Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kändissupportern: "Vänsterpartiet hade inte spelat någon gladfotboll"

- 16/12/2011, 09:04 -
1 av 5

Scanpix

2 av 5

Scanpix

3 av 5

Scanpix

4 av 5

Scanpix

5 av 5

Scanpix

Partiledaren Lars Ohly om kärleken till och valet av Djurgården: "Historiskt sett är det AIK som är överklassklubben". 

STOCKHOLM. Det började 1964 när Djurgården vann SM-guld. Då hade en sjuårig Lars Ohly precis börjat förstaklass i Blackeberg och alla var blåränder i klassen (bortsett från en AIK:are). Han var fast - och även om supporterskapet startade i medgång - så brinner det blå-röd-gula (men mest röda) hjärtat fortfarande lika starkt hela 47 år senare.

- Som supporter är jag väldigt engagerad, säger Lars Ohly till Nyheter24 och berättar vidare om hur han föredrar "aktiv sittplats" framför VIP-läktaren.

Supporterskapet handlar för Ohly om att leva ut känslor. Han har säsongskort till både Djurgården hockey och fotboll, åker på bortamatcher och beskriver det som att han blir "arg och förbannad" vid en förlust och att "livet blir bra mycket lättare vid segrar". Men...

Är inte Djurgården ett "blått" lag?

- Det är klart att det är många som tror det för att vi har hemmaplan på Östermalm med Stadion. Men historiskt sett är det väldigt tydligt att det är AIK som var en utpräglad överklassförening. De dominerades av grevar och baroner, till exempel greve von Rosen som gav namn till pokalen. Han var ju hedersordförande, sen fick man ju byta namn på pokalen när det kom fram att han var nazistinfluerad. Sen hade de även högre årsavgift än vad både Djurgården och Hammarby hade, säger Ohly för att sen betona:

- Det är riktigt att Hammarby var mer av en arbetarklubb. De bildades 1897 men hade en roddförening som bildades 1891 och i deras stadgar stod det att man måste vara arbetare för att få vara med. Och då brukar jag säga att det är ganska skönt att Djurgården i alla fall inte var sekterister, att även människor från medelklassen och en och annan från överklassen fick vara med. Så jag tycker att Djurgården står sig väl även ur ett klassperspektiv.

"Kul att han går på en match då och då"

Ohly är inte den ende partiledaren som håller på Djurgården.

Vem är störst supporter, du eller Fredrik Reinfeldt??

- Jag kan med gott mod lova att det är jag, säger Ohly och skrattar.

M och V-ledarna har aldrig gått på fotboll tillsammans men det var nära vid ett tillfälle när Djurgården Fotbolls bjöd in Lars Lejionborg, Reinfeldt och Ohly för att se en match. Men Reinfeldt ställde in i sista sekunden.

- När han går på fotboll sitter han på VIP-läktaren och det förstår jag, han har ju Säpovakter med sig och han kan ju inte sitta bredvid klacken på hockeyn som jag gör.

Är Reinfeldts lagsympatier de sundaste värderingarna han har enligt dig?

- Jag fick den här frågan innan förra valet och då svarade jag att det var det bästa med högeralliansen, precis som att det sämsta med de rödgröna självklart var att Mona Sahlin håller på AIK.

"Har inga problem med att dela arena"

Lars Ohly har tidigare varit i blåsväder när han menade att fotbollsspelare skulle få skattelättnader via den så kallade artistskatten - en förändring som nu alliansen fått igenom. Partiledaren menar att elit och breddidrott lever i symbios och att vi borde verka för att inte förlora våra allsvenska toppspelare till nordiska grannar. 

- Tanken med att ge bättre villkor till de som idrottar under en relativt begränsad tid är att behålla en hög nivå på elitidrotten i Sverige. Och det tycker jag är värt att diskutera. Sen vet jag inte om det är det här förslaget som kommer leda till det här eller om det krävs andra lösningar för det. Men en sådan diskussion måste politiken föra med idrottsrörelsen för att vi har ett ansvar för att elit och bredd ska ha så bra förutsättningar som möjligt.

Hur ser du på att dela arena med Bajen?

Jag ser inga problem med att dela arena med Hammarby. Jag tror att Bajen har större problem med det i och med att de just är en geografiskt avgränsad förening och ser söderförorterna som sina hem-marker.

Fem snabba med Lars Ohly

Om vänstern hade varit ett fotbollslag, hur hade ni spelat då?

- Haha, oj, den frågan har jag aldrig fått förut. Till min besvikelse hade vi nog inte spelat någon gladfotboll. Det skulle definitivt funnits utrymme för en och annan lirare men jag tror att huvudstrategin för vänsterns fotbollslag i politiken skulle varit en mycket stark defensiv, hård press på motståndarna, understöd och att man sen spelar sig ur situationerna och inte bara tjongar bort bollen för det är värdelöst. Och sen skulle vi ha haft livstidsutvisningar för filmningar. 4-4-2 ligger närmast till hands, en ganska defensiv uppställning som har möjlighet att ställa om i kontringar. Men vi skulle inte ha spelat som Barcelona, tyvärr.

Din position på plan?

- Lagkapten på mittfältet, en defensivt lagd mittfältare.

Största djurgårdaren enligt dig?

- Knivsta och Tumba.

I dagens trupp?

- I fotbollen har vi precis förlorat den störste Mattias Jonson som så fort han kom till Djurgården blev en järnkamin. Han var en krigare, en brunkare som man behöver tillsammans med lirare som Daniel Sjölund.

Inom hockeyn?

- Kristofer Ottosson och Jimmie Ölvestad.