Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Dessa jävla f*ttor förtjänar att slås sönder och samman"

- 10/04/2013, 06:00 -
Firman Boys har ett stort inflytande i AIK enligt Uppdrag granskning.
1 av 4

Firman Boys har ett stort inflytande i AIK enligt Uppdrag granskning.

Faksimil SVT/Bildbyrån Obs Bilden är ett montage

AIK FF:s ordförande Johan Segui håller dock inte med.
2 av 4

AIK FF:s ordförande Johan Segui håller dock inte med.

Jens L´Estrade / SCANPIX

Hells Angels kopplas till Firman Boys, här på marsch i Borås.
3 av 4

Hells Angels kopplas till Firman Boys, här på marsch i Borås.

SCANPIX / Bildbyrån / Montage

Stefan Alvén lämnade Djurgården under ytterst dramatiska former. Hot mot familjen var droppen som fick bägaren att rinna över.
4 av 4

Stefan Alvén lämnade Djurgården under ytterst dramatiska former. Hot mot familjen var droppen som fick bägaren att rinna över.

MARCUS ERICSSON/SCANPIX

Hot, våld och infiltration – ända in i styrelserummet påverkas AIK av "Firman Boys" och dess medlemmar – som dessutom har kopplingar till Hells Angels. Det avslöjar Uppdrag granskning i kväll.

STOCKHOLM. "Hanfick höra lugnt och bestämt att han kommer att bli judas om hanlämnar...", skriver en. En annan kommenterar: "...berättaför honom att det blir ännu svårare att bli såld om han fåttsina knäskålar krossade". 

Citaten kommer från Sverigescenen – den ökända hemsidan för Firman Boys-medlemmar – i ett stängt forum som Uppdrag granskning har tagit del av. Fyra medlemmar, varav en tillhör Hells Angels undergruppering Redand White crew, hade då träffat en dåvarande AIK-spelare som var under kontraktsförhandling med klubben. Spelaren, som sedan lämnade klubben, utsattes för både hot och trakasserier – men vill inte själv prata om det.

Hot och trakasserier är något som genomsyrar klubben ända in i styrelserummet – främst genom personen bakom pseudonymen "Johan Höglund". Alltså samma person som skrev boken "En av grabbarna" som handlar om just huliganlivet i Sverige.

"Förtjänar att få en chans att förändra sig"

Höglund kallas för Firman Boys "politiska språkrör" på forumet men är samtidigt tränare i AIK:s akademi. 

AIK FF:s ordförande Johan Segui, själv med förflutet i Hells Angels, svarar på frågan om hur han ser på att Höglund är tränare i ett av klubbens ungdomslag.

– Ja, vi ser ju honom som en bra ungdomstränare och det är därförhan är ungdomstränare och oss veterligen så är han ju inte Firman Boys längre i dag. Det är ju en förutsättning för att kunna varaungdomstränare, säger han och fortsätter:

– Alla har förtjänar en ärlig chans och alla människor förtjänaratt få chans att förändra sig och gå vidare i livet, om manuttrycker det så.

Men så sent som i höstas hyllade Höglund huliganvåldet och skrev att de äldre inom Firman njuter av att se "baby-firmorna" slåss. Något senare skrev han dessutom: "Jagogillar demokratier. Jag är ju FB (Firman Boys reds.anm)!".

"Nu blir det svårt för ordföranden att ta beslut bakom vår rygg"

Något som även framkommer i Uppdrag granskning. Så sent som i höstas förhandlade Höglund om årskortspriser för alla inom Firman Boys med AIK:s vd Thomas Edselius

Tre år tidigare hade han dessutom beslutat om ett taktikbyte inför föreningens årsmöte 2009. Firman Boys var då ute efter att få bort oönskade personer från klubbens ledning – och att deras "egna" skulle bli ersättarna. I slutändan fick också de personer Firman Boys hade önskemål om plats – något som gladde Höglund på forumet: "Årsmötet avklarat. Allt gick enligt beräkningarna. Nu kommer det bli väldigt svårt för Ordföranden och bihang att ta ett enda beslut bakom vår rygg."

En av ledamöterna som valdes in 2009 är själv medlem på Sverigescenen sedan 2004 – och har uttryckt minst sagt våldsamma tendenser på det stängda forumet mot både egna spelare och matchvärdar: "Dessajävla fittor förtjänar att slås sönder och samman".

"AIK är vårt"

Samtidigt fungerade han, han var bara kvar som ledamot till 2010, som en informant för de andra på Sverigescenen: "Tja, jag slåss med näbbar och klor för att hitta kapital till eneventuell emission. Styrelseledamot XX seglar upp som fiende no.1. Vimåste börja mobilisera, även grabbarna."

Enligt Uppdrag granskning har dock styrelsen fyllts på med fler människor som stöttas, eller åtminstone gör som Firman Boys vill. Slutorden talar sitt tydliga språk:

"Otroligtmotiverande att veta att vi har Er som krigar på insidan. Ni görett sjuhelvetes viktigt arbete, AIK är vårt!".

Uppdrag granskning sänds i SVT1 20.00 under onsdagskvällen.