Tisdag 26 Okt
Stockholm

Pontus Jansson: "Ta inte bort min ståplats"

"Ståplats är någonting alldeles extra."
1 av 6
"Ståplats är någonting alldeles extra.". Foto: Andreas Hillergren/SCANPIX
Under januariturnén i vintras fick Pontus Jansson debutera i det svenska landslaget.
2 av 6
Under januariturnén i vintras fick Pontus Jansson debutera i det svenska landslaget. Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX
"Malmö FF kommer att vara, och har alltid varit, mitt favoritlag."
3 av 6
"Malmö FF kommer att vara, och har alltid varit, mitt favoritlag.". Foto: Andreas Hillergren / SCANPIX
MFF:s Pontus Jansson vill behålla ståplats i svensk fotboll.
4 av 6
MFF:s Pontus Jansson vill behålla ståplats i svensk fotboll. Foto: Andreas Hillergren/SCANPIX
Svenska fotbollsförbundet vill att max 20 procent av publikkapaciteten på arenorna får bestå av ståplats.
5 av 6
Svenska fotbollsförbundet vill att max 20 procent av publikkapaciteten på arenorna får bestå av ståplats. Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Jansson har själv varit del av läktarkulturen och stort Malmö FF-fan.
6 av 6
Jansson har själv varit del av läktarkulturen och stort Malmö FF-fan. Foto: Andreas Hillergren/SCANPIX

Från läktaren till planen. MFF:s Pontus Jansson vet hur det är att gunga med i trycket på ståplats – och för honom är det viktigt att traditionen bevaras: "Svensk läktarkultur är speciell."

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Pontus Jansson

– Var mittfältare och anfallare fram till 2010 då många skador i Malmö FF gjorde att han fick träna som mittback. Debuterade i inhopp som mittback mot GAIS 2010.

– Blev 2008 utsedd till MFF:s mest lovande junior.

– Är given i det svenska U21-laget men debuterade också i seniorlandslaget i januariturnén mot Bahrain.

LÄS ALLT OM DERBYT

Sudic hoppas snart få 90 minuter: Efter skadorna –nu vill han ta en plats i startelvan

Mattias Lindström tycker fotbollen ska tala: Lindström: "Dags att gå tillbaka till fotbollen och festen"

MFF om säkerheten: "Har inte problemen som finns i Stockholm"

Vinn biljetter till EM

Vem tyckte du var matchens lirare? Utse planens gigant efter matchen och tävla om biljetter till Sveriges matcher i EM - och chansen att dela ut priset till matchens lirare i mötet mellan Sverige - Frankrike.

MALMÖ. Omgång tre och fyra i årets upplaga av allsvenskan innehöll protester mot den pågående ståplatsreduceringen. Med banderoller och flaggor visade de allsvenska klubbarnas supportrar sitt missnöje mot det beslut – taget av föreningen Svensk Elitfotboll och Svenska Fotbollsförbundet – som innebär att endast 20 procent av de allsvenska arenornas publikkapacitet får utnyttjas som ståplats från och med säsongen 2014.

En av de allsvenska klubbar som motsagt sig beslutet är Malmö FF, där ordföranden Håkan Jeppsson bland annat har lovat att MFF aktivt ska arbeta för att det ska slopas. Malmö FF:s unga mittbackstalang Pontus Jansson ställer sig också frågande till ståplatsreduceringen.

"Ståplats är något alldeles extra"

- Ståplats är någonting alldeles extra, det tycker jag absolut att man ska bevara och inte ta bort eller minska. Det är någon slags speciell kultur där på ståplats, och mer av läktarkulturen finns på ståplats än på sittplats, säger försvarstalangen med en tydlig bestämd ton.

Och Pontus Jansson vet vad han pratar om. Innan han blev en del av A-truppen supportade han Malmö FF genom att gå på matcherna. Tillsammans med sina kompisar stod han alltid på ståplatssektionen.

- Malmö FF kommer alltid att vara, och har alltid varit, mitt favoritlag. Så är det bara, fastslår Jansson, som numera är en av supportrarnas stora favoriter.

Ståplatsreduceringen är en i raden av åtgärder för att höja standarden på de allsvenska arenorna. Om beslutet kvarstår år 2014 kommer flera av de allsvenska arenorna tappa i total publikkapacitet och delar av ståplatssektionerna ute i landet kommer att täckas med stolar. Risken är att trycket kommer bli sämre på arenorna – för Jansson tycker att den svenska läktarkulturen håller hög europeisk klass.

"Läktarkulturen känns mycket större i Sverige"

- De matcherna vi själva upplevt i Europa League visar att de ute i Europa är en bra bit ifrån vad vi har här i Sverige, det kan jag säga. Trycket på Swedbank Stadion är mycket bättre, samt att läktarkulturen känns mycket större i Sverige än i många andra ligor.

Trots att publiksiffrorna inte är lika höga i Sverige som i stora europeiska länder menar Jansson ändå på att Sverige håller bra klass.

- Om man tar Milano-derbyt, med över 70000 på läktarna är det klart att det blir ett högre tryck. Men den speciella känslan som bildas på svenska arenor, så som Swedbank Stadion, Råsunda och Söderstadion är någonting extra. Det är speciellt med svensk fotboll och svensk läktarkultur, konstaterar han.

"Supportrarna betyder oerhört mycket"

Mittbackstalangen Jansson förklarar att läktarkulturen framför allt är bra då den innebär att supportrarna ofta stöttar oavsett väder, plats och resultat. Att ha hemmastödet i ryggen är en fördel som kan ge den där extra kraften man behöver för att trycka in det avgörande målet.

-  I Malmö betyder supportrarna oerhört mycket. De är där i både med- och motgång. De bär fram oss framför allt i medgång, men även i motgång när de hjälper oss med extra kraft. Det är en speciell känsla att spela inne på Swedbank Stadion, en känsla som är svår att beskriva.

Texten är skriven av Simon Pålsson en av bloggarna - och en av sex finalister - på nextinfootball.se där vinnaren blir Nyheter24:s EM-reporter på plats i Ukraina.

Kommentera
Kopiera länk
Dela