1 av 7
- Foto: Scanpix
2 av 7
- Foto: Bildbyrån
3 av 7
- Foto: Bildbyrån
4 av 7
- Foto: Bildbyrån
5 av 7
- Foto: Bildbyrån
6 av 7
- Foto: Bildbyrån
7 av 7
- Foto: Bildbyrån

"Tjerna" vill avsluta på topp: "Kanske blir det guld"

Daniel Tjernström har startat försäsongen - antagligen den sista i karriären: "Lättare att motivera sig nu än vad det var förut".


Daniel Tjernström:

Född: Den 19 februari, 1974 i Karlskoga. 37 år gammal.

Klubbar: KB Karlskoga, Degerfors, Örebro.

AIK: 1999 - 2011, 287 matcher och 16 mål.

Meriter: SM-guld 2009. Svenska cupen: 1993 (Degerfors), 1999 och 2000 med AIK. Supercupen: 2010.

Landskamper: 5A.

SOLNA. Världens längsta försäsong har startat och som vanligt är Daniel Tjernström med på Karlberg. Men efter 13 säsonger i AIK ser "Tjerna" slutet på karriären - eller?

– Förmodligen är det sista året, men det har jag ju sagt två år i rad nu, berättar Daniel Tjernström för Nyheter24 och fortsätter.

- Det är ingen omöjlighet att jag gör ett till år, men om det blir i AIK vet jag inte. Jag vill helst avsluta min karriär i Gnaget men då krävs det att klubben tycker jag håller också.

Under 2011 var konkurrensen stenhård på AIK:s mittfält och lagkaptenen var inte längre given.

– Det är stentufft. Titta bara på i år då jag bara fick spela hälften av matcherna från start. Det kan ju bli så att man hamnar på bänken men jag tycker ändå att huvudsaken är att det går bra för laget. Men självklart vill man alltid spela, annars hade man inte hållit på.

"Tanken har slagit mig flera gånger"

37 år har han hunnit bli, men med åldern har mättnaden inte infunnit sig. "Tjerna" har insett att hård träning är ett måste.

-  Nu vet jag att jag inte har råd att slarva med det och det är faktiskt lättare att motivera sig för en försäsong nu än vad det var förut. Det var värre när jag var yngre.

De senaste säsongerna har varit svängiga för Gnaget. I år slutade de på en andraplats - säsongen innan slogs AIK i botten - och 2009 var det magiska året där de vann guldet i en ren seriefinal på Ullevi. Daniel Tjernström avgjorde i en närmast regisserad match.

Ångrar du att du inte la av då?

– Tanken har slagit mig många gånger, det hade verkligen varit en fantastisk avslutning men å andra sidan går det inte att tänka så. Jag ångrar inte direkt att jag fortfarande spelar, säger Tjernström och fortsätter:

- Så länge jag känner att jag håller kommer jag kriga på. Och vem vet, det kanske blir ett nytt guld nästa år.

Framtida tränarstaben "Nebo", Andreas Alm - och "Tjerna"?

Han vet fortfarande inte vad han ska göra efter spelarkarriären. "Tjernas" föredetta lagkamrater Nebojsa Novakovic och Andreas Alm valde en fortsatt karriär inom AIK - som tränare: Kanske är det ett alternativ för Tjernström?

– Haha, ja kanske. Men jag vet inte ens om jag själv vill ge mig in tränarrollen. Jag har alltid sagt "aldrig i livet" och att jag vill göra någonting helt annat. På ett sätt vore det skönt att sadla om helt men man vet aldrig.

– Sen krävs det ju kompetens för att bli tränare också, det är inget som säger att jag skulle kunna träna ett allsvenskt lag.

Vad tror du om nästa säsong?

– Vi kom ju tvåa nu och höll på att åka ur året innan, så det svänger mycket. Det kan gå hur som helst men jag är alltid optimistisk och tror på AIK.

AIK
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Svenskens galna dag – från birdiefest till haveri

Mittfältaren anklagas för bettingbrott – igen

1 timme sedan
Sandro Tonali har redan stängts av från all fotboll i tio månader. Nu anklagas Newcastlespelaren på nytt, för 50 bettingbrott under sin korta tid i England.

Hammarby värvar mittback från Bundesliga

2 timmar sedan
Övergångsfönstret stängdes i går, men först nu blir Hammarbys sista värvning officiell.

Larmet: Stor risk att luta sig mot tv-pengar

3 timmar sedan
Många allsvenska klubbar förlitar sig till stor del på tv-pengar som intäkt. Då tornar framtidens tv-avtal upp sig som ett stort orosmoln – risken är att klyftorna i allsvenskan ökar. De mindre klubbarna kommer få det tuffare, säger Carlos Esterling på revisionsföretaget EY.

Bortafacit talar för Häcken: “Skapar känslor”

idag 13:44
1–2-förlust senast, men inför kvällens retur lever hoppet om semifinal i Champions League för Häcken. Vi är inte lika säkra som PSG att de är klara för semifinal, säger tränaren Mak Lind. Årets bortafacit talar för Göteborgslaget.

Världsmästaren missar VM efter misstaget: "Skäms"

idag 12:50
Han har tolv VM-guld i olika former av bänkpress. Men Eddie Berglund kommer inte få tävla i bänkpress-VM i Texas i år. Svenska styrkelyftförbundet missade nämligen att anmäla medaljkandidaten.