...Anton Ferdinand. Efter EM ska Terry upp i rätten.
1 av 7
...Anton Ferdinand. Efter EM ska Terry upp i rätten. - Foto: Getty Images
Anton är bror till Rio Ferdinand, som sedan lämnades utanför EM-truppen.
2 av 7
Anton är bror till Rio Ferdinand, som sedan lämnades utanför EM-truppen. - Foto: Getty Images
John Terry anklagas för att ha skrikit rasitiska glåpord mot...
3 av 7
John Terry anklagas för att ha skrikit rasitiska glåpord mot... - Foto: Getty Images
Theo Walcotts familj avstår också från att åka ner till Ukraina.
4 av 7
Theo Walcotts familj avstår också från att åka ner till Ukraina. - Foto: Getty Images
"Det är ett problem som måste tas upp", säger Joleon Lescott.
5 av 7
"Det är ett problem som måste tas upp", säger Joleon Lescott. - Foto: Getty Images
Oxlade-Chamberlain är den yngste spelaren i Englands EM-trupp.
6 av 7
Oxlade-Chamberlain är den yngste spelaren i Englands EM-trupp. - Foto: Getty Images
Alex Oxlade-Chamberlains familj vågar inte följa med till EM.
7 av 7
Alex Oxlade-Chamberlains familj vågar inte följa med till EM. - Foto: Getty Images

Rasism stoppar superlöftets familj från EM

Alex Oxlade-Chamberlain gör mästerskapsdebut för England – men hans familj vågar inte följa med till Ukraina.


Rasistattacker genom tiderna

Samuel Eto'o har sagt att han blivit utsatt för rasistiska påhopp många gånger under sin karriär. När han mötte Real Zaragoza med sitt Barcelona gjorde publiken apljud och kastade jordnötter på planen. Eto'o ville lämna planen, men tränaren och lagkamraterna fick honom att stanna kvar.

Roberto Carlos fick kort efter flytten till Anzhi känna på den ryska rasismen. Under en match förra våren fick han en halvt skalad banan nedsträckt mot sig. Några månader senare fick han en banan kastad på sig under en match. Carlos stormade av planen i protest.

Marc Zoro har vittnat om flera påhopp under sin tid i Serie A. Under en match mot Inter blev det för mycket. Messina-backen lämnade planen efter att ha häcklats av motståndarfansen, men övertalades att fortsätta spela. Händelsen uppmärksammades stort i pressen och drog igång en diskussion om rasismen i ligan.

MANCHESTER. Flera spelare får klara sig utan sin familjs stöd på läktarna i EM. Ukrainas problem med rasism har gjort att fler och fler väljer att stanna hemma. Den 18-årige Arsenal-spelaren Alex Oxlade-Chamberlain kommer inte att ha sina närmaste på plats, skriver The Guardian.

Även lagkamraten Theo Walcotts familj avstår från att åka till Ukraina. Manchester City-backen Joleon Lescotts anhöriga gör detsamma, även om han säger att det beslutet var fattat innan han fick höra om situationen i landet.

– Det är synd för några av medlemmarna i truppen att deras familjer känner att de inte kan åka ner och det är ett problem som måste tas upp, säger Lescott enligt tidningen.

"Domaren måste bryta matchen"

Brittiska parlamentsledamoten Herman Ouseley, som också sitter i fotbollförbundets styrelse, ser allvarligt på problemet. Om de engelska spelarna utsätts för rasistiska påhopp under någon match kräver han att domaren avbryter spelet.

– Domare har ansvaret att vara uppmärksamma på de här sakerna. Om något händer på planen och spelarna påverkas av det, så måste de som är ansvariga för säkerheten och publikkontrollen agera, säger Ouseley till The Telegraph.

Samtidigt anklagas John Terry för att ha skrikit rasistiska glåpord mot Anton Ferdinand, vars bror Rio Ferdinand sedan lämnades utanför truppen. Efter EM ska Chelsea-stjärnan upp i rätten. Lescott gav i går Terry sitt stöd.

– Jag tror inte att det kommer finnas någon fientlighet. Vi är alla här för samma sak och det är att göra bra ifrån oss för England, säger Manchester City-backen enligt The Guardian.

/
EM
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Duplantis OS-plan – avstår klassisk tävling

1 timme sedan

Regn och gräsbrand störde F1-kvalet

1 timme sedan
Tidigt i kvalet inför formel 1-sprinten i Shanghai blev det rödflagg för en gräsbrand bredvid banan, som dock släcktes snabbt.

Nagelsmann stannar: tysk förbundskapten över 2026

1 timme sedan
Julian Nagelsmann kommer att leda Tyskland under VM 2026 i USA, Kanada och Mexiko.

Ica-butikens kaxiga hån: ”Halstabletter bra mot skånska"

1 timme sedan
Ica Kvantum Skellefteå ritkar en rejäl känga mot alla skåningar och SAIK:s motståndare Rögle inför SM-finalen i hockey. – Ett säkert vårtecken, säger butikschefen Alexander Björck.

Trio diskas efter skandalen – lät kines vinna

2 timmar sedan
Topptrion i Pekings halvmaraton diskas och fråntas sina medaljer, meddelar arrangören. Hemmalöparen He Jien vann – efter att ha vinkats fram av en trio konkurrenter på upploppet.

Tragedin i Riyad – succéhästen dog i stallet

3 timmar sedan
Amerikanskan Jill Humphrey, 42, firade en av sina största framgångar. Hon hyllade sin häst efter tredjeplatsen i världscupfinalens andra omgång i går kväll. Han gjorde allt för mig. Kort senare kollapsade Chromatic och dog.