Östermalms IP - arenan som ser ut att stanna vid en snygg ritning.
1 av 3
Östermalms IP - arenan som ser ut att stanna vid en snygg ritning. - Foto: DIF.SE
2 av 3
- Foto: Scanpix
3 av 3
- Foto: Scanpix

Arenaplanerna läggs på is: "På väg att bli ett nytt Slussen"

Planerna på en ny arena vid Östermalms IP går upp i rök - trots tidigare uttalanden om en "helägd hemmaplan".


Jacobson om den nya arenan:

5 april, 2011:

– Att hitta ett nytt hem är Djurgården Fotbolls enskilt viktigaste fråga. Det handlar om vår överlevnad som förening. Vi tror helt enkelt inte att föreningen överlever en flytt till en arena utanför staden, vare sig ekonomiskt eller identitetsmässigt, säger Tommy Jacobson, ordförande i Djurgården Fotboll.

9 december, 2010:

- Men med den organisation som nu sätts upp för att hantera processen så är jag övertygad om att vi tillsammans med Staden, KDF och berörda intresseorganisationer kan komma i mål med en arena och en idrottspark som alla Djurgårdare och Stockholmare kan vara riktigt stolta över, säger Jacobson.

– Vi har lärt oss av våra misstag i de tidigare försöken med det här projektet och vi vet att vi dels måste vara lyhörda och lyssna på alla intressenter, dels se till att vi verkligen gör detta på rätt sätt den här gången.

STOCKHOLM. Djurgårdens IF har i åratal planerat, förhandlat och lovat en ny helägd arena ett stenkast från Stockholms Stadion - men nu ser det ut som att planerna på hemmaplanen som skulle ta 20 000 ser ut att stanna vid en vision.

- Gruppen vi tillsatt har lyst igenom det här från alla håll. Rekommendationen vi i styrelsen fick var att lägga det här på is. Man bedömer inte att Östermalms IP är ett projekt som går att genomföra, säger ordförande Tommy Jacobson till dif.se.

Det är den rådande ekonomin som sätter käppar i hjulet för Blåränderna. Pengarna finns inte i föreningen som just nu går plus minus noll. Utredningen klubben har gjort visar att arenan skulle kostat "väsentligt mycket mer än de 425 miljoner" som det har spekulerats kring.

- Finns inte ekonomin, då finns inte förutsättningarna, säger Jacobsson.

Lösningen blir att Djurgården spelar på Stockholm Stadion säsongen 2012 för att sedan hyra in sig på Sockholmsarenan - tillsammans med Hammarby.

– Stockholmsarenan är vår hemmaplan från 2013 men det är viktigt att påpeka att det inte finns något permanent beslut i frågan.

– Det framstod ganska tydligt att den här frågan var på väg att bli ett nytt Slussen, med beslut som blir dragna i långbänk och en mängd högljudda motståndare. Samtidigt som det riskerade att skapa rejäl badwill för föreningen innebar förslaget också en avsevärt högre kostnad än tidigare beräknat, säger Tommy Jacobson.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!