2013 års allsvenska profiler ... och Andrea Pirlo.
1 av 11
2013 års allsvenska profiler ... och Andrea Pirlo.
Domaren.
2 av 11
Domaren. - Foto: © Bildbyrån / Carl Sandin / BILDBYRÅN
Debutanten.
3 av 11
Debutanten. - Foto: BILDBYRÅN / MARCUS ERICSSON
Busen.
4 av 11
Busen. - Foto: © Bildbyrån / Lennart Månsson
Inzaghin.
5 av 11
Inzaghin. - Foto: © Bildbyrån / Daniel Stiller / BILDBYRÅN
Prickskyttarna.
6 av 11
Prickskyttarna.
Väktarna.
7 av 11
Väktarna.
Bra försök.
8 av 11
Bra försök.
Andrea Pirlo.
9 av 11
Andrea Pirlo.
Fortsatt förtroende från start.
10 av 11
Fortsatt förtroende från start.
Publiken.
11 av 11
Publiken. - Foto: © Bildbyrån / Simon Hastegård / Bildbyrån

Har du glömt allsvenskan 2013? Här är årets profiler

Malmö vann, Tobias Hysén och Kennedy Igboananike gjorde 14 mål var och guldtränaren Rickard Norling bytte jobb. Men vad hände mer under 2013 års allsvenska? Och vilka fler profiler utmärkte sig?Årets allsvenska Inzaghi

Moestafa El Kabir, BK Häcken.

– Den mannen föddes offside, sade Sir Alex Ferguson en gång om italienske anfallaren Filippo Inzaghi.

Häckens Moestafa El Kabir kanske inte föddes offside men det blev 37 offsideavblåsningar på 22 matcher för anfallaren i årets allsvenska. Årets busigaste

Johan "Sheriffen" Persson, Östers IF. 

Östers härförare – som nyligen lämnade klubben för spel i Hammarby – spelar hårt på mittfältet. Men ibland hänger han inte med i svängarna och tar en del taktiska frisparkar. 57 orsakade frisparkar är flest av alla i Allsvenskan. Sedan blev det sex gula kort och en utvisning också.  Årets tröttaste?

Martin Christensen, Åtvidaberg FF.

Var han för dålig, ville tränaren spara honom eller var han helt enkelt bara trött? Det blev i alla fall 21 startade matcher och fem inhopp för danske högermittfältaren. Och utbytt – det blev han hela 19 gånger.  Årets prickskyttar

Daniel Nicklasson, Mjällby och Gunnar Heidar Thorvaldsson, IFK Norrköping FK.   

Hellre ett skott i ribban än ett fult mål, tänkte Mjällbys Daniel Nicklasson och träffade målverket två gånger av totalt sju skott på tio matcher.

Flest darr i målställning stod Gunnar Heidar Thorvaldsson för – fem stycken – men han sköt 41 skott och gjorde nio mål på 15 matcher.Årets längsta skotträning 

Martin Kayongo-Mutumba, AIK. 

Publikens och undertecknads favorit sprang upp och ned längs kanten och sköt totalt 46 skott. Tre i målramen, 14 på mål,  två i mål och han hann med att skicka 29 pastejer upp på läktaren.Årets mest övergivna

Stojan Lukic, Halmstad och Kenneth Hoie, Djurgården.

Stojan Lukic i Halmstadsmålet lyckades visserligen ta hand om 113 bollar men släppte 46 förbi sig, vilket var flest av alla målvakter.

Djurgårdens försvar lät 128 skott gå på mål under säsongen. Kenneth Hoie tog hand om 87 av dem. De resterande 41 fick han inte tag i.Årets frisparksskyttar

Kristian Bergström, Åtvidaberg, Christoffer Andersson, Helsingborg, Pablo Piñones Arce, Östers IF, Johan Blomberg, Halmstads BK, Alexander Faltsetas, Gefle IF, Emil Forsberg, Malmö FF, Melker Hallberg, Kalmar FF och Robin Simovic, Helsingborg. 

Grattis! Ni åtta var de enda som lyckades få in ett frisparksparksmål. 

Under Serie A-säsongen 2012/13 gjorde Juventus Andrea Pirlo fem frisparksmål.

      


Årets mest olyckliga debut 

Hampus Zackrisson, IFK Göteborg.

Det var upplagt för succé den där julidagen på Grimsta IP. IFK Göteborgs Pontus Farnerud tvingades lämna plan efter dryga halvtimmen och vid sidlinjen stod Hampus Zackrisson redo att göra allsvensk debut. Han kom in, spelade okej, fick se sitt lag göra det avgörande målet, skadade sig och blev utbytt i 80:e minuten. Det kunde ha gått bättre för Zackrisson men han fick nöja sig med att vinna SM-guld med P19-laget.    Årets hemmadomare

Michael Lerjéus.  

Domaren Michael Lerjéus delade ut 3,6 varningar i snitt per match. 34 till hemmalaget och 48 till bortalaget. Det blev totalt 82 varningar, vilket var flest av alla men bara en mer än kollegan Tobias Mattsson som tyckte att det här med färglada kort var roligt och visade ut fyra spelare och höll upp 4,3 gula per match. 

Anders Ekberg tog det lugnare med de gula korten och visade ut åtta spelare på 23 matcher. Årets publik

Det var i snitt 18 900 supportrar på AIK:s hemmamatcher och totalt hittade 283 497 personer in i den nya nationalarenan. Nu jobbar arenans ljudtekniker och personal för fullt för att spelarna ska höra supportrarna nästa säsong.

/
/
/
/
AIK
/
/
/
Senaste nytt

Viktiga lärdomar för Häcken: "Väldigt givande"

idag 00:04

Häcken pressade Leverkusen – men förlorade

igår 22:58
Fem matcher, fem förluster. Häckens trista svit i Europa League fortsatte när Bayer Leverkusen kom på besök. Hisingslaget stod emot bra, men föll till slut med 0–2.

Liv, 17, hyllades i pappas gamla hemmarink

igår 22:26
För första gången var Herman Liv, son till målvaktslegendaren Stefan Liv, inskriven i en SHL-trupp och fick stå i båset – dessutom hemma i Jönköping. Det var otroligt roligt att komma tillbaka hit, säger Liv till Aftonbladet.

Rögles vändning – ingen rolig historia för Rönnberg

igår 22:04
Den häromdagen så arge och kränkte Frölunda-tränaren Roger Rönnberg var en dryg minut ifrån att bli en historisk SHL-tränare. Men Rögle ville annat och vände ett tvåmålsunderläge till seger i förlängningen (5–4). Orutinerat så det skriker om det, säger Rönnberg.

Två mål på fem sekunder när Luleå derbyvann

igår 21:36
Två mål på fem sekunder (!) avgjorde norrderbyt mellan Luleå och Skellefteå. Linus Omark och Oscar Eklind såg till att Luleå kunde ta en sällsynt derbyseger på hemmais, 2–0. Det är derby, heta känslor, skönt att dra det längsta strået, säger Omark till TV4 Play.

Lundström missar premiären: Chansar inte

igår 20:36
Mathilda Lundström, som haft en känning i baksidan av låret, kommer inte att spela i VM-premiären i handboll mot Kina på fredagen.