Helsingbors Pär Hansson har högst högstanivå av alla allsvenska målvakter.
1 av 12
Helsingbors Pär Hansson har högst högstanivå av alla allsvenska målvakter. - Foto: Erik Mårtensson/Scanpix
Martin Lorentzson, AIK. En ytterback av modernt, internationellt snitt.
2 av 12
Martin Lorentzson, AIK. En ytterback av modernt, internationellt snitt. - Foto: Fredrik Persson/Scanpix
Pontus Jansson, Malmö FF. 21 år ung med framtiden för sina fötter var han en stabil punkt i malmöförsvaret.
3 av 12
Pontus Jansson, Malmö FF. 21 år ung med framtiden för sina fötter var han en stabil punkt i malmöförsvaret. - Foto: MARCUS ERICSSON/BILDBYRÅN
Walid Atta, Helsingborg. Kort och gott en av allsvenskans bästa mittbackar.
4 av 12
Walid Atta, Helsingborg. Kort och gott en av allsvenskans bästa mittbackar. - Foto: Björn Lindgren/Scanpix
Kari Arkivuo, Häcken. Briljant på att kombinera offensivt med defensivt spel.
5 av 12
Kari Arkivuo, Häcken. Briljant på att kombinera offensivt med defensivt spel. - Foto: Pernilla Wahlman / SCANPIX
Kristian Bergström, Åtvidaberg. 38 år gammal och ledare av assistligan. Fantastiskt.
6 av 12
Kristian Bergström, Åtvidaberg. 38 år gammal och ledare av assistligan. Fantastiskt. - Foto: ERIK MÅRTENSSON / SCANPIX
René Makondele, Häcken. Flest poäng av alla mittfältare talar sitt tydliga språk.
7 av 12
René Makondele, Häcken. Flest poäng av alla mittfältare talar sitt tydliga språk. - Foto: BJ֖RN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
Martin Ericsson, Häcken. Häckens viktigaste balansspelare. Utan honom i laget hade inte Häcken legat så bra i tabellen som de gör.
8 av 12
Martin Ericsson, Häcken. Häckens viktigaste balansspelare. Utan honom i laget hade inte Häcken legat så bra i tabellen som de gör. - Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN
Jiloan Hamad, Malmö. 21-åring som tagit ytterligare ett kliv den här säsongen. Nästa svenske stjärna har tänts under 2012.
9 av 12
Jiloan Hamad, Malmö. 21-åring som tagit ytterligare ett kliv den här säsongen. Nästa svenske stjärna har tänts under 2012. - Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
Waris Majeed, Häcken. Skyttekungen är given på den här listan.
10 av 12
Waris Majeed, Häcken. Skyttekungen är given på den här listan. - Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN
Gunnar Heidar Thorvaldsson, Norrköping. 30 år gammal har han äntligen blommat ut till en målskytt av rang.
11 av 12
Gunnar Heidar Thorvaldsson, Norrköping. 30 år gammal har han äntligen blommat ut till en målskytt av rang. - Foto: Bildbyrån / Björn Tilly
Peter Gerhardsson, Häcken. Har lett ett hyperoffensivt Häcken bra mycket längre än vad folk trodde innan säsongen.
12 av 12
Peter Gerhardsson, Häcken. Har lett ett hyperoffensivt Häcken bra mycket längre än vad folk trodde innan säsongen. - Foto: Adam Ihse/Scanpix

Här är årets lag i allsvenskan

I eftermiddag avgörs det. Vilka som vinner allsvenskan 2012. Men vem fasen bryr sig om det? Här koras de verkliga vinnarna – i årets lag i allsvenskan 2012.


Bänken i årets allsvenska lag:

Tränare: Jörgen Lennartsson, Elfsborg.

Spelare: Ivan Turina (AIK), Niklas Backman (AIK), Pontus Farnerud (IFK Göteborg), Dominic Chatto (BK Häcken), Erton Fejzullahu (Djurgården)

Med ynka tre poäng kvar att slåss om i guldstriden finns det bara två potentiella slutsegrare av allsvenskan 2012. Antingen Elfsborgs IF eller Malmö FF. Det tycker vi här på Nyheter24 är lite snålt. Det är lite som att bara ett barn får julklappar på julafton. Vi är mer generösa än så och vill sprida ut glädjen till fler. Till alla förutom exempelvis Örebro och Gais då som var duktigt representerade på den här listan

Nej, nu är det nog med skitsnacket. Här är årets lag i allsvenskan 2012. 

Målvakt: 

Pär Hansson, Helsingborg.

Han må ha både Ivan Turina och Mattias Hugosson före sig i målvaktstatistiken. Hugosson må vara viktigare för sitt lag än vad Pär Hansson är. Men, det är ett stort men här, det finns ingen målvakt som är i närheten av att komma upp i Hanssons klass när han är som bäst. Han är outstanding i allsvenskan och lär förbli det med tanke på att han just skrev på ett nytt kontrakt med Helsingborg.

Backar:

Martin Lorentzson, AIK.

Årets försvarare i allsvenskan. Varför är du 28 år Martin? Varför slog du inte igenom för sju år sedan? Landslaget behöver dig och dina egenskaper. Han är urtypen av en modern ytterback, nästintill en yttermittfältare, som är ett ständigt hot för motståndarlagen på kanterna och i straffområdet. Att han dock ligger trea i AIK:s interna skytteliga med fyra baljor säger nog tyvärr mer om Gnagets skrala målproduktion än om Martin.

Pontus Jansson, Malmö FF. 

Trots sin unga ålder har den 21-årige mittbacken varit stommen och mittbacksresen i MFF:s försvar när veteranen Daniel Andersson har varit skadad halva säsongen. Att han sedan är ärlig, rak, rolig och öppen i både intervjuer och på sitt favoritforum twitter gör inte saken sämre. En framtida landslagsförsvarare med sin fina teknik och sina ledaregenskaper.

Walid Atta, Helsingborg.

Efter en misslyckad utlandssejour i Kroatien vände Atta hem till Sverige och Skåne den här gången. Det gjorde han helt rätt i. Han har hittat självförtroendet igen sedan slutet på en kaotisk tid i AIK och har visat den här säsongen att han är en av allsvenskans absolut bästa mittbackar.  

Kari Arkivuo, Häcken.

Troligen allsvenskans bästa ytterback när man kombinerar det offensiva och defensiva. Som ytterback i allsvenskans överlägset mest offensiva lag är det svårt att inte göra misstag defensivt. Men finnen måste ha stållungor och ett lika starkt hjärta som Petter Northug. För han har skött allt prickfritt. Frågan är om inte de holländska klubbarna kommer att höra av sig än en gång?

Mittfältare:

Kristian Bergström, Åtvidaberg.

Gammal är äldst. Men gammal är också bäst. Visst, han är frisparksläggare och hörnläggare i Åtvidaberg, men att en 38-åring som börjar se lite plufsig ut under den där blåa tröjan leder assistligan (elva totalt) i allsvenskan är mer än bara imponerande. En av allsvenskans mest underskattade spelare.

René Makondele, Häcken.

Länge låg den gode René i topp med allsvenskans överlägsne skyttekung Waris Majeed i skytteligan. På slutet har målskyttet avstannat lite men tolv mål och sex assist är bäst facit av alla mittfältare i serien. Och lagkamraten Majeed, som försvinner utomlands efter säsongen, har mycket att tacka sin radarpartner i Häcken för miljonkontraktet som väntar.  

Martin Ericsson, Häcken.

Allsvenskans pånyttfödelse. Den skadeförföljde spelfördelaren har nästan varit guld värd för säsongens uppstickare Häcken. Samtidigt som han har producerat oväntat mycket framåt har han ensam lyckats balansera överoffensiva Häcken centralt. Utan honom hade det inte blivit någon topplacering för årets succélag.

Jiloan Hamad, Malmö FF

Landslagets nästa storstjärna? Ja, allt tyder på det. Har fått ut en stor del av sin potential den här säsongen där kombinationen av modern teknik och en oerhörd kämparglöd har gjort honom till en av allsvenskans bästa spelare. 21-åringen är redo för nästa steg nu.

Anfallare:

Waris Majeed, Häcken.

Ord är egentligen överflödiga. Med en match kvar av serien är ghananen uppe i 22 fullträffar. Det var nio år sedan någon lyckades med samma bedrift i allsvenskan. Då var det 29-årig Niklas Skoog som var skyttekung – nu är det en 21-åring med en fart under dojorna som kan räcka väldigt långt i den europeiska toppfotbollen. Det gäller bara att Waris Majeed behåller fötterna på jorden.

Gunnar Heidar Thorvaldsson, Norrköping.

Efter en lång och brokig karriär med åtta klubbtillhörigheter på lika många år verkar den 30-årige islänningen äntligen ha hittat rätt i Norrköping. Islänningen har en oerhörd näsa för att hitta nätmaskorna även på halvchanser. Skulle platsa i vilket allsvenskt lag som helst.

Tränare: 

Peter Gerhardsson, Häcken. 

Med fart, fläkt och en jäkla massa mål har Gerhardsson och hans Häcken bidragit med nytt och färskt blod till en ibland statisk allsvenska. Hur kan man inte älska det han har gjort med Hisingenlaget? Självskriven på sin plats som årets tränare i allsvenskan.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!