Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Jag har inget emot svartingar i övrigt"

- 07/10/2012, 17:27 -
Bo Hansson rasist-uttalande i radio är minst sagt pinsamt.
1 av 4

Bo Hansson rasist-uttalande i radio är minst sagt pinsamt.

ERIK MÅRTENSSON / SCANPIX

Sveriges Radios effektmic i matchen mellan AIK och Gefle tog upp rasistiska ord från en okänd person.
2 av 4

Sveriges Radios effektmic i matchen mellan AIK och Gefle tog upp rasistiska ord från en okänd person.

Malin Hoelstad

Det var inte bara tumult i radio, matchen fick skjutas upp på grund av strul på läktaren.
3 av 4

Det var inte bara tumult i radio, matchen fick skjutas upp på grund av strul på läktaren.

SCANPIX SWEDEN

Martin Mutumba var besviken på sitt lag.
4 av 4

Martin Mutumba var besviken på sitt lag.

ANDERS WIKLUND / SCANPIX

I Sveriges Radios rapportering under matchen mellan AIK och Gefle hördes racistiska ord i livesändningen. Personen som uttalade sig var sportprofilen Bo Hansson som vid flera tillfällen ha sagt ordet "svartingar".

STOCKHOLM. Sveriges Radio sände live från AIK:s förlustmatch mot Gefle på söndagen. Reportern Mats Strandberg kommenterade matchen ensam, men ändå fick han sig en bisittare i form av en okänd person som uttalade sig rasistiskt om AIK-spelare. Personen ska bland annat ha sagt "de har ju fyra svartingar där uppe" och "inte en till svarting som ska in". Senare på söndagen visade det sig att personen som sagt de rasistiska orden var radio- och teveprofilen Bo Hansson.

– Det var inte meningen att det skulle gå ut i radio. Jag sade allt det här för mig själv. Det har blivit lite för många spelare som har blivit för lika i AIK med alla de här importerna. Jag har inget emot svartingar i övrigt, en av de bästa är Mutumba exempelvis. Utan honom vore de ju inte mycket, säger han till Expressen.

Bo Hansson vill dock understryka att han klagar på alla spelare, vita som svarta. Han menar även att ordet "svarting" inte är ett kränkande ord.

– Det är du som säger att det är kränkande. Jag klagar på alla spelarna, även de vita, säger han till Expressen.

Ursäktade sig i livesändning

Efter matchen ursäktade Sveriges Radio sig i direktsändning med att säga:

"Vi beklagar verkligen här på webben att det i vår effektmikrofon har kommit oönskade kommentarer av rasistisk karaktär i sändningen, alltså från vår mikrofon på läktaren, som vi absolut inte står för på Sveriges Radio".

Ingen SR-anställd

– Det verkar vara så att vår miljömikrofon har tagit upp ljud från någon som sitter i nära anslutning till den. I det här fallet blev det väldigt olyckligt och det ska självklart inte få hända. Vi beklagar detta och ber om ursäkt, säger Jacob Sillén till Sportbladet.

Han menar att även fast det inte rör sig om en anställd på Sveriges Radio, så ska det inte få hända.

– Till de lyssnare som har hört detta kan vi bara beklaga, det ska inte få hända. Vi får se var vi placerar våra miljömikrofoner i fortsättningen så att det inte händer igen, säger han till Sportbladet.