Ivan Turina sörjdes och hyllades när AIK tog emot Göteborg. - Foto: © Bildbyrån / MARCUS ERICSSON / BILDBYRÅN
Flera stjärnor höll tal. Zlatan Ibrahimovic var en av dem. - Foto: © BildbyrŒn / BILDBYRN
Vild glädje när AIK vann.
Vild glädje när AIK vann. - Foto: © BildbyrŒn / BILDBYRN
Mutumba med ett mål och en assist hade en bra dag om än känslosam.
Mutumba med ett mål och en assist hade en bra dag om än känslosam. - Foto: © Bildbyrån / BILDBYRN

Ivan Turina hedrades stort när AIK slog IFK

AIK spelade på måndagen sin första match efter Ivan Turinas tragiska bortgång. Målvakten hedrades med jättetifo, sång och gripande ord från internationella superstjärnor.

AIK – IFK Göteborg 3–1

STOCKHOLM. AIK slog på måndagen IFK Göteborg med 3–1. Matchen var mycket intensiv och välspelad och en enda stor hyllning till den så saknade Ivan Turina som i torsdags tragiskt gick bort 32 år ung.

Matchen inleddes med en tyst minut för Turina och en arena fylld med 24 211 åskådare var helt knäpptyst. Tusentals röda rosor hade lagts bakom den karismatiske målvaktens mål framför AIK:s norra stå.

Ett gripande tal hölls och ett enormt tifo föreställande Turina växte upp i klacken. Matchen blåstes igång och en makalös stämning rådde på Friends arena.

Starffkaos

Turinas namn slutade aldrig ropas från läktarens håll och matchen ut hedrades han av såväl AIK- som IFK-supportrar.

AIK inledde matchen starkast med ett kraftigt bollinnehav. Efter omkring 20 minuter spelade av ett piggt AIK föll Henok Goitom i straffområdet och domaren blåste för straff. Gotitom stegade själv fram till elva meter men John Alvbåge räddade göteborgarna med en fenomenal räddning på en okej slagen straff.

I situationen efter blåste domaren för straff igen i en kalabalikartat situation där Göteborgs Daniel Moberg Karlsson tog bollen med handen. Anfallaren blev varnad och denna gång fick Daniel Majstorovic förtroendet. Landslagbacken slog dock bollen i ribban och ett förtvivlat AIK missade två mål inom loppet av två minuter.

Minuter senare fortsatte AIK:s och Majstorovic oflyt när domaren åter gick pekade på straffpunkten. Majstorovic varnades för hands och Philip Haglund kunde slå in ett noll till Göteborg.

I den 27:e minuten avbröts spelet för att hedra nummer 27. Ivan Turinas bild visades på skärmen och publiken skrek hans namn.

Det mycket mäktiga jublet för Turina ersattes av ett nästan ännu mäktigare när Kennedy Igboanike i den 31:a minuten kunde göra mål på Nabil Bahouis precisa instick.

Zlatan höll tal

Domaren blåste av för paus och Turinas minne hedrades åter igen. Publiken ombads att lyfta blicken mot skärmarna och Daniel Majstorovic stora gestalt uppenbarade sig. Backen höll en gripande tal där han uppmanade alla att att komma tillbaka till Friends arena den 13 maj. Då ska en välgörenhetsmatch spelas mellan AIK och Dinamo Zagreb där alla intänkte kommer att gå till Ivans gravida fru Senka och hennes två små barn.

Efter det uppenbarade sig ett flertal internationella stjärnor och vänner till Ivan på skärmen för att framföra samma inbjudan. Bland dem fanns Real Madrids Luka Modric och en Eduardo Da Silva i tårar. Vår egen superstjärna Zlatan Ibrahimovic talade också till åskådarna som representant för landslaget.

Mutumba punkterar

Matchen återupptogs för andra halvlek, en halvlek som AIK helt dominerade. Bahoui hittade Celso Borges som i den 50:e minuten gav AIK ledningen till 2–1. Borges firade målet tillsammans med AIK-klacken som han hejdlöst kastade sig in i.

I matchminut 79 punkterade sedan matchens bästa spelare Martin Mutumba matchen med ett vackert lobbskott och AIK kunde vinna en första seger på sin nya hemmaborg.

Hur bra match AIK än spelade så kommer matchen i sig förmodligen att glömmas bort. Någon som dock aldrig kommer det är Ivan Turina.

igår 23:24
Ännu ett missat kval – ännu en missad möjlighet. Mesta mästarna Djurgården får spela i näst högsta serien för tredje säsongen i rad – det har inte hänt sedan 1940-talet. Det känns tomt och tufft. Mest tomt, säger lagkaptenen Marcus Krüger.

Rödin: "En jäkla revansch"

igår 23:02
Kritiserade som ett gäng förlorare förra året. Nu är Brynäs ett vinnarlag igen – tillbaka till SHL. Det är en jäkla revansch, men vi har trott på det hela tiden, säger Brynässtjärnan Anton Rödin.

Arsenals uppvisning – 5–0 i derbyt mot Chelsea

igår 22:58
Snabb studs upp ur svackan – och fortsatt en utmanare i kampen om Premier League-titeln. Arsenal krossade Chelsea i Londonderbyt med 5–0.

Brynäs lycka – det händer nu

igår 22:18
Brynäs sejour i hockeyallsvenskan blev bara ettårig. De 13-faldiga svenska mästarna pallade pressen och var i slutändan överlägsna i kvalet. Här är fyra punkter kring Brynäs styrka i allsvenskan och utmaningarna i SHL:

Brynäs glädjekväll – tillbaka i SHL

igår 21:50
Efter exakt 13 månader är Brynäs tillbaka i SHL. Doldisen Oliver Tärnström, 21, sköt två mål när Brynäs besegrade Djurgården på bortaplan med 3–1. Och den klassiska klubben från Gävle är tillbaka efter 4–0 i matcher i finalserien.