Onsdag 28 Sep
Stockholm

Supportern dömd för attack - mot Aschberg: "Tomten kastade burkar"

En 26-årig supportern är dömd för försök till misshandel efter att ha kastat två ölburkar mot Robert Aschberg.
1 av 4
En 26-årig supportern är dömd för försök till misshandel efter att ha kastat två ölburkar mot Robert Aschberg. Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Gert Fylking och Aschberg skulle ta från Ystad till Haparanda.
2 av 4
Gert Fylking och Aschberg skulle ta från Ystad till Haparanda. Foto: MAJA SUSLIN / SCANPIX
Det var under inspelningen av Ystad-Haparanda på Kalmar torg som händelsen inträffade.
3 av 4
Det var under inspelningen av Ystad-Haparanda på Kalmar torg som händelsen inträffade. Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
Aschberg om händelsen: "Det är ju 100 år sen."
4 av 4
Aschberg om händelsen: "Det är ju 100 år sen.". Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

I dag dömdes den 26-åriga IFK Göteborgsupporter i Göteborgs tingsrätt till skyddstillsyn med 160 timmars samhällstjänst efter attacken mot teve-profilen: "Hoppas han blir en bättre människa".

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Domskälen:

– "Tingsrätten finner det genom Anders Johanssons, Robert Aschbergs och Max Erikssons uppgifter visat att Anders Johansson kastat två ölburkar i riktning mot Robert Aschberg och att uppenbar risk förelegat för att burkarna skulle träffa Robert Aschberg."

– "Tingsrätten finner det inte visat att Anders Johansson siktat på att träffa Robert Aschberg men finner att Anders Johansson, då han endast stått ca 10 meter ifrån Robert Aschberg, måste ha insett att det fanns en hög risk för att Robert Aschberg skulle träffas av ölburkarna och orsaka kroppsskada och/eller smärta samt att Anders Johansson varit likgiltig för denna effekt..."

Namnen är fingerade.

GÖTEBORG. Det var under en teve-inspelning 2009 av programmet Ystad-Haparanda i Kalmar – som Robert Aschberg spelade in tillsammans med Gert Fylking – som ett gäng IFK Göteborgssupportrar fick syn på tv-profilerna.

Aschberg och Fylking – som repeterade inför sitt program – blev överrösta av glåpord och plötsligt kastades två ölburkar inom kort tid av samma person mot den förstnämnda.

"Så kom den här tomten"

– Det kom ett gäng huliganer och började skrika och härja. Sen kommer den här tomten då och kastar burkar mot mig, säger Aschberg till Nyheter24.

Även om han tycker det är bra att 26-åringen döms för sitt brott är det inget som Aschberg bryr sig mycket om. Det var inte ens han som anmälde honom.

– Polisen uppmärksammar det här redan på plats och tog honom så det var de som kom och frågade mig frågor efteråt.

"Det var ju 100 år sen"

Han fortsätter:

– Det var ju 100 år sen och det har inte brytt mig särskilt mycket. Men det är bra att han blir lagförd. Man får inte kasta fulla ölburkar på folk. Låt hoppas att han blir en bättre människa.

För händelsen mot Aschberg döms 26-åringen skyldig för försök till misshandel och han döms också för grov stöld och våldsamt upplopp vid andra tillfällen. Straffet blir skyddstillsyn med 160 timmars samhällstjänst.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.