Haris Skenderovic får ofta höra att han spelar fult, något <br>han inte håller med om.
1 av 4
Haris Skenderovic får ofta höra att han spelar fult, något <br>han inte håller med om. - Foto: © Bildbyrån
– Vi är underdogs, men samtidigt vet man att om vi har en bra dag är vi väldigt jobbiga att möta, säger Klebér Saarenpää.
2 av 4
– Vi är underdogs, men samtidigt vet man att om vi har en bra dag är vi väldigt jobbiga att möta, säger Klebér Saarenpää. - Foto: © Bildbyrån / Niklas Larsson
Özcan Melkermichel utgör tillsammans med Klebér Saarenpää <br>en del av Syrianskas tränarstab.
3 av 4
Özcan Melkermichel utgör tillsammans med Klebér Saarenpää <br>en del av Syrianskas tränarstab. - Foto: © Bildbyrån / Lennart Månsson
Jublande Syrianskaspelare efter mål mot AIK i fjolårets allsvenska.
4 av 4
Jublande Syrianskaspelare efter mål mot AIK i fjolårets allsvenska. - Foto: © Bildbyrån / JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

"Skandalović": "Jag spelar inte fult"

Den allsvenska premiären närmar sig med stormsteg. Därför passar Nyheter24 på att ta tempen på alla lag – dags nu för laget med den tunnaste truppen, men också med den tuffaste försvararen.


Nyheter24 tippar

1.

2. IFK Göteborg

3. Malmö FF

4. IF Elfsborg

5. AIK

6.

7. Djurgårdens IF

8. IFK Norrköping

9. Kalmar FF

10. Halmstads BK

11. Gefle IF

12. Åtvidabergs FF

13. Mjällby AIF

14. Östers IF

15. Syrianska FC

16. IF Brommapojkarna

Resultat

3/3 Örgryte IS–Syrianska FC 2–1

10/3 Syrianska FC–Halmstads BK 2–1

16/3 AIK–Syrianska FC 2–0

Med en 17 man stark trupp är det svårt att placera Syrianska FC högre än vad Nyheter24 gör i årets allsvenska. Förra året slutade Södertäljelaget på plats 13, just ovanför sträcket. För några dagar sedan kunde man för första gången spela elva mot elva på träning – med hjälp från assisterande tränare. Rädslan för skador är stor och befogad – men tränaren Klebèr Saarenpää tänker positivt. 

– Det blir så här när vi sitter i den ekonomiska sits vi gör. Men spelarna får mycket tränings- och speltid, kan utvecklas individuellt och bli en riktigt tajt grupp. Vi är underdogs, men samtidigt vet man att om vi har en bra dag är vi väldigt jobbiga att möta, de andra lagen har respekt för oss. 

Saarenpää säger till Nyheter24 att han har en god känsla inför starten av allsvenskan

– Äntligen, säger jag bara. Media har börjat skruva upp, det blir mer tryck kring svensk fotboll. Det känns riktigt bra, och ska bara bli jätteskönt att få sätta igång.

"Visst krävs det småknep för att vinna"

En spelare som ofta får mycket uppmärksamhet i Syrianska är Haris Skenderović. Ofta kretsar det kring att han sägs spela fult, något han avfärdar bestämt. 

– Det är många som ringer och frågar vad jag tycker om att bli kallad han som spelar fulast i allsvenskan. Jag är långt ifrån en ful spelare, jag spelar tufft. Att jag får varningar betyder inte att jag spelar fult, man får ju varningar för att man kanske är trött, överreagerar eller snackar till sig dem. Visst krävs det lite småknep för att vinna, men det är inte bara jag som använder mig av det, det gör alla försvarare. Anfallare också för den delen, men de kommer billigare undan, säger han till Nyheter24.

På frågan om hans uppväxt i Bosnien har präglat hans spel berättar han om tuffa förhållanden och hemmadomare. 

– Visst var det svårare att få varningar där nere. Det var ett helt annat spel. När vi spelade hemma kunde man göra nästan vad man ville, och domaren blåste inte. På bortamatcherna var det lite svårare. 

Heta känslor – en del av spelet 

Skenderović fortsätter att berätta om Bosnien. Att han alltid varit kraftig och stark, att det är pappas gener. En tuff spelare som kunde gå genom en vägg utan att känna något. Han tycker att heta känslor ska finnas på en fotbollsplan, och att dessa känslor alltid varit en del av hans spel. Hans tränare i Bosnien frågade alltid om något var fel om en spelare i laget inte visade känslor under träning och match. 

– Han kunde komma fram och fråga om man var sjuk, om det hade hänt något hemma eller så. Han sa alltid att vi skulle vara glada och stolta över att få spela i stadens största klubb, kroppsspråket ska vara där. Jag tyckte det var viktigt, och tog med det till Sverige. Säger man ingenting och struntar i att visa känslor blir man alldeles för försiktig. Man måste vara på från början.

"Jag är ingen maskin"

– När jag kom till Sverige fick jag rött kort direkt i mina två första matcher, det var lite annorlunda. Här påverkas inte domarna lika mycket av att man spelar hemma eller borta, och de är mycket hårdare. Självklart är det min skyldighet att anpassa mig efter reglerna, och jag försöker verkligen. Men jag är ingen maskin, det går inte att stänga av temperamentet. Dessutom är det inte så konstigt att lag som ligger i botten får mer varningar än topplagen, vi måste spela hårdare. 

Skenderović är väl medveten om hans rykte. Att hans twitternamn är @Skandalovic ska givetvis tas med en nypa ironi, han säger att folk ofta har förutfattade meningar om honom.

– Ibland när vi får nya spelare till klubben får jag inte ens blickar de första dagarna, de vågar inte. Sen efter ett par dagar vågar de kanske prata med mig, och då ändrar de uppfattning helt. Jag är ju inte farlig, liksom. 

Publiken har svikit

Det är inte bara i Syrianskas lag det saknas folk – supportrarna på läktaren har också lyst med sin frånvaro, något som påverkar både spelet på planen och ekonomin. 

– Tyvärr har våra hemmafans svikit. Syrianska har varit i toppen i varje jäkla seriesystem, från division fem till superettan. Nu är vi i allsvenskan och det är hårdare konkurrens, vi har begränsat med resurser och vi kan inte vara bäst hela tiden. Publiken får anpassa sig efter det, det är stor skillnad på superettan och allsvenskan. Jag är jäkligt besviken, vi hoppades på fyra-fem tusen personer i snitt på matcherna. 

Vad tycker du om lagets situation med för få spelare? 

– Det är klart att det inte är optimalt. Här om dagen var första gången på länge som vi spelade elva mot elva, med lite hjälp från assisterande tränare. Så mycket folk hade vi inte ens på avslutningsfesten förra året, haha.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stark högt upp i Texas

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

igår 21:50
Brynäs har tagit ett järngrepp i SHL-kvalet mot Djurgården. En blixtvändning i tredje perioden tog Brynäs till 2–1-seger och ledning med 2–0 i matcher. Vi vet vad vi kan och vi har karaktären, säger matchvinnaren Karlis Cukste.

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

igår 21:48
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

igår 21:22
Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.

Åberg visar klass – bara ett slag efter

igår 20:44
Det svenska stjärnskottet Ludvig Åberg håller sig kvar i täten och fortsätter visa klass i RBC Heritage, USA-tourtävlingen i South Carolina. Eller vad sägs om fem birdies på andra rundan?

Kittel tog hem världscupfinalen – favoriten diskad

igår 19:54
Det blev succé för Patrik Kittel och hästen Touchdown i världscupfinalen i dressyrens fria program. Ritten räckt hela vägen till seger – Sveriges första på 26 år. Jag kan inte förstå vad som har hänt, säger Kittel i SVT efter segern. Favoriten, brittiska Charlotte Fry på hästen Everdale, diskades.