Onsdag 29 Sep
Stockholm

Alm: "Vi har hoppat långt, men inte tillräckligt långt än"

Andreas Alm berättar om förberedelserna inför säsongen.
1 av 4
Andreas Alm berättar om förberedelserna inför säsongen. Foto: Bildbyrån/Joel Marklund
Andreas Alm stänger inte möjligheten till att han skulle kunna träna en rival till AIK i framtiden.
2 av 4
Andreas Alm stänger inte möjligheten till att han skulle kunna träna en rival till AIK i framtiden. Foto: Bildbyrån/Daniel Stiller
Han tycker att Friends Arena så här långt har varit överlägset Råsunda.
3 av 4
Han tycker att Friends Arena så här långt har varit överlägset Råsunda. Foto: Bildbyrån/Simon Hastegård
AIK har tagit medalj varje år sedan Alm tog över tränarposten.
4 av 4
AIK har tagit medalj varje år sedan Alm tog över tränarposten. Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

2014 är året då många förväntar sig guld av AIK efter att ha varit i toppen de senaste åren. Klubben har slagit nordiskt rekord i årskortsförsäljning och pressen är större än vanligt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Andreas Alm om...

...vem som är allsvenskans bästa domare:

Jonas Eriksson säger jag, lite slentrianmässigt, men jag tror det håller fortfarande. Sedan tycker jag att Michael Lerjéus har gjort en jätteresa i sitt domarskap, måste jag säga. Från att ha varit, tycker jag, lite arrogant och ganska svag är han nu en ledartyp på planen på ett bra sätt tycker jag, så han är duktig. Sedan finns det Ekberg och några till som kommer och inte har varit med så länge som är duktiga. Det finns några till, så återväxten ser god ut även om vi fortfarande kommer gläfsa på sidlinjen.

...vem som är allsvenskans sämsta domare:

– Man är ju så ödmjuk att man inte kommer ihåg de dåliga domarinsatserna, man kommer bara ihåg de bra.

...sitt bästa beslut som huvudtränare för AIK:

– Att skriva på avtalet.

...sitt sämsta beslut som huvudtränare för AIK:

– Det är så många att jag inte kan välja. Man fattar dåliga beslut hela tiden, så det är svårt att säga vad som är det sämsta.

...vad han tror om Pelle Olssons första säsong i Djurgården:

– Man är ju nyfiken, men mer än så har jag inte tänkt på det. Man har så mycket med sig själv och det man jobbar med att man tänker inte alls mycket på Djurgården förrän man möter dem. Sedan följer man deras resultat, men jag tänker inte på Pelle särskilt mycket.

...vem han hade värvat från Djurgården om han var tvungen:

Marko Nikolic (som under fredagen blev klar för AIK). Det är en bra spelare.

Andreas Alm har precis avslutat sin fjärde försäsong som huvudtränare i AIK och klubben har kanske aldrig tidigare under hans ledning haft ett lika stort favoritskap på sig inför en allsvensk säsong som i år. I premiären väntar IFK Göteborg hemma på Friends Arena och enligt Alm kommer AIK bättre förberedda till den här säsongen än under hans tidigare år.

– Vi är bättre tränade rent fysiskt. Vi har gjort tester som visar att vi återigen, för fjärde året i rad, utvecklar det. Många ligger på personbästa. Vi är så pass bra förberedda att träningsmatcher inte tar oss längre än så här. Skulle vi spela tre matcher till skulle vi inte bli bättre, utan vi har kommit så långt i våra förberedelser att vi behöver spela allsvensk fotboll för att bli bättre. Då är vi där vi ska vara på något sätt, säger han till Nyheter24.

"Då vinner vi till slut"

AIK missade dock gruppspelet och ett eventuellt vidare avancemang i Svenska cupen efter att ha förlorat mot division 1-laget Sandviken i augusti. Om laget därmed har missat en del i förberedelserna kan man se på olika sätt.

– Tävlingsnerven definitivt. Sedan är det en blandning. IFK Göteborg har nu fått spela mot superettan-laget IFK Värnamo, division 2-laget Hudiksvall och superettan-laget GIF Sundsvall. När vi bokar våra matcher skulle vi aldrig boka den nivån på motståndet, dessutom mötte de superettan-laget Sirius i genrepet. Man tappar ju möjligheten att spela mot verkligt bra motstånd. Det är svårt att säga. Allt bedöms utifrån hur serien startar, om det var bra eller dåligt. Vilket är lite felaktigt tycker jag.

Sedan Alm tog över tränarposten har AIK etablerat sig som ett topplag och tagit medalj varje år. 2011 slutade laget på andra plats, 2012 blev det en fjärdeplats och i fjol blev det återigen en andraplats. Han tror också att kontinuitet i den allsvenska toppen bäddar för att man till slut ska nå ända fram.

– Tar man en bra ansats och gör rätt saker över tid har man möjlighet att träffa plankan perfekt. Vi har hoppat långt, men vi har inte hoppat tillräckligt långt. Det har alltid varit något lag, Helsingborg, Elfsborg eller Malmö, som har gjort det lite bättre, men är man med varje år så vinner man till slut och sedan vinner man kanske två år i rad till slut också.

"Serien är viktigast"

Under hans ledning kvalificerade sig också klubben till Europa League 2012. Efter fjolårets andraplats ska laget återigen delta i kvalet till turneringen, men det finns inga tvivel på vilken tävling som har störst prioritet.

– Serien är det som är absolut viktigast på alla sätt och vis, men vi kommer aldrig behöva välja mellan dem. Vi kommer gå för fullt i båda turneringarna och då kvittar det vilket som är viktigast. Vi har dessutom Svenska cupen att koncentrera oss på.

Under 2009, då AIK vann både allsvenskan och Svenska cupen, var Alm assisterande tränare under Mikael Stahres ledning. Nu är Stahre tränare för rivalen IFK Göteborg, vilket har upprört många AIK-supportrar. Alm är inte helt säker på hur han själv hade agerat om han hade fått frågan att börja träna en rival i framtiden.

– Svårt att säga. Jag har ju varit tränare så kort tid. Stahre har varit tränare i 22 år medan jag har varit det i fem år. Det kanske utvecklas till någon form av yrkesroll. Jag vet inte hur man ser på det när man inte har några andra alternativ, så det är ju jävligt lyxigt att säga att man inte kan gå till den eller den klubben. Jag ser till att inte tänka på de andra klubbarna när jag är i AIK. Om jag sedan inte skulle vara kvar i AIK får vi se hur det är då.

Hur starka känslor har du för just AIK?

– Jag har inte haft så många andra lag. Jag har varit tränare, med delat ansvar, i min moderklubb innan jag kom hit. Jag vet inte. Hur bedömer man hur starka känslor man har? Det är svårt att bedöma. Jag tror det här är tionde eller elfte säsongen för mig i AIK. Det är klart att om man är så många år i en klubb i olika funktioner så blir det många känslor som kopplas ihop med den också.

När Molde visade intresse för dig i vintras sa du att det inte var intressant eftersom att utmaningarna aldrig tar slut i AIK? Vad menade du med det?

– Just nu i dag, det kanske ändras, vill jag inte kika på andra alternativ för då tror jag inte att man är helt närvarande i det som händer i AIK. Här tar det aldrig slut. Det finns alltid nya utmaningar i en storklubb som AIK. Truppen förändras, förutsättningarna förändras hela tiden och det kommer alltid finnas tillräckligt höga krav för att jag ska triggas av det.

Tycker du att man kan få visa svaghet utåt sett när man är tränare i AIK?

– Ja, det tycker jag. Jag har inga problem med det i alla fall. Jag har inga problem med att sträcka upp en hand om jag har gjort något som inte varit tillräckligt bra. Björn Wesström har någon gång sagt att man inte ska göra samma misstag två gånger. Då blir det inte bra alls.

Alm säger att han ofta läser om sig själv och AIK i media, eftersom det skrivs så mycket. Däremot verkar det som skrivs inte ha någon större inverkan på honom.

– Nej. Jag tror att alla påverkas av vad som sägs och skrivs på ett eller annat sätt. Sedan kan det ju påverka på ett sätt att det är så många röster att det inte känns så mycket värt. Jag tror man lär sig när man ska lyssna på olika saker. Jag har i alla fall gjort det med tiden. Jag tycker det är kul med kritik. Jag blir mer obekväm när jag får beröm än när jag får hård kritik emot. Jag tycker det är svårare att säga tack efter att jag har fått goda vitsord än att hantera om någon tycker att jag är en sopa.

"Friends är överlägset Råsunda"

Kommande säsong blir AIK:s andra år på Friends Arena efter att klubben lämnade Råsunda. Många supportrar skulle vilja ha Råsunda tillbaka, men Alm vill inte svara på vilken arena han helst hade spelat kommande säsong om Råsunda stått kvar.

– Varför gillar alla sådana hypotetiska frågor som inte ens är möjliga? Om Råsunda hade stått kvar är det ju inte säkert att man hade känt för det ändå, men nu gör det ju inte det. Det är omöjligt att veta. Jag är så torr att jag säger att Råsunda har haft sitt. Jag längtar inte tillbaka till Råsunda, men jag har jäkligt fina minnen därifrån.

Minnena som han har från det första året på Friends Arena verkar också vara något som väger över till dess fördel.

– Om Friends är lika bra eller bättre som det var ifjol, och som det verkar bli i år sett till publik, är det förmodligen överlägset Råsunda. Råsunda har ju många år då det hade under 10 000 och kanske under 5 000 åskådare till och med i snitt. På så sätt är det ju en fantastisk start på Friends, sedan gäller det ju att ta det därifrån.

Friends Arena har fått en hel del kritik av andra skäl än att många längtar tillbaka till Råsunda. Akustiken och gräsmattan är bara några exempel på det som har fått hård kritik sedan arenans invigning.

– Det är klart det finns kritik och det finns nog förbättringsområden. Uppenbarligen säljer vi fler årskort på Friends än vad vi och något nordiskt lag någonsin har gjort. Det supportrar och andra som går och ser på vår fotboll säger om Friends är att det är den arena som hittills lockar de mest att komma till.

Kommentera
Kopiera länk
Dela