Han är fotbollsstjärnan – som döpte sin son efter Wolverine

- 26/03/2014, 12:34
John Alvbåge trivs på Twitter.
1 av 4

John Alvbåge trivs på Twitter.

© Bildbyrån / Daniel Stiller / BILDBYRÅN

Blåvitts målvakt tycker om att ha en direkt kanal till sina fans.
2 av 4

Blåvitts målvakt tycker om att ha en direkt kanal till sina fans.

© BILDBYRÅN / Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Ett annat stort intresse är film.
3 av 4

Ett annat stort intresse är film.

© BILDBYRÅN / Carl Sandin

Något som han mer än gärna twittrar om.
4 av 4

Något som han mer än gärna twittrar om.

BILDBYRÅN / ANDREAS L ERIKSSON

En smartphone, lite fantasi och ett Twitter-konto. Det är allt som behövs för en fotbollsspelare att nå ut till sina fans år 2014. Nyheter24 har pratat med IFK Göteborgs målvakt John Alvbåge om hans twittrande – och hans stora filmintresse.

GÖTEBORG. Twittrande fotbollsspelare är inget nytt fenomen. Många av de allsvenska spelarna är aktiva på Twitter. Men det är få som sticker ut så mycket som IFK Göteborgs målvakt John Alvbåge – kanske främst genom att han inte nödvändigtvis måste twittra om fotboll. De som följer Alvbåge på Twitter vet att han skämtar, inte räds att svinga mot motståndare och mer än gärna mikrobloggar om film.

För 31-åringen är Twitter en plattform, en "direkt kanal", till IFK Göteborgs supportrar.

– Det handlar ju framför allt om kidsen. Det är kul att ha en kanal ut till dem. Alla fans är viktiga men för mig är de unga fansen viktigast att spela för. Det i och med att jag så lätt kan relatera till dem själv. Jag har ju stått och sjungit och skrikit själv på matcher. Man känner igen sig när man ser dem på läktaren. Jag var inte det fanet som stod med svart mask och bengaler utan det är de kidsen som brinner för fotbollen som jag har lätt att relatera till. Att kunna ha en kanal direkt till dem är ju jättekul.

"Jag gör allt med glimten i ögat"

Men det händer naturligtvis också att människor skriver mindre trevliga saker till Alvbåge – men det är ingenting han bryr sig märkbart om säger han.

– Att det blir massa surr, negativt snack och att man får skit från andra lags fans får man ju ta. Det hör ju till branschen. Jag är inte långsint och jag skiter ju i det. Det är bara kul att man kan röra om lite i grytan ibland och kanske skapa lite debatt. Jag gör allt med välmening och gör ingenting för att vara ond eller dum. Jag gör allt med glimten i ögat och skriver med lättsamhet och humor. Det är min grej, säger han och fortsätter:

– Sedan är det inte alltid folk som fattar det och då är det ju upp till dem. Jag behöver inte stå till svars för det. Jag skriver det jag gör och står för det. Ibland kan det bli rätt och ibland kan det bli fel i folks ögon. Men jag står där ändå och tar det. Det tror jag ändå uppskattas. Även om folk tycker att man är en idiot ibland så tror jag att det uppskattas att man står rakryggad och är en ärlig och glad person. 

"Bara att backa när han spelar ut krigskortet"

I början av februari uppstod en dispyt mellan Alvbåge och Häckens dåvarande kapten Mohammed Ali Khan. Ali Khan, som numera spelar för kinesiska Tianjin Teda, hånade IFK Göteborgs mittbacksuppsättning vilket irriterade målvakten. Efter några tweets fram och tillbaka undrade Alvbåge hur han skulle kunna veta om Ali Khan "har fokus när han inte ens vet vilket år han är född". En pik till Ali Khan som under 2013 fick veta att han är född 1988 och inte 1986 som han tidigare trott.

– Det var ju dumt av mig men vad ska jag göra? Jag stod ju bara där och tog det. Det var ju ett skämt i mina ögon. Alla förstod ju inte det och när Mohammed själv, som svar på det, spelar ut krigskortet att han flydde och så vidare så var det ju bara att backa, "Okej, ursäkta". Hade han bara svarat "haha, fan vad kul" så hade det ju inte hänt något. Men när han spelar upp det krigskortet där så är det inte så mycket att göra. Det är bara att backa, säga förlåt och förklara att det inte var illa menat. 

Kände du att det blev fel från din sida?

– Ja, det blev väl lite fel men återigen: Jag skrev det jag gjorde och jag står för det och jag tycker fortfarande det var kul. Men det är uppdelat, det är olika. Alla ser vi olika på allt. Som jag sa så är jag inte långsint. Just den grejen är borta nu, säger han och fortsätter:

– Jag har gjort andra grejer förut men jag jobbar ju inte för att vara någon slags debattstartare som rör om, det vill jag inte. Ibland gör jag grejer som kanske blir för mycket men då står jag ändå där och tar det. Jag försvinner inte, gömmer mig inte eller pudlar helt. Jag står ändå där och tar skiten. Sen vet man att det det är en storm på några timmar eller något dygn så är det glömt. 

Följer du Alvbåge på Twitter lägger du snabbt märke till en av hans stora passioner i livet: film. 31-åringen är lite av en filmnörd och recenserar mer än gärna olika rullar genom sitt konto på Twitter. Sanningen är att en av anledningarna till att han finns på mikrobloggen är på grund av hans filmintresse.

Döpte sin son efter Wolverine

– Jag älskar film. Fotboll skriver jag väl om ibland men det är nästan mer om film. Det är ett stort intresse och det blir bara mer och mer, kanske särskilt på grund av sociala medier. Man kan följa folk nära och få reda på saker jävligt tidigt. Sedan får man kontakt med folk via Twitter som man aldrig skulle kunna få tag på annars. Kanske direktkontakt med en skådis eller en regissör och helt plötsligt får du svar från någon som du aldrig trodde skulle svara. Det tycker jag är jättekul.

Faktum är Alvbåge att, när han förklarar vilka som är hans favoritskådespelare, berättar att hans son har fått sitt namn efter en filmkaraktär.

– Alltså jag älskar ju Hugh Jackman och Christian Bale. Det är de första namnen som dyker upp i huvudet. Bale, ända från Mio min Mio till Solens rike. Från barnskådis till att nu vara topp, topp, topp. Man måste ju givetvis nämna Batman också. Han är ju en favorit och allt han gör måste man ju se. Sen gillar jag ju Hugh Jackman, mest för Wolverine-filmerna. För jag är en sådan jävla marvelnörd så det är helt sjukt. Min son heter Logan också. Jag döpte honom efter Hugh Jackmans roll i Wolverine då helt enkelt.

Så det fick du igenom hemma?

– Jajamen. Min fru gillar också film.

Vad har du för favoritfilm?

– Det finns ju mycket bra. De klassiska svaren på bästa film är ju alltid Braveheart, Gladiator, Nyckeln till frihet. Men just favorit för mig är ju en film som du kan sätta på när som helst och bara tycka är lika bra varje gång. Så för att svara på favoritfilm där så kommer jag till komedier. Wedding crashers, Old school, Grandma's boy, det är mer såna som kommer upp i mitt huvud, säger han.

Även om han nämner just marvelfilmer och lättare action ("jag är en sån nörd") som en favoritkategori så kommer han till slut fram till ett definitivt svar. 

– Om jag måste välja så kan det bli typ Old school då, eftersom den är sån klassisk film som man bara kan sitta och analysera och försöka lära sig alla repliker till.

"...är ett sånt jävla mästerverk"

Två favoritregissörer han nämner är Todd Phillips, bland annat Old School och Baksmällan-filmerna, och Mel Gibson, som till exempel regisserade Braveheart och Apocalypto. Men det är en uppstickare i filmbranschen som han är mest intresserad av. 

– Jag har fastnat lite för vår sydafrikanske vän Neil Bloomcamp som började med District 9 och även gjorde Elysium. Jag är nyfiken på vad hans nästa projekt blir. För mig är District 9 ett sånt jävla mästerverk så det finns inte. Sen tycker jag även att han lyckades jättebra med den större Hollywood-budgeten i Elysium, även om man kan ifrågasätta Matt Damon i den rollen, men jag undrar verkligen vad som blir nästa film för honom. Jag gillar den genren. Science fiction, men samtidigt tänker man till och tycker att det är realistiskt på något sätt.