Olympia var nästintill fullsatt på söndagen. Och båda lagens fans fick anledning att jubla efter slutsignalen. - Foto: BJÖRN LINDGREN/SCANPIX
Helgi Danielsson gjorde sitt andra mål för året när AIK säkrade silvret.
Helgi Danielsson gjorde sitt andra mål för året när AIK säkrade silvret. - Foto: BJÖRN LINDGREN/SCANPIX
Alvaro Santos jublar efter kvitteringen strax innan pausvilan.
Alvaro Santos jublar efter kvitteringen strax innan pausvilan. - Foto: BJÖRN LINDGREN/SCANPIX

Säkrade silvret - på HIF:s guldfest

Åresta sista match på Olympia slutade med två glada lag. Helsingborg som svenska mästare, och AIK som silvermedaljörer.

Helsingborg-AIK 1-1

HELSINGBORG. Mötet på Olympia kunde ha blivit ett spektakulärt sådant, en repris på guldfinalen i Göteborg för två år sedan då AIK vann SM-guld. Men Helsingborg var som bekant redan svenska mästare, och det som stod på spel var istället AIK:s silvermedalj.

Drömstart på Olympia

En medalj som Solnalaget ville lägga beslag på per omgående. Islänningen Helgi Danielsson är knappast känd för att vara någon målskytt, men han höll sig påpassligt framme på Lalawele Atakoras inlägg tidigt i matchen och kunde nicka in 0-1 till gästerna.

Men de tusentals gnagare som befann sig på plats tystades av brassen Alvaro Santos som nickade in kvitteringen bara tre minuter innan pausvilan. Det var anfallarens första mål sedan återkomsten i somras.

Händelserik andra halvlek

Ett nästintill fullsatt Olympia fick bevittna en händelserik andra halvlek där lagen turades om att rada upp chanser. Men två duktiga målvakter såg till att hålla nere siffrorna.

Matchen fick dock en dramatisk avslutning. Det var nämligen så att Elfsborg - som jagade AIK i kampen om silvret - gick som tåget hemma mot ett redan avhängt Trelleborg, varpå AIK vart tvunget att hålla minst kryss för att inte gå miste om silvermedaljen.

Det klarade Solnalaget med nöd och näppte. Och glädjescener från båda håll utspelade sig på Olympia efter slutsignalen. AIK - som firade silvret, och Helsingborg - som firade guldet.

– Vi har odlat en kultur där det handlar om att vinna matcher och varje gång vi förlorar en match blir vi helt vansinninga, säger den nyblivne mästarmålvakten Pär Hansson till Canal Plus direkt efter slutsignalen.