Måndag 19 Apr
Stockholm

"Jag behövde få en nytändning"

Tom Söderberg, här i sin gamla klubb Häckens tröja. Om han lämnade ett år för tidigt återstår att se.
1 av 4
Tom Söderberg, här i sin gamla klubb Häckens tröja. Om han lämnade ett år för tidigt återstår att se. Foto: SCANPIX SWEDEN
Jörgen Lennartsson tror på Söderberg och på sitt Elfsborg.
2 av 4
Jörgen Lennartsson tror på Söderberg och på sitt Elfsborg. Foto: SCANPIX SWEDEN
Elfsborg vann 2012 års allsvenska och siktar på en repris denna säsong.
3 av 4
Elfsborg vann 2012 års allsvenska och siktar på en repris denna säsong. Foto: SCANPIX SWEDEN
Elfsborgs riktigt stora värvning (eller lån) för året – Muhamed Bangura
4 av 4
Elfsborgs riktigt stora värvning (eller lån) för året – Muhamed Bangura. Foto: SCANPIX SWEDEN

Den allsvenska premiären närmar sig med stormsteg. Därför passar Nyheter24 på att ta tempen på alla lag – och den här gången har vi pratat med Tom Söderberg om anledningen till varför han lämnade Häcken.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Nyheter24 tippar

1.

2. IFK Göteborg

3.

4. Elfsborg

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11. Gefle IF

12.

13.

14.

15.

16.

Resultat

2/2 FC Nordsjälland–IF Elfsborg 1–1

5/2 BK Häcken–IF Elfsborg 2–0

11/2 IF Elfsborg–AGF Aarhus 1–0

15/2 IF Elfsborg–Aalborg 0–3

18/2 IF Elfsborg–FC Midtjylland 1–2

23/2 IF Elfsborg–Fredrikstad 0–1 

27/2 IF Elfsborg–Åtvidaberg 1–2

2/3 IF Elfsborg–Ljungskile SK 5–1

5/3 IF Elfsborg–IFK Norrköping 0–2

9/3 IK Sirius–IF Elfsborg 2–1

17/3 IF Elfsborg–GAIS 3–1

Förra årets vinnare av allsvenskan suktar efter mer. Statistiken talar visserligen emot Elfsborg – att ett lag vinner serien två år i rad har inte hänt sedan Djurgården gjorde det 2002 och 2003. 

Något som talar för att de ska lyckas är de starka nyförvärven i Mohamed Bangura (på lån), Henning Hauger och Tom Söderberg. Söderberg som förra säsongen spelade för succélaget BK Häcken. 

– Det känns jättekul! Det är första gången jag byter lag på seniornivå, och att göra det till titelförsvararna känns extra inspirerande, säger han till Nyheter24.

Häcken har enligt många stor chans att vinna i år, samtidigt som statistiken talar emot att ett lag vinner serien två år i rad. Varför bytte du klubb nu?

– Jag behövde få en nytändning, och det har jag redan fått. Jag behövde få imponera på nytt folk. I vissa tränares, lagkamraters och supportrars ögon är man fortfarande den där 15-åringen som har hängt med i tolv år. Det kändes rätt att byta klubb efter så lång tid.

Söderberg berättar att han spelar i Elfsborg framför allt för att tränaren Jörgen Lennartsson tror på honom – och vice versa. 

– Jag gillar hur Elfsborg spelar. Det finns ju klubbar jag inte skulle vilja gå till på grund av deras spelstil. 

"Trodde att det skulle vara mer press"

– Jag känner mig väldigt redo för att prestera, jag vet ju vad jag kan, och det kommer komma fram i år. Jag trodde dock att det skulle vara mer press på Elfsborg som lag inför denna säsong, men det har jag inte känt av. Det känns skönt.

Söderberg tycker att han själv höjt sig sedan förra säsongen, och kanske är det dags för ett riktigt genombrott i den nya klubben.

– Tänket att ett lag som vinner SM-guld året innan inte vinner året efter igen finns inte, det är bara ännu roligare nu när de vann förra året. Det blir en skrällstämpel om vi tar oss hela vägen i år igen och det njuter vi av. 

Champions lockar mer än Gefle borta 

– Självklart fokuserar jag ytterligare om det skulle bli Champions League än om vi spelar en bortamatch mot Gefle, det kommer påverka. Men man får försöka att vända det till något positivt, då finns det många juniorer som kan få chansen. Jag är imponerad av bredden i våran trupp! 

Om Söderberg får sitt guld återstår att se. Kanske skulle han ha väntat med sitt byte en säsong till, når Häcken hela vägen i år? 

Kommentera
Kopiera länk
Dela