Så behöver ditt lag i Allsvenskan värva

- 14/07/2013, 11:06 -
Nyheter24 har scoutat fram de bästa värvningarna för ditt lag.
1 av 5

Nyheter24 har scoutat fram de bästa värvningarna för ditt lag.

Bildbyrån

Malmö FF bör satsa långsiktigt och värva Östers talang Darijan Bojanic.
2 av 5

Malmö FF bör satsa långsiktigt och värva Östers talang Darijan Bojanic.

Bildbyrån / NILS JAKOBSSON

Djurgården skulle behöva en ytter. Då hade Martin Smedberg-Dalence varit perfekt.
3 av 5

Djurgården skulle behöva en ytter. Då hade Martin Smedberg-Dalence varit perfekt.

Bildbyrån

IFK Göteborg kan behöva en produktiv och målfarlig offensiv mittfältare. Melker Hallberg i Kalmar bör man ta en titt på.
4 av 5

IFK Göteborg kan behöva en produktiv och målfarlig offensiv mittfältare. Melker Hallberg i Kalmar bör man ta en titt på.

© BILDBYRÅN / Carl Sandin

AIK är i behov av att bredda sin trupp på ytterbacksplatserna. Kari Arkivuo i Häcken kan vara något för Andreas Alm.
5 av 5

AIK är i behov av att bredda sin trupp på ytterbacksplatserna. Kari Arkivuo i Häcken kan vara något för Andreas Alm.

© BILDBYRÅN / JONATHAN NÄCKSTRAND

Allsvenskans Silly Season är i full gång. Många klubbar har och riskerar att förlora nyckelspelare. Då gäller det att fylla luckorna direkt. För att underlätta för de allsvenska tränarna har Nyheter24 därför gett tips på vilka spelare klubbarna bör värva – från de andra allsvenska klubbarna.

AIK: Med målvaktsfrågan löst i klubben måste klubben i stället söka med ljus och lykta efter ytterbackar. Det är inte det att Martin Lorentzson och Nils-Eric Johansson inte håller måttet. Absolut inte. Tvärtom. Men vad finns egentligen bakom om någon av dem går sönder? Det absoluta beviset för det var väl att Helgi Danielsson har fått vikariera på den ovana positionen under säsongen. Varför inte Häckens rutinerade fjolårssuccé Kari Arkivuo

Brommapojkarna: Med 33 insläppta på 15 matcher är Brommapojkarna det lag som har släppt in flest mål av alla i allsvenskan. Hålet bakåt måste täppas till, och det snabbt. Trots Daniel Majstorovic sammanbrott (det är okej att skriva så va?) förra veckan bör han kunna vara en ultimat lösning för Roberth Björknesjös manskap. Jacob Une Larsson är ett stort framtidslöfte, men har svårt att hålla uppe nivån i match efter match fortfarande. Då kan Majstorovic stora ego vara en tillgång för nykomlingarna. 

Djurgården: Det spelar ingen roll att Per-Mathias Högmo tror att Martin Broberg har potential att göra åtta till tio mål per säsong. Djurgårdens högerytter producerar inte tillräckligt i ett annars väldigt starkt mittfält för tillfället. Då kan IFK Norrköpings Martin Smedberg-Dalence vara ett klokt val. Ytterns kontrakt med Norrköping går ut 2013 och 29-åringen, som har en vass högerfot, bör vilja känna på den stora pressen som det innebär att spela i ett storstadslag (hans tid som yngling i IFK Göteborg räknas inte). 

Elfsborg: Jörgen Lennartsson sitter på Allsvenskans kanske bredaste trupp. Särskilt när det kommer till mittfältet och anfallet. Försvaret är långt ifrån dåligt men kan dock behöva att spetsas till lite, särskilt då Jon Jönsson både har varit skadad och inte har visat upp samma gamla form som tidigare säsonger. Varför inte få in en spelande back som omgående kan komma in i Elfsborgs spel? Kalmar FF:s Paulus Arajuuri har växt fram som en jätte, med bra uppspel, i smålänningarnas försvar den här säsongen. Han vill testa vingarna, men ryktas även vara på väg utomlands. 

Gefle IF: Det är dags för att han återvänder hem nu. Om de flesta Gefle-supportrarna får drömma om den perfekta värvningen är det René Makondele som dyker upp i deras huvuden. Makondele var en favorit på Strömvallen och trots att både Häcken och 31-åringen är långt ifrån den kanonsäsong de hade ifjol har han ändå mäktat med fyra mål och tre assist i år.  

IFK Göteborg: Trots att IFK Göteborg har ett av allsvenskans starkaste defensiva mittfält med Jakob Johansson, Philip Haglund och Pontus Farnerud (när han är skadefri) saknas den där riktiga spetsen offensivt på innermittfältet. En spelare som kan hitta in bakom mittfältet och försvaret hos motståndarlagen. En spelare som Melker Hallberg. Kalmars 17-åring kan vara allsvenskans störste talang just nu och är i sin bästa stunder en av seriens absolut vassaste offensiva mittfältare. KFF håller ofta hårt i sina stortalanger men för honom hade steget varit perfekt innan han börjar titta utanför landets gränser. 

Halmstad BK: Tillsammans med Syrianska är Halmstad det lag i som har gjort minst mål framåt i allsvenskan. Att nykomlingen skulle vara målsnåla visste vi redan sedan innan men Jens Gustafsson skulle behöva en riktig sniper till laget. Grovjobbarna Mikael Boman och Gudjón Baldvinsson sliter bra i anfallet men kan behöva ha uppbackning av någon som gör mål på halvchanser. Häckens Dioh Williams har det uppenbarligen i sig även om han har varit en besvikelse hittills den här säsongen. 

Helsingborgs IF: Allsvenskans målgladaste – och målsnålaste – lag hittar vi i stället i Helsingborg. Behöver man då förstärka laget? Ja, så klart. Allsvenska lag är långt ifrån perfekta, även om det är svårt att hitta bristerna i Roar Hansens, eller ska jag skriva Jesper Janssons, lagbygge. Men varför inte bredda på yttermittfältet med ytterligare en Imad i Åtvidabergs Imad Zatara? Den avige mittfältaren har hittat sin livsform i allsvenskan vid 28 års ålder och kan tillföra ännu en dimension till Helsingborg i guldstriden. 

BK Häcken: Peter Gerhardsson tappade både Tom Söderberg och skyttekungen Waris Majeed efter förra årets succésäsong. Nyförvärvet inför säsongen, Moestafa El Kabir, har fyllt luckan efter Majeed men skador på bland annat Mohammed Ali Khan och Kari Arkivuo i försvaret har gjort att Häcken har fått mönstrat en väldigt ungt och oerfaret lag defensivt. Även om potentialen är hög är insatserna något ojämna. Därför skulle Häcken må bra av en back med en hög lägstanivå. IFK Norrköpings David Boo Wiklander, som kommer från Göteborg, gör sällan en dålig match och skulle ge bredd till en för tillfället oerfaren försvarslinje. 

Kalmar FF: Likt Häcken har Kalmar FF ett oerhört spännande lag med flera unga talangfulla spelare. Måns Söderqvist och Melker Hallberg är, som tidigare skrivet, två spelare som tillhör svensk fotbolls framtid. Men Kalmar FF:s ensamma anfallare Jonathan McDonald i deras 4-2-3-1-uppställning har blivit den succévärvningen som klubben har hoppats på. Bara två mål på 15 matcher, även om han inte har startat alla, räcker inte. Det Nanne Bergstrands gäng, i några månader till i alla fall, skulle behöva är en spelare som både kan fungera som bollmottagare och djupledsspelare. Där hade Gefles pålitlige målskytt Jakob Orlov passat som handen i handsken, även om David Elm naturligtvis inte heller hade gjort bort sig.

Malmö FF: Likt de andra lagen i toppen av allsvenskan har MFF en bred trupp. Men Malmö, som tillsammans med Helsingborg har gjort det till en dygd att sno åt sig och finputsa södra Sveriges största talanger, skulle må bra av ytterligare en mittfältare. Särskilt eftersom kaptenen Jiloan Hamad kommer att lämna klubben under 2013. Precis som ryktena gör gällande skulle Östers Darijan Bojanic passa perfekt i MFF:s framgångsrika förädlingsfabrik. 

Mjällby AIF: Mjällby, som har en bottenkörd ekonomi, har inte många kronor över till övergångar. Men de har blivit ett stabilt mittenlag i allsvenskan trots allt. En del av framgången är att de har varit skickliga i att låna spelare från andra allsvenska lag. För att spetsa till anfallet skulle därför Elfsborgs Per Frick kunna vara något för Anders Torstensson. Frick har provspelat och förväntas bli utlånad till Falkenberg men nog skulle allsvenskt spel med Mjällby vara en större erfarenhet för värmlänningen?

IFK Norrköping: När Imad Khalili redan är klar för Helsingborg och målskytten Gunnar Heidar Thorvaldsson vill testa lyckan i Europa ser Norrköpings anfallsbesättning ut att bli väldigt tunn. Christoffer Nyman är en talang som man hoppas mycket på men 20-åringen, som inte har gjort något större avtryck i allsvenskan den här säsongen, behöver uppbackning. Även om det är mer troligt att David Elm bestämmer sig för att flytta hem till Kalmar vore han en drömvärvning för Norrköping.

Syrianska FC: Frågan är var Syrianska inte behöver förstärka sitt lag? Den allsvenska jumbon har en nästan pinsamt tunn trupp på grund av den ansträngda ekonomin. Trollkarlen Özcan Melkemichel väljer efter många om och men att stanna kvar i klubben. Laget är alldeles för beroende av Sharbel Touma på mittfältet och är, trots lånet av Mattias Mete, i desperat behov av en anfallare som kan löpa i djupled på jätten Dinko Felic nickskarvar. Frågan är om Mattias Mete är rätt person? Pablo Piñones-Arce skulle definitivt kunna vara den spelaren dock. Han har inte kommit till sin rätt i Öster och verkar inte vara särskilt intresserad av att fortsätta i Brommapojkarna när lånetiden har gått ut.

Åtvidabergs FF: Förra säsongens radarpar i anfallet, Magnus Eriksson och Viktor Prodell, har nu lämnat eller lämnar snart den klassiska klubben och kan de verkligen hänga på toppen utan några pålitliga anfallare? Nu när de dessutom har lånat ut Mattias Mete är det oerhört tomt på anfallspositionerna. För att klara sig kvar i toppen det måste de åtminstone få in en ersättare som levererar direkt. Problemet är att det finns få av den kalibern i svensk fotboll. Åtminstone bland de ska kan tänkas flytta till Åtvidaberg. En bra men kortsiktig lösning för Åtvid hade varit att låta "Killer Stiller", med andra ord IFK Göteborgs bänknötare Hannes Stiller. Stiller, som är 35 år nu, kommer inte att få många minuters speltid i Blåvitt nu när de har värvat dansken Lasse Vibe. Han hade gett tyngd till årets största överraskning Åtvidaberg.

Östers IF: Andreas Thomssons lagbygge håller en jämn nivå rakt igenom. Få spelare sticker ut men alla jobbar på ett "Gefle"-vis för varandra. Någon som däremot har varit svajig är lagets målvakt Alexander Nadj. Den IFK Göteborg-fostrade Nadj har bland och gett i sina insatser och har haft stora problem vid in- och utsparkar. En win-win-situation är att Öster lånar Malmö FF:s andremålvakt Robin Olsen som behöver rutin men som också håller en hög klass.