt underhållande.
6 av 6
Vi kan dock konstatera att fansen runtom i Sverige inte gett upp, trots att produkten sällan är speciellt underhållande. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Ehrnberg: Så minns vi allsvenskan 2011

KRÖNIKA. "Spelet blev endast en parentes i sammanhanget för den allsvenska säsongen 2011 utspelade sig på ståplatsläktare land och rike runt".


Den allsvenska säsongen anno 2011 har nått sitt sunda slut. Ett år av besvikelser, glädjetjut och protester är till ända, men vad har vi lärt oss? Vad tar vi med oss till nästa år?

Vi lärde oss att allsvenska klubbar kan sälja sina största stjärnor utan att för den sakens skull fullständigt tappa sina offensiva ådror. Faktumet att Helsingborg sålde Rasmus Jönsson och Alexander Gerndt utan att falera totalt är makalöst, men att AIK endast åkte på en förlust efter the Banguras bortfall är sanslöst. All heder åt sportcheferna Jesper Jansson och Jens Andersson.

Vi lärde oss att svensk fotboll inte existerar för det vackra spelet, de kämpande artisterna eller mångmiljonaffärerna. 2011 bevisade att klyftan mellan förbundskorridorerna och ståplatsläktarna är större än Grand Canyon.

När kulmen av Positivläktarkulturs manifestation nådde sitt crescendo på Råsundastadion fick SvFF och många politiker äntligen beskåda konsekvensen av sin inkörda policy. Det var tyst. Knäpptyst. Bibliotikarier hade varit stolta. Sen tickade matchuret upp på tio minuter och decibel-explosionen som följde saknar motstycke i svensk fotbollshistoria. Men smällen som briserade i de styrandes huvuden var än större. För bara någon månad efter stockholmsderbyt deklarerade förbundsstyrelsen att nolltoleransen mot pyrotekniken slagit slint. Att den inte gett något resultat.

Allt var inte dans på röda rosor bland fansen heller.

Syrianska mot AIK blev en pajkastning modell större, likaså matchen mellan Malmö FF och Djurgården. Skånederbyt minns vi för Terror-Tommy-light, men framför allt kommer vi att minnas Svenska Fotbollförbundets Disciplinnämnd och dem fabulösa beslut instansen fattade.

Djurgården fick böta för felklippt gräsmatta. MFF rasade när Disciplinnämnden inte kunde bevisa vem det var som kastade. Säsongen 2011 var även året då vi lärde oss att merparten av de svenska elitdomarna härstammar från Dalarna, vilket tydligen var bötesberättigande kommentarer.

Farten vann SM-guldet

I en analys av spelet framstår den cyniska fotbollen som död. Helsingborg spelade förvisso med ett rigoröst försvarsspel, men utan Marcus Lantz på mittfältet försvann även stabbigheten. Och då kom även SM-guldet.

Fart och fläkt visade sig vara ett vinnande vapen. Något som även förklarar varför lag som Halmstad och Syrianska återfinns i bottenträsket. Syrianska visade sig dessutom vara årets tråkigaste lag, som samtidigt sprang runt med ett temperament som fick en 47-årig klimakteriedam att framstå som en gosig teddybjörn.

Årets flopp tillskrivs den spanska armadan i Halmstad. Årets besvikelse blev självfallet att Malmö FF som återigen bevisade hur svenska Champions League-statsningar kommer se ut många år framöver. Miljonsatsningar som faller ihop likt ett korthus när succén hägrar. Trist, men sant.

Allsvenskan 2012 har mycket att lära av detta, nu gångna, år. Samtliga klubbar måste kämpa för att den fortsatta publiktillströmningen inte ska avta. Förbundet och Svensk Elitfotboll måste lösa sina interna stridigheter för spelet på gräsmattan blev endast en parentes i år, allsvenskan 2011 utspelade sig på ståplats land och rike runt.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!