Han är allsvenskans filosof

- 28/03/2013, 10:35
Nanne Bergstrand inleder i år sin 13e säsong i Kalmar FF.
1 av 4

Nanne Bergstrand inleder i år sin 13e säsong i Kalmar FF.

Stefan Jerrevang/Scanpix

Sebastian Andersson hoppas på mycket speltid i årets allsvenska.
2 av 4

Sebastian Andersson hoppas på mycket speltid i årets allsvenska.

SCANPIX SWEDEN

Özcan Meltermichel, Nanne Bergstrand och Pelle Olsson, några av tränarna som stannat längst i sina lag i allsvenskan.
3 av 4

Özcan Meltermichel, Nanne Bergstrand och Pelle Olsson, några av tränarna som stannat längst i sina lag i allsvenskan.

Scanpix

Kalmar FF, svenska mästare senast 2008.
4 av 4

Kalmar FF, svenska mästare senast 2008.

Nils Jakobsson/Bildbyrån

Den allsvenska premiären närmar sig med stormsteg. Därför passar Nyheter24 på att ta tempen på alla lag – nu Kalmar FF, vars tränare inleder sin 13:e säsong med laget.
– Jag är pedagogisk när det gäller att lära ut fotboll.

Kalmar FF:s säsong 2012 går inte till historien som deras bästa. Långt ifrån. En tiondeplats 2012, en åttondeplats 2011 och en niondeplacering 2010 stödjer Nyheter24:s tips på att laget slutar nia 2013. Senaste guldet tog KFF 2008. Trotjänaren Nanne Bergstrand tycker att en niondeplats låter logiskt, eftersom de legat där i trakterna de tidigare säsongerna.

– Ja, jag tror de flesta tycker att vi är där omkring, men ambitionen är såklart att bli bättre än förra året, säger Bergstrand.

"Det finns chanser att bygga något från grunden"

Han är den okrönte filosofen som hållit hårt i sitt lag ända sedan 1998, med undantag för två säsonger i Helsingborgs IF (2000-2001). Av de nuvarande allsvenska tränarna är det bara Pelle Olsson och Özcan Melkemichel som håller ungefär samma statistik. 

Vad är det som gör att du stannar kvar i Kalmar FF? 

– Jag imponeras av tränare som har varit sina klubbar trogna en längre tid. Jag ser stora fördelar i det. Då finns chansen att bygga något från grunden, något stabilt. 

Så vilka tränare har präglat dig? 

– Wenger. Ferguson. De har varit väldigt länge i sina klubblag. Sen också Roy Hodgson. Och framför allt Bosse Johansson, han jobbade mycket med människan, en form av mental träning hela tiden. Det präglade mycket. 

Vad är din styrka i rollen som tränare? 

– Jag är pedagogisk när det gäller att lära ut fotboll

Du har hittat tricket? 

– Ja, jag är både intresserad av fotboll och människor, det är lättare att veta hur man ska få fram sina budskap då. 

Bergstrand är känd för att kunna bjuda på sig själv och ofta ihågkomna citat. När Nyheter24 pratar med Kalmars Sebastian Andersson och frågar om hans åsikter om upptaktsträffen dagen innan säger han att han inte har sett något av den. Han skrattar rejält när vi berättar om Nanne Bergstrands uttalande om äktenskap.

– Haha, att vi fick ut frustrationen på planen? Det kan säkert stämma, de gånger matcherna inte gick som vi ville att de skulle göra. 

Andersson, som kom till KFF i fjol och gjorde en ganska medioker säsong, är enligt uppgifter till Fotbollskanalen redo för spel igen efter sin knäskada han drog på sig i Svenska cupen-matchen mot IFK Göteborg.