Måndag 19 Apr
Stockholm

Djurgårdens superlöfte: "Chibsah är som min far"

Daniel Amartey har klarat av omställning från Ghana till Sverige bra – mycket tack vare Yussif Chibsah.
1 av 4
Daniel Amartey har klarat av omställning från Ghana till Sverige bra – mycket tack vare Yussif Chibsah. Foto: © Bildbyrån / BILDBYRÅN
Chibsah är "som en far" för 18-åringen, som han själv säger det.
2 av 4
Chibsah är "som en far" för 18-åringen, som han själv säger det. Foto: © Bildbyrån / BILDBYRÅN
Förhoppningarna är stora på innermittfältaren i Djurgården.
3 av 4
Förhoppningarna är stora på innermittfältaren i Djurgården. Foto: © Bildbyrån / BILDBYRÅN
Magnus Pehrsson har tidigare jämfört honom med Yaya Touré och John Obi Mikel och tror mycket på honom.
4 av 4
Magnus Pehrsson har tidigare jämfört honom med Yaya Touré och John Obi Mikel och tror mycket på honom. Foto: © Bildbyrån / MARCUS ERICSSON/BILDBYRÅN

Att komma tillrätta i ett nytt land är inte helt enkelt – speciellt inte om man inte kan språket. Därför är Djurgårdens stora mittfältslöfte Daniel Amartey mer än lättad att han har landsmannen Yussif Chibsah i laget:
–Han hjälper mig med allt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Nyheter24 tippar

1.

2. IFK Göteborg

3.

4. Elfsborg

5.

6.

7. Djurgården

8.

9.

10.

11. Gefle IF

12.

13. Mjällby AIF

14.

15.

16.

Resultat

19/1 Djurgården–IK Frej 1–1

30/1 Syrianska–Djurgården 1–1

2/2 Gefle–Djurgården 1–2

8/2 Djurgården–Örebro 0–2

9/2 Djurgården–Öster 1-1

14/2 FC Lahti–Djurgården 2–3

16/2 Helsingfors–Djurgården 2–2

20/2 IFK Norrköping–Djurgården 2–1

3/3 Djurgården–Umeå 3–0

10/3 Djurgården–Jönköping Södra 3–0

17/3 Åtvidaberg–Djurgården 1–1

Efter två år och två långa provspel kunde Djurgården till slut göra klart med den ghananske 18-årige talangen Daniel Amartey i slutet av januari. Fifa:s reglemente gjorde att klubben inte fick värva honom förrän han fyllde 18 år – men nu har han kommit tillrätta. Och som han har gjort det. 

Förutom målskytten Erton Fejzullahu är han Djurgårdens största utropstecken under försäsongen och gruppspelet av Svenska cupen. 

Tidigare har Andreas Johansson återkomst varit det stora glädjeämnet bland klubbens supportrar men Amarteys inledning i Dif-tröjan har gjort att fansen har fått upp ögonen för honom i stället.

Dif-tränaren Magnus Pehrsson har ju tidigare sagt att 18-åringen kan bli lika bra som Yaya Touré och John Obi Mikel men han själv jämför sig hellre med en landsman men likväl en annan innermittfältare av världsklass. 

– Michael Essien är min favoritspelare, säger den unge innermittfältaren när Nyheter24 träffar honom på Djurgårdens träningsanläggning vid Kaknästornet.

"Han är som en far till mig"

Det märks tydligt på Amartey att Ghana betyder mycket för honom. Den ödmjuke 18-åringen håller en låg profil genom hela intervjun – förutom när samtalet går in på just Ghana och framför allt hans lagkamrat, tillika landsman, Yussif Chibsah.

– Han är som en bror, jag skulle nästan lika gärna kunna säga som en far för mig. Hans familj är min familj här, säger han och fortsätter:

– Vi kommer från samma område i Ghana så han är som min far, mitt allt, här. Han hjälper mig med allt. Min träning, om jag behöver någonting så går han och köper det åt mig. När han har lagat mat så ringer han mig och säger åt mig att komma och äta. Han är väldigt snäll mot mig.

Den elva år äldre Chibsah och Amartey verkar ha hittat varandra direkt och självklart underlättar det för en ung fotbollsspelare att ha en stöttepelare i ofta omskakande miljöombyte. Chibsah är mån om sin landsman och han tar sin "papparoll" på största allvar. 

– Jag kör honom fram och tillbaka till träningen. Om han behöver någon hjälp, till exempel med svenska som han inte förstår så förklarar jag det för honom. Jag hjälper också honom att hålla koll på tider och möten, berättar han.

Vill bli bäst i världen

Chibsah förstår att han är väldigt viktig för det unga löftet.

– Han känner mig väldigt bra, har ett stort förtroende för mig och respekterar mig så han frågar mig om allt.

Amartey, som skickar hem en stor del av de pengar han tjänar i Djurgården till sin familj, berättar att han längtar hem – men han är ändå fullt fokuserad på vad han vill åstadkomma i Sverige och Djurgården.

– Jag saknar mitt land men samtidigt kom jag hit för att jobba så jag måste kämpa för det nu. 

Ghananen återkommer ofta till frasen "work hard" under vårt samtal. 18-åringen har bara en sak i siktet – att bli världens bästa spelare. Två gånger säger han att "han måste bli bäst" – något som hans landsman Chibsah också tror att han kan bli i framtiden.

– Han gör det fantastiskt bra. Han har fått upp modet nu och om han fortsätter att pressa sig på samma sätt så kan han bli bäst.

Han kan alltså bli bäst i världen?

– Ja, han kan bli bäst. Han är ung och fortsätter han att jobba som han gör nu så kommer han att nå toppen. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela