Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Publikfavoriten: "Först ut ur bussen är en wanker"

- 04/02/2012, 14:57 -
Lucic har gjort hundratals glidtacklingar i karriären, men om han fick välja gör han hellre en tunnel.
1 av 4

Lucic har gjort hundratals glidtacklingar i karriären, men om han fick välja gör han hellre en tunnel.

Scanpix

Den före detta landslagsbacken är numera tränare för division tre-laget Velebit.
2 av 4

Den före detta landslagsbacken är numera tränare för division tre-laget Velebit.

Scanpix

Han avslutade karriären i Elfsborg, efter skadebekymmer, och grämer sig än i dag över att han inte fick vinna något SM-guld med Borås-klubben.
3 av 4

Han avslutade karriären i Elfsborg, efter skadebekymmer, och grämer sig än i dag över att han inte fick vinna något SM-guld med Borås-klubben.

Scanpix

Teddy Lucic har lagt skorna på hyllan. Nu tar han det piano med den nyfödde sonen.
4 av 4

Teddy Lucic har lagt skorna på hyllan. Nu tar han det piano med den nyfödde sonen.

Scanpix

Teddy Lucic om papparollen, tiden som fotbollsspelare och varför hela Leeds United satt kvar i bussen - 30 minuter innan matchstart.

GÖTEBORG. SM-guld med IFK Göteborg, fem mästerskap med det svenska landslaget och utlandssejourer i storlag som Leeds United och Bayer Leverkusen. Teddy Lucic, 38, har lagt allt det där bakom sig - nu är det fullt fokus på papparollen.

– Jag kommer att vara pappaledig fram till årsskiftet. Tredje barnet har kommit och det käns riktigt skönt att ha tid över till det här, säger Lucic, som berättar att det har varit tufft att kombinera papparollen med proffslivet.

– Man var ju uppbokad hela tiden, när det var bortamatcher på helger och sånt där. Självklart var det tufft att vara borta från barnen när man till exempel visste att de låg hemma med feber. Då ville man hellre vara hemma och pyssla om dem.

Tränare för division 3-lag

Vardagen är onekligen lugn nu för Teddy Lucic. Än har han inte ens funderat på vad han vill jobba med framöver, istället njuter han av den den lediga tiden och den stillsamma vardagen. Men naturligtvis brinner intresset för fotbollen i allra hösta grad.

– Just nu tränar jag Velebit som spelar i division tre. Det känns som en lagom nivå för mig, men jag har bara hållit på en månad så vi får se om det är något jag kan tänka mig att syssla med framöver. Hittills har det bara varit en kul grej.

Även om Lucic menar att han inte längtar tillbaka till livet som fotbollsproffs, är intresset fortfarande stort och när tillfälle ges spenderar han gärna tid till att se på en bra fotbollsmatch. Premier League är det som gäller för den före detta landslagsbacken, kanske ingen skräll eftersom han själv spelat i ligan med Leeds under början av 2000-talet. Det är också därifrån hans bästa minne från utlandssejouren hämtas.

– Jag har verkligen ingenting negativt att säga om Leeds. Där fick jag speltid och att spela i Premier League var fantastiskt. Bologna var häftigt eftersom det var min första utländska klubb, men Leeds är i en klass för sig.

"Först ut ur bussen är en wanker"

En incident han minns särskilt från tiden i det klassiska laget var när de skulle möta Bolton borta. Manskapet hade precis anlänt med bussen när lagkaptenen Jonathan Woodgate ropade: "Den som går av bussen först är en wanker".

– Jag tror vi satt kvar i bussen i en halvtimme. Terry Venables (tränaren reds.anm) kom och undrade vad fan vi höll på med. Det var ju bara 30 minuter kvar till matchstart.

– Men det är rätt högt till tak i England och uppvärmningen är inget de tar på något större allvar. Det var bara att dra en rusch innan så var man redo, och matchen vann vi med 3-0 så det kanske var ett framgångsrecept, haha.

"Häcken var förstavalet"

Efter en tvåårig sejour i Leeds United bar det iväg till den tyska storklubben Bayer Leverkusen. Där blev det dock sparsamt med speltid för Lucic och han beslutade sig för att vända hem till Sverige. Trots att flera klubbar ryckte i backen föll valet på Göteborgsklubben Häcken.

– Jag var helt klar över att jag skulle hem till Göteborg och Häcken var i stort sett mitt förstaval. Där kände jag mycket folk och hade nära hem.

Men karriären avslutades inte i Hisingsklubben, istället var det Elfsborg som fick äran att bli den sista klubben som Teddy Lucic representerade.

– Det som lockade med Elfsborg var att de spelade en trevlig fotboll. Sedan ville jag spela i Europa de sista åren och det blev en hel del roliga utlandsmatcher de sista åren.

Ville avsluta med ett SM-guld: "Bittert"

Det må ha varit ett lyckat avslut på karriären. Men det var en sak som saknades för att sagan skulle fulländas.

– Ja, jag ville ju avsluta med ett SM-guld. Jag har ett på meritlistan från IFK Göteborg (1996 reds.anm) men ville så otroligt gärna ta ett till. Första året var vi bara en poäng ifrån guldet och de andra åren var vi nära igen. Det är lite bittert måste jag säga.

Och något fjärde försök till SM-guld blev aldrig av. Skadebekymmer hindrade landslagsmanen från att spela vidare. Något som tär på honom än idag.

– Jag var rätt "sleten" på slutet. Hade jag varit frisk kunde jag nog kört på ett tag till, men ljumskarna sade ifrån. Men det känns ändå bra, det var ett lagom avslut på karriären och kroppen känns tio gånger fräschare nu än vad den gjorde då. Sedan bidrog ju det faktumet att sonen var på väg till att jag slutade, den här gången ville jag vara mer med lillkillen än på fotbollsplanen, säger Lucic.

... Och slutligen tre snabba med Teddy Lucic ...

En perfekt glidtackling eller en tunnel?

– När jag spelade hade jag nog sagt glidtackling men nu säger jag tunnel. Glidtacklingar har jag gjort flera hundra gånger, en tunnel är mer spektakulärt för en back.

Manchester United eller Barcelona?

– Jag hejar ju på United, men jag måste erkänna att jag helst ser på Barcelona. De spelar en fantastisk fotboll.

Så, Premier League eller La Liga?

– Premier League. Det är mer fart i spelet, spanska ligan är bra när topplagen spelar men det är mer kämpaglöd i England. Det är intensivare, sedan står de upp - i spanien filmar de bara hela tiden.