Den dåliga gräskvalitén under de kalla månaderna är en anledning till att behålla nuvarande säsongsupplägg.
1 av 4
Den dåliga gräskvalitén under de kalla månaderna är en anledning till att behålla nuvarande säsongsupplägg. - Foto: Nils Jakobsson/Bildbyrån
Allt fler klubbar riskerar att byta till konstgräs om man väljer att ha en höst-vår-säsong.
2 av 4
Allt fler klubbar riskerar att byta till konstgräs om man väljer att ha en höst-vår-säsong. - Foto: Bildbyrån/Joel Marklund
Allsvenskan 2013 hade ett publiksnitt på 7 627 åskådare.
3 av 4
Allsvenskan 2013 hade ett publiksnitt på 7 627 åskådare. - Foto: Bjorn Larsson Rosvall / Adam Ihse
Snö är ett vanligt inslag under lagens försäsonger, något som skulle kunna prägla stora delar av tävlingssäsongen med ett nytt upplägg.
4 av 4
Snö är ett vanligt inslag under lagens försäsonger, något som skulle kunna prägla stora delar av tävlingssäsongen med ett nytt upplägg. - Foto: Bildbyrån / Niklas Larsson/Bildbyrån

Här är fem anledningar till varför vi ska behålla allsvenskan som den är

Elitfotbollen i Sverige ska utvärderas – och enligt Lars-Christer Olsson, ordförande i Svensk Elitfotboll – kan vad som helst hända. Här ger Nyheter24 dig fem anledningar till varför allsvenskan ska behålla samma upplägg.


Svensk elitfotboll kan komma att förändras den närmaste tiden. De svenska säsongerna kan gå från nuvarande upplägg där de startar på våren och slutar på hösten till att i stället börja under den kalla hösten och sluta när det börjar bli varmare.

Här är Nyheter24:s anledningar till varför man inte bör byta upplägg:

1. Tjäle i gräsmattorna

Många svenska fotbollsplaner har stora svårigheter att hålla tillräckligt hög kvalité.

De blir dessutom bara sämre och sämre ju kallare det blir och dåliga fotbollsplaner innebär sämre fotboll. Det i sin tur innebär minskat publikintresse – den delen av svensk fotboll som håller högst kvalité.

2. Lösningen – konstgräs

Med dåliga gräsplaner kommer konstgräs som en snabb och enkel lösning. Många traditionella fotbollsfantaster vill att fotboll ska spelas på riktigt gräs och det finns inga större anledningar att säga emot dem.

Om svenska klubbar ska spela på konstgräs kan vi glömma internationella framgångar då alla svenska lag inte bara ska ställas mot bättre lag, de ska även vänja sig vid ett helt annat underlag.

3. Svenskt vinterväder funkar till en Volvo-reklam med Zlatan – inte fotboll

Det är ett under att så pass många människor går på allsvenska matcher trots att man nu kan se mycket bättre fotboll hemma i tevesoffan. Det skulle med allra största säkerhet bli ett enormt publiktapp för svensk fotboll om vi väljer att spela under den kalla delen av året.

Allsvenskan drar mycket folk under tidig vår och sen höst trots dess temperaturer – men då är ligan antingen i uppstartsfasen eller i en dramatisk slutspurt. Det blir svårt för folk att motivera sig att gå på matcher när drivisen och snålblåsten tar vid under den klassiska serielunken.

4. Fördel i Europa

En av de få förutsättningarna som svenska lag har att lyckas i de internationella turneringarna – under sommaren och tidig höst – är att de är mitt uppe i säsongen och har spelat ihop ett lag samtidigt som motståndarna är inne i sin försäsong och är kvar i semesterläge. Ta inte bort det lilla hoppet svenska klubbar har!

5. Ett långt uppehåll

En förändring av säsongen skulle med allra största sannolikhet innebära att man inför ett långt uppehåll under den allra kallaste vintern. Nödvändigt, om man byter upplägg, men så tråkigt! En serie mår sällan bra av att ta uppehåll, vare sig det är ett EM/VM-uppehåll eller ett annat landskampsuppehåll. Lagen ska starta igång igen efter en period av träningsmatcher och ledighet, och det är sällan vid dessa nystarter som lagen är som bäst.

För att sammanfatta:

Förändringar ska inte bara vara för förändringens skull. Det är svårt att se några avgörande anledningar till varför en förändring av säsongsupplägget skulle gynna svensk fotboll. Förutom att vi svenskar skulle känna oss lite mer kontinentala. 

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stark start av Stark – blågul fajt om OS-plats

2 timmar sedan

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

idag 06:30
Vägen till elitfotbollen har varit krokig, men Taha Ali vill inte ha resan ogjord. Malmö FF-stjärnan ser det som sin uppgift att vara en förebild för alla som jagar en dröm. Stora profiler från våra områden behöver engagera sig, säger 25-åringen.

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

idag 06:19
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.