Rickard Norling förlitar sig mycket på Malmös framgångsrika ungdomsverksamhet.
1 av 3
Rickard Norling förlitar sig mycket på Malmös framgångsrika ungdomsverksamhet. - Foto: © Bildbyrån / JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
– Jag är en bra spelare som kan göra det lilla extra, säger Malmös unge lagkapten Jiloan Hamad.
2 av 3
– Jag är en bra spelare som kan göra det lilla extra, säger Malmös unge lagkapten Jiloan Hamad. - Foto: Björn Lindgren / SCANPIX
Norling under en av Malmös matcher i fjol.
3 av 3
Norling under en av Malmös matcher i fjol. - Foto: Andreas Hillergren / Andreas Hillergren/Scanpix

"I Malmö poppar spelarna upp som svampar"

Malmö har under många år tagit upp enorma talanger från sin ungdomsverksamhet, i år är inget undantag. Fler än en handfull nya juniorer och en 22-årig lagkapten talar sitt tydliga språk. –De väger kanske lite lätt men får de rätt träning kan det bli bra, säger Jiloan Hamad.


Omröstning på allsvenskans upptaktsträff

Vem blir allsvenskans assistkung?

Martin Ericsson – 28,2 procent

Stefan Ishizaki – 20,9 procent

René Makondele – 16,9 procent

Jiloan Hamad – 13 procent

Martin Smedberg-Dalence – 11,9 procent

Kristian Bergström – 6,2 procent

Tobias Hysén– 1,7 procent

Jörgen Skjelvik – 1,1 procent

Under upptaktsträffen av allsvenskan 2013 höjde Malmö FFs tränare Rickard Norling deras nya, unga talanger till skyarna. Med tidigare talanger som Zlatan Ibrahimovic och nyblivne lagkaptenen Jiloan Hamad i bagaget har han all rätt att göra just så. 

– I MFF så poppar det upp spelare hela tiden på sensommaren, nästan som svampar. Det är ju som en korg med fina primörer, det får ju bara plats ett visst antal, i och med att det kommer upp nya fina hela tiden. Det är viktigt att man tillagar dem lite fint så man kan fylla på med nya, säger Norling och fortsätter:

– Hade vi inte haft så fin ungdomsverksamhet så hade man kanske tyckt att det inte får försvinna fler spelare. 

Han säger att spelare som uttalar sig om att ta sig vidare från Malmö inte är något problem, utan är en naturlig del av dagens samhälle. 

Yngste lagkaptenen i allsvenskan

Norling verkar väldigt nöjd med sin unga lagkapten. 

– Han har ju en fantastiskt vacker personlighet. Jag fick en liten aha-upplevelse när en tränare som besökte oss från Falun berättade om hans största intryck. Han slogs av Hamads professionalism, att han lyste av driv och ambition, lust och iver. Jag vet ju om att det inte bara är på plan, han har en fantastisk potential i sitt ledarskap, och i Malmö så primerar vi ju de unga. 

Jiloan Hamad är ödmjuk inför årets uppgift som lagkapten. 

– Mycket kan hända, men jag vet att jag är kvar i Malmö och trivs väldigt väldigt bra, det är där jag vill vara. Jag tror att jag är den yngste lagkaptenen i Allsvenskan, det trivs jag bra med. 

Vad har du för egenskaper som spelare och framför allt lagkapten? 

– Jag är en bra spelare som kan göra det lilla extra, få med laget. Men även mycket utanför planen, jag är pålitlig och min uppgift är att finnas där för mina lagkamrater. 

På frågan om vad Rickard Norling kan addera från fjolårets säsong för att nå guld i år svarar han så här: 

– Jag tror att vi har kommit lite längre nu, startat lite mer framskjutet än förra året. Om vi har otur med våra försäljningar så tror jag också att det kan bidra. Att vi fortsätter att ha en bra harmoni i truppen, det kan räcka med att jag säger något dumt eller gör något dumt så kan man tappa allt. 

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

Åberg fortsätter imponera – är med i toppen

Ludvig Åberg fortsätter visa upp stabilt spel i RBC Heritage, som avgörs i Hilton Head Island, South Carolina.

Kittel tog hem världscupfinalen – favoriten diskad

1 timme sedan
Det blev succé för Patrik Kittel och hästen Touchdown i världscupfinalen i dressyrens fria program. Ritten räckt hela vägen till seger – Sveriges första på 26 år. Jag kan inte förstå vad som har hänt, säger Kittel i SVT efter segern. Favoriten, brittiska Charlotte Fry på hästen Everdale, diskades.

Finländsk revansch – svensk förlust i förlängning

1 timme sedan
Seger i första matchen blev till förlust i den andra. Finland tog revansch på Tre Kronor och vann den andra landskampen inför VM med 2–1 efter förlängning. Oskarshamns Ahti Oksanen gjorde segermålet.

Norske NHL-stjärnan vill spela VM

2 timmar sedan
Norske NHL-stjärnan Mats Zuccarello öppnar för att spela VM.

Friidrotten sågas för OS-prispengar

3 timmar sedan
Friidrottens beslut att betala ut prispengar i OS sågas av de andra förbunden. "Man kan inte och borde inte sätta en prislapp på ett olympiskt guld", säger de sommarolympiska idrottsförbundens organisation i ett uttalande.