Bosse Andersson tror på derbyfest i kväll.
1 av 4
Bosse Andersson tror på derbyfest i kväll. - Foto: © Bildbyrån / Johanna Lundberg / BILDBYRÅN
Häng med du också – och dela den här bilden i sociala medier.
2 av 4
Häng med du också – och dela den här bilden i sociala medier.
Djurgårdens sportchef på en ceremoni i Mjällby där han hedrade Ola Andertoft som försökte rädda livet på den 43-årige man som miste livet i Helsingborg.
3 av 4
Djurgårdens sportchef på en ceremoni i Mjällby där han hedrade Ola Andertoft som försökte rädda livet på den 43-årige man som miste livet i Helsingborg. - Foto: © BILDBYRÅN / BILDBYRN
En tyst minut för supportern utanför Stadion.
4 av 4
En tyst minut för supportern utanför Stadion. - Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

Dif:s sportchef: "Vårt ansvar att visa att det inte är på liv och död"

Derbyfest – ja, tack. Djurgårdens sportchef Bosse Andersson tror på en stor fest – men vill få bort hatet:– Vi måste alla ta ansvar till vilket pris vi hatar, säger han till Nyheter24.


Häng med!

Gå med i "Derbyfest - ja, tack!" på Facebook och hjälp till för att skapa den stämning som vi alla vill ha.

Ladda även gärna ner bilden och använd i sociala medier – med hashtaggen #derbyfest.

I kväll smäller det på Tele 2 arena. Säsongens första Stockholmsderby lockar storpublik och det är två lag som vill bjuda upp till derbyfest. Men med tanke på den laddade matchen och den tragiska händelsen i Helsingborg då en djurgårdssupporter misshandlades till döds kan man fråga sig om just här derbyt är viktigare för svensk fotboll än någonsin tidigare?

– Nej, men jag tror absolut den är viktig för oss Stockholmsklubbar, utifrån vad vi har gått igenom, att vi har ett ansvar att visa att det inte är på liv eller död. Det är tre poäng vi spelar om och vi möts igen i augusti, säger Djurgårdens sportchef Bosse Andersson till Nyheter24.

"Det ger framtidstro"

Men Andersson nämner också hur tacksam och glad han är över hur man har "slutit upp till kärleken för fotbollen" oavsett lagfärger efter händelsen.

– Det är det som känns härligt och det är det som ger framtidstro. Det här har gett oss tid till eftertanke. Vi har haft en supporter, en ständig medlem, som har stått för någonting som vi vill förknippas med. Generositet, sjunga för sitt lag, van vid att man ibland förlorar och ibland vinner och är så långt ifrån vad våldet tillhör, säger han och fortsätter:

– Det är den andan som jag känner entusiasm för, tillhörighet till och vill vara med att driva.

Det har snackats mycket om hur viktig skillnaden är mellan rivalitet och hat, vad har du att säga om det?

– Det är klart att vi alla måste ta ansvar för till vilket pris vi hatar. Ska vi hata på liv eller död? Det tror jag att vi alla har blivit varse om att det inte är värt det. För våran del har vi upplevt det väldigt, väldigt nära. Att någon ska dö i det här sammanhanget, då måste man ta sig en allvarlig funderare på vad hatet ska stå för, säger han och fortsätter:

– Sen ska det finnas en rivalitet inom rätta gränser. Det är det som skapar intresse, en tillhörighet. Man ska vara stolt, oavsett om man håller på Djurgården eller AIK. 

Andersson exemplifierar med den 43-årige man som dog i Helsingborg.

– I Stefans fall så drev han ett företag. Ena delägaren var djurgårdare och den andra var AIK:are. Det är väldigt viktigt att man tänker på det, för det kommer nya matcher.

Vad tycker du om hatramsor på läktarna, är det viktigt att få bort såna delar också?

– Ja, men jag tror det. Sen är det alltid svårt med detaljer i stridens hetta. Men det är klart vi vill få bort hatet från våra läktare. Det är klart att vi vill få bort det som är förbjudet på våra läktare. Det ska vi så klart jobba stenhårt för och det har vi ett stort ansvar för, både AIK och Djurgården, säger han och fortsätter sitt resonemang:

– Vi vill alla gå ifrån derbyt med en otrolig upplevelse och känna att det är någonting vi vill komma tillbaka till. Det gagnar fotbollen och i synnerhet AIK och Djurgården.  

***

Derbyfest – ja, tack!

Läs mer här:

AIK:s nyförvärv om rivaliteten: "Viktigt att det inte går överstyr"

AIK:s ordförande om läktarklimatet: "Hat är en enklare känsla"

Niklas Wikegård inför derbyt: "Man har helt missförstått det"

Djurgårdens förre ordförande: "Vi måste ta tillbaka fotbollen från de mörka krafterna"

Pelle Olsson: "Alla goda krafter behöver samlas"

Förre AIK-stjärnan ställer sig bakom #derbyfest

Ola Wenström : "En sund rivalitet är inte detsamma som hat"

Victoria Sandell-Svensson: "Kan bli en fantastisk stämning"

Lars-Åke Lagrell ställer sig bakom #derbyfest

AIK:s spelare om derbyt: "Alla ska känna sig trygga på fotboll"

Djurgårdsspelarna vädjar: "Ingen ska komma till skada"

Mona Sahlin: "Ta tillbaka fotbollen"

Lars Ohly: "Rivaliteten mellan klubbarna kan manifesteras fredligt"

AIK:s vd inför derbyt: "Det är helt fel att hata"

/
AIK
/
/
hat
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lag Edin på ny guldjakt i VM: "Lite unikt"

Xabi Alonso nobbar Liverpool

1 timme sedan
Xabi Alonso har inga planer på att ersätta Jürgen Klopp i Liverpool, när tysken lämnar jobbet som huvudtränare efter den här säsongen. Spanjoren stannar i Bayer Leverkusen. Just nu är det här rätt plats för mig.

Reinfeldt om läktaroron: "Kan dämpa kärleken"

3 timmar sedan
Å ena sidan en förväntad storpublik på flera håll. Å andra sidan farhågor kring mer våld. På påskafton börjar fotbollsallsvenskan 2024. Vi är oroliga för att ordningsstörningarna kan dämpa kärleken och möjligheten att alla ska känna att fotboll tillhör mig, säger Fredrik Reinfeldt, ordförande i Svenska fotbollförbundet.

Stark start av Stark – blågul fajt om OS-plats

idag 10:38
Maja Stark har börjat bra i Arizona, Anna Nordqvist likaså. Tillsammans med Madelene Sagström går de en tuff kamp om en plats i OS i Paris i sommar.

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

idag 06:30
Vägen till elitfotbollen har varit krokig, men Taha Ali vill inte ha resan ogjord. Malmö FF-stjärnan ser det som sin uppgift att vara en förebild för alla som jagar en dröm. Stora profiler från våra områden behöver engagera sig, säger 25-åringen.

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

idag 06:19
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.