Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här stormar AIK-huliganerna Friends Arena

- 30/05/2016, 21:09 -

Det var i Svenska Cupen-matchen mellan AIK och Hammarby som AIK-huliganer stormade insläppet och orsakade ett kaos där flera oskyldiga drabbades.

Det var efter stormatchen mellan AIK och Hammarby förra året som flera risksupportrar tog sig in på Friends Arena efter att de forcerat sig fram. Nyheter24 har nu fått ta del av videon som visar händelseförloppet.


I övervakningsfilmer från matchen ser du hur ett mindre antal supportrar försöker hoppa över spärrarna där man ska skanna sina biljetter. De flesta blir däremot stoppade av poliser och ordningsvakter.

I videon får du även se klipp, filmat från en polishelikopter som fångar när ett hundratal personer trycker sig in genom en nödutgång som öppnats. Men det värsta tumultet uppstår när supportrarna utanför entrén trycker sig in. Polisen och ordningsvakterna står maktlösa och kan bara se på när personerna väller in.

– Många av dem var ovisiterade risksupportrar. Men det fanns också vanliga besökare som i det här kaoset försökte skanna sina biljetter samtidigt som en ström av människor hoppade över spärrarna. Det blev nästan parodiskt, säger Anders Sydbom, kriminalinspektör på operativa sektionen för idrottsrelaterad brottslighet i region Stockholm till DN.

Det startades en utredning om våldsamt upplopp men det gick inte att klargöra vem som hade gjort vad och den lades därför ned. På grund av allt kaos gick det inte heller att ta fast eller identifiera personerna där och då.

– I den bästa av världar ska man inte få titta på matchen om man trängt sig in, men det är tyvärr inte så enkelt. I det kaos som uppstår är det svårt att låsa fast enskilda personer och när de blandat upp sig med den övriga publiken blir det omöjligt att på plats identifiera vilka som trängt sig in. Sannolikt hade de flesta av dem dessutom biljetter så bevisläget blir därmed ganska svårt, säger Mikael Berkesand, insatsledare på operativa enheten i region Stockholm till DN.

Borde det införas hårdare straff när brott begås i samband med fotboll?