Onsdag 21 Apr
Stockholm

BP-tränarens flummiga liknelse: "Vi är som en liten handväska"

– En maträtt kan vara god som den är, men ibland behövs det krydda. Kryddan tar vi i form av spelare utifrån, säger Brommapojkarnas tränare Robert Björknesjö.
1 av 4
– En maträtt kan vara god som den är, men ibland behövs det krydda. Kryddan tar vi i form av spelare utifrån, säger Brommapojkarnas tränare Robert Björknesjö. Foto: © Bildbyrån / Pontus Ferneman
Andreas Haddad, tidigare Örebro, har haft skadeproblem under nästan hela sin karriär men ser mycket fram emot sin första säsong i BP – oavsett om han kan spela eller inte.
2 av 4
Andreas Haddad, tidigare Örebro, har haft skadeproblem under nästan hela sin karriär men ser mycket fram emot sin första säsong i BP – oavsett om han kan spela eller inte. Foto: © Bildbyrån / MARCUS ERICSSON / BILDBYRÅN
Björknesjö tror att positivitet och ett starkt passningsspel är Brommapojkarnas nyckel till framgång.
3 av 4
Björknesjö tror att positivitet och ett starkt passningsspel är Brommapojkarnas nyckel till framgång. Foto: © Bildbyrån / Carl Sandin / BILDBYRÅN
Här jublar BP efter vinst mot Hammarby i träningsmatchen i början av mars.
4 av 4
Här jublar BP efter vinst mot Hammarby i träningsmatchen i början av mars. Foto: © Bildbyrån / MARCUS ERICSSON / BILDBYRÅN

Den allsvenska premiären närmar sig med stormsteg. Därför passar Nyheter24 på att ta tempen på alla lag – och nu har vi kommit till Brommapojkarna, som håller hoppet uppe trots att de har förlorat två av allsvenskans största talanger och överrösts med skador inför premiären.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Nyheter24 tippar

1.

2. IFK Göteborg

3. Malmö FF

4. IF Elfsborg

5. AIK

6.

7. Djurgårdens IF

8. IFK Norrköping

9. Kalmar FF

10.

11. Gefle IF

12. Åtvidabergs FF

13. Mjällby AIF

14. Östers IF

15.

16. IF Brommapojkarna

Resultat

30/1 Vålerenga–IF Brommapojkarna 1–0

1/2 Lilleström–IF Brommapojkarna 1–3

9/2 Gefle IF–IF Brommapojkarna 0–0

16/2 IF Brommapojkarna–GIF Sundsvall 1–2

23/2 IF Brommapojkarna–Syrianska FC 3–0

3/3 IF Brommapojkarna–FC Fakel Voronezh 0–0

10/3 IF Brommapojkarna–Hammarby IF 2–1

23/3 Degerfors IF–IF Brommapojkarna 0–3

Nabil Bahoui till AIK. Ludwig Augustinsson till IFK Göteborg. Brommapojkarna har inför årets säsong tappat flera stora talanger. För ett lag som redan har stora skadeproblem sätter detta stora käppar i hjulen, men enligt tränaren Robert Björknesjö finns det inte mycket att göra. 

– Vi har inte råd att behålla sådana spelare, och vi har heller inte råd att värva någon större, skadefri spelare. Ändå är vi i allsvenskan, även fast vi har långt ifrån lika bra ekonomi som de stora klubbarna. Vi har en fantastisk ungdomsakademi, vårt mål för framtiden är att försöka behålla våra talanger lite längre, säger han till Nyheter24

"Vi måste jobba utifrån underläget"

Den allsvenska nykomlingen har fostrat mängder av talanger genom åren – men har allt som oftast försvinner de iväg någon annanstans. 

– När de tog Bahoui och Augustinsson var det liksom bara: "Jaha, va tråkigt att vi inte kan behålla dem längre", men vad ska vi göra? Vi måste jobba utifrån underläget, vi måste komma dit då BP är det självklara valet för en spelare, vi måste få upp vår ekonomi. Gör vi det kommer vi vara ett lag att räkna med i allsvenskans topp. 

BP behöver kryddas

Björknesjö jämför sitt lag med en maträtt. Han menar på att ungdomsakademien är grunden i rätten. Ibland behöver även rätten kryddas.

– En maträtt kan vara god som den är, men ibland behövs det krydda. Kryddan tar vi i form av spelare utifrån. Men med vår ekonomi kan vi behöva att ta en spelare med lite chili i sig, en spelare som kanske har en skada. Men en spelare som vi ändå tror på. 

I år har man bland annat kryddat med tidigare Örebro-spelaren Andreas Haddad. En spelare som dragits med skador och problem under nästan hela sin karriär.

Hur tror du att säsongen blir för din del? 

– Det är svårt att säga. Jag har genomgått 15 operationer genom min karriär, jobbat mycket med kortsiktiga lösningar, aldrig fått den rehabträningen jag egentligen behöver. Jag spelar med ett handikapp, kan inte göra vissa rörelser, svänga fullt ut åt ena hållet och så vidare, säger han och fortsätter:

– Visst kommer det dröja ett jävla bra tag innan jag är i någorlunda liknande form som mina konkurrenter i allsvenskan är i. Men det var antingen eller. Antingen lägga av, eller jobba från underläge. Jag valde att vara här och skita i hur det ser ut egentligen, skita i allt som media skriver om att mina skador hindrar mig. 

Gamla Andreas finns inte kvar

Det märks tydligt att Haddad är tacksam till Brommapojkarna som tror på honom inför säsongen. Det tär på psyket att alla förväntar sig att han ska vara gamla jag,när det inte går berättar han. 

– Jag kommer inte att vara den jag var förrut, men jag är så jävla glad att jag ens får vara med och träna. Jag är på väg tillbaka, jag spelar med världens jävla handikapp, ändå är jag här och tränar, och får göra det jag älskar. Det är jag stolt över, det trodde jag inte i november. 

Haddad säger att han har saknat känslan att få spela matcher. Att få ha tunga ben efter en match, komma in i omklädningsrummet dagen efter och snacka skit. 

– Det var två år sedan jag gjorde något sådant. Det här betyder allt för mig. Du skulle ha sett grabbarna i laget, de såg verkligen hur det lyste upp kring mig, jag har saknat det som fan. 

"Spelar ingen roll vilka vi möter"

För Andreas Haddad är receptet att skynda långsamt. För Brommapojkarnas del tror tränaren Robert Björknesjö att i alla fall en del av receptet är deras passningsspel. 

– Vi har vårt grundspel som fungerar bra, vi passar mycket. Min filosofi bygger på att utveckla spelarna för att passa bollen, det spelar ingen roll vilka vi möter. Det är också viktigt att spelarna känner att jag tror på dem, för det gör jag verkligen. Men jag tycker att jag har rätt att kräva det där lilla extra, och det tycker jag att de ska kunna ge mig.

Björknesjö berättar att han alltid tror att hans spelare kan klara allt – och det behövs i Brommapojkarna. 

– Det behövs stort bagage för att komma dit vi vill. Vi vill upp i toppen, och det gör man inte över en dag. Vi är som en liten handväska. Vi jobbar successivt för att fylla väskan med mer, och snart har vi förhoppningsvis fyllt på så pass mycket att vi har en stor resväska istället. 

Vad är det bästa med Brommapojkarna?

– Det är en fantastisk förening att jobba i, det är lugn och ro, även om jag självklart vill ha 20 000 på läktarna här också, men nu har vi inte det. När Nicklas Carlsson försvann förra året behövde vi en ny mittback och då pratade jag med Ola Danhard om hur 94:orna såg ut. Jacob Une-Larsson såg skitbra ut sa han och då körde vi på det. Han spelade alla matcher under hösten. 18 år gammal. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela