Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ola Wenström är Nyheter24:s EM-krönikör

- 30/05/2012, 14:06 -
Han tror att Holland kan floppa efter finalplatsen i VM.
1 av 3

Han tror att Holland kan floppa efter finalplatsen i VM.

BAS CZERWINSKI / AP / SCANPIX

Polen och Robert Lewandowski blir dock utropstecknet.
2 av 3

Polen och Robert Lewandowski blir dock utropstecknet.

Darko Bandic / AP / SCANPIX

Efter att ha bevakat landslaget på olika sätt i 20 år är det dags för Ola Wenström att skriva krönikor under EM 2012.
3 av 3

Efter att ha bevakat landslaget på olika sätt i 20 år är det dags för Ola Wenström att skriva krönikor under EM 2012.

Bildbyrån

För tevetittarna är han redan ett känt ansikte. Nu ska Ola Wenström fatta pennan och skriva krönikor under EM-festen.

STOCKHOLM. Först Sladjan Osmanagic, sen Rami Shaaban och John Alvbåge. Nu är det fjärde krönikörtillskottet inför EM här: journalisten och programledaren Ola Wenström, som tidigare bloggat på Nyheter24. Han tar därmed klivet från teverutan till att sitta bakom skärmen och skriva - igen.

– Efter att ha jobbat med nästan alla fotbollsmästerskap på alla sätt sen 1990 så ska det bli otroligt kul, att inte bara följa EM avslappnat framför tv:n utan att även vara professionellt engagerad under det här mästerskapet. Det känns bra att vara med i en intressant och förhoppningsvis vinnade trupp. Det är lite för många målvakter kanske, säger han.

Varför ska man läsa dina krönikor?

- Efter att ha bevakat svensk landslagsfotboll i en eller annan form i över 20 år har jag förhoppningsvis något initierat och intressant att säga. Och kanske vill man höra vad programledaren som bara frågar om andras åsikter tycker själv när han kliver ut ur tevestudion? Jag hoppas det.

Under VM i Sydafrika 2010 blev det dock semester för Wenström, för ovanlighetens skull.

Kliade det i fingrarna då?

-Ja det var fruktansvärt, både och. Det var otroligt skönt att bara få vara åskådare men samtidigt så kändes det väldigt märkligt att stå utanför och inte riktigt vara inne i det, så det här är något slags sätt att stilla abstinensen.

NÅGRA SNABBA MED OLA WENSTRÖM

Om Sveriges gruppmotståndare:

– Det är den öppnaste gruppen av alla där alla länder kan sluta både etta och fyra. Sveriges motståndare är därigenom tuffa, knepiga och svåra på olika sätt. För Sverige är Frankrike svårast, därefter England och sen Ukraina.

EM:s överraskning:

– Utan att ha gått på djupet ordentligt i trupperna än så tror jag att Polen kan överraska. De är i en grupp där det inte är alltför knepigt att kunna göra nåt. De har några med spets, Lewandowski inte minst. Kan man klara sig ur den gruppen kan man ha väldigt stark favör av hemmaplan.

Floppvarning:

– Jag tror att båda VM-finalisterna, Spanien och Holland, är försvagade sen senast. Sett till förväntningarna på dem tror jag att de kan få väldigt svårt. För dem är ju att åka ut i en kvartsfinal ett praktfiasko. Minst ett av de lagen ryker redan där och jag tror att inget av dem klarar sig till final.

EM-guldet går till:

Tyskland. Det ska bli mycket intressant att se hur de reagerar efter Bayern München-förlusten. Mycket hänger på hur de tacklar den förlust. Men det vore märkligt om de inte kom ut som ett sårat vilddjur och tar revansch för det. Det finns mycket bra där.