Waris Majeed slog till med otroliga fem mål mot Norrköping.
1 av 8
Waris Majeed slog till med otroliga fem mål mot Norrköping. - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
2 av 8
Häckens stjärna går därmed upp i ensam skytteligaledning med tolv mål på tio matcher. - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
Han delade den tidigare på sju mål med lagkamraten Rene Makondele.
3 av 8
Han delade den tidigare på sju mål med lagkamraten Rene Makondele. - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
4 av 8
Thomas Sörum och hans Helsingborg spelade femte oavgjorda matchen på Guldfågeln Arena. - Foto: Patric Söderström/SCANPIX
5 av 8
Daniel Mendes firade den här gången på hemmaplan när Jonathan McDonald kvitterade för Kalmar mot Helsingborg. - Foto: Patric Söderström/SCANPIX
6 av 8
Daniel Nordmark och Helsingborg är nu – med två mer spelade matcher – sju poäng bakom Elfsborg. - Foto: Patric Söderström/SCANPIX
7 av 8
Magnus Eriksson gjorde matchens enda mål och gav Åtvidaberg tre poäng mot Syrianska. - Foto: STEFAN JERREVÅNG / SCANPIX
I Syrianskas jakt på kvittering i andra halvlek fick Sharbel Touma rött kort.
8 av 8
I Syrianskas jakt på kvittering i andra halvlek fick Sharbel Touma rött kort. - Foto: STEFAN JERREVÅNG / SCANPIX

Waris femling sänkte Peking

Ett äkta hattrick i första halvlek och sedan två mål till i andra – Waris leder skytteligan med lika många mål han gjorde mot Norrköping i kväll.

Kalmar FF–Helsingborg 1–1 (0–1)

0—1 Alfred Finnbogason (41), 1—1 Jonathan McDonald (80).

Varning, Helsingborg: Jere Uronen.

Domare: Stefan Johanesson, Stocksund.

Publik: 7 026.

Kalmar FF (4—3—3): Etrit Berisha — Ludvig Öhman, Paulus Arajuuri (Nenad Djordjevic 75), Markus Thorbjörnsson, Jörgen Skjelvik — Archford Gutu, Tobias Eriksson, Papa Diouf (Jonathan McDonald 79) — Malker Hallberg (Erik Israelsson 65), Abiola Dauda, Daniel Mendes.

Helsingborg (4—4—2): Pär Hansson — Erik Wahlstedt, Loret Sadiku, Erlend Hanstveit, Jere Uronen — Daniel Nordmark (Marcus Bergholtz 75), Ardian Gashi, May Mahlangu, Rachid Bouauzan — Thomas Sörum, Alfred Finnbogason (Alvaro Santos 84).

Åtvidaberg–Syrianska FC 1–0 (1–0)

1—0 Magnus Eriksson (45).

Utv, Syrianska FC: Sharbel Touma (67).

Varningar, Åtvidaberg: Kristian Bergström, Anton Tinnerholm.

Domare: Andreas Ekberg, Lund.

Publik: 3 729.

Åtvidaberg (4—4—2): Gustav Jansson — Anton Tinnerholm, Daniel Hallingström, Tom Pettersson, Alberis da Silva — Petrit Zhubi (Tobias Nilsson 81), Bruno Marinho, Kristian Bergström Amir Suljic — Viktor Prodell (Oscar Möller 76), Magnus Eriksson (Allan Olesen 90).

Syrianska FC: (4—5—1): Dwayne Miller (Lasse Staw 8) — Johan Arneng, Alexander Michel, Omar Jawo, Alessandro Silva Perreira — Sharbel Touma, Louay Chanko, Matthew Mbuta Andoncho (Admir Aganovic 59), Anders Bååth (Haris Skenderovic 46), Yussuf Saleh — Dinko Felic.

Häcken–IFK Norrköping 6–0 (4–0)

1—0 Waris Majeed (5), 2—0 Waris Majeed (13), 3—0 Waris Majeed (44), 4—0 Martin Ericsson (45), 5—0 Waris Majeed (52), 6—0 Waris Majeed (66).

Varning: IFK Norrköping: Astrit Ajdarevic.

Domare: Daniel Stålhammar, Landskrona.

Publik: 2 518.

Häcken (4—5—1): Christoffer Källqvist — David Frölund, Mattias Östberg, Mohammed Ali Khan, Tom Söderberg (Daniel Forsell 76) — Martin Ericsson (Björn Anklev 58), Oscar Lewicki, Andreas Drugge, Josef Elvby, René Makondele (Dioh Williams 63)— Waris Majeed.

IFK Norrköping (4—4—2): Abbas Hassan — Nikola Tkalcic, Morten Skjönsberg, David Wiklander, Mathias Florén — Martin Smedberg Dalence, Andreas Johansson, Astrit Ajdarevic (Shpetim Hasani 78), Imad Khalili (James Frempong 46) — Gunnar Heidar Thorvaldsson, Christoffer Nyman (Lars Christian Krogh Gerson 17).

GÖTEBORG. Säsongens överraskningar i allsvenskan – Häcken och Norrköping låg på fjärde respektive femte plats i tabellen inför drabbningen på Rambergsvallen. På förhand är det lätt att tro att det skulle bli en jämn och tight match – men det satte Waris Majeed stopp för. Innan matchen delade 20-åringen skytteligaledningen tillsammans med lagkamraten Rene Makondele på sju mål – nu leder han den ensam på tolv mål.

Redan tidigt i den första halvleken visade ghananen att det här inte skulle bli vilken kväll som helst med mål i den femte och den 13:e minuten. När han sedan satte 3–0 fullbordade han sitt äkta hattrick – men det var ändå bara början.

Även om Martin Ericsson skrev in sig i målprotokollet med bara sekunder kvar av första halvlek var han aldrig i närheten av att få stjäla rampljuset av kvällens man. I den 52:a och senare den 66:e minuten hittade han återigen målet.

När matchens summerades hade Waris gjort fem mål och Häcken vunnit toppmötet med totalt 6–0 mot Norrköping.

Helsingborg fortsätter spela kryss

I Kalmar fortsatte Helsingborg fylla på sitt kolumn med oavgjorda matcher i årets allsvenska. Trots ledning med 1–0 kunde skånelaget inte hålla tillbaka Kalmar som kvitterade genom Jonathan McDonald i den 80:e minuten.

Femte oavgjorda matchen för Helsingborg betyder att fjolårsvinnarna tappar än mer mark mot seriegiganten Elfsborg i tabellen.

Åtvidaberg tog en viktig seger

Genom Magnus Eriksson tog Åtvidaberg en mycket viktig 1–0-seger mot Syrianska i den nedre delen av tabellen. Båda lagen låg på tio poäng innan drabbningen men nu drog alltså nykomlingarna ifrån södertäljelaget upp på 13 poäng. Med det går de förbi både Kalmar och IFK Göteborg i tabellen.