. . ."Ukraina blivit en gigantisk bordell".
1 av 5
. . ."Ukraina blivit en gigantisk bordell". - Foto: OLA TORKELSSON / SCANPIX
Å andra sidan finns det alltid en större risk under sammanhang som detta. "Allt kan hända", säger en kvinna.
2 av 5
Å andra sidan finns det alltid en större risk under sammanhang som detta. "Allt kan hända", säger en kvinna. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Ukrainska prostituerade har blandade känslor inför EM 2012.
3 av 5
Ukrainska prostituerade har blandade känslor inför EM 2012. - Foto: Tomas Oneborg / SCANPIX
En aktivist inom feminstgruppen Femen som ofta protesterar utan kläder menar att. . .
4 av 5
En aktivist inom feminstgruppen Femen som ofta protesterar utan kläder menar att. . . - Foto: Gero Breloer / AP / SCANPIX
Å ena sidan höjer många av kvinnorna priserna när fulla supportrar vill köpa sex.
OBS! Personerna på bilden har ingen direkt koppling till artikeln.
5 av 5
Å ena sidan höjer många av kvinnorna priserna när fulla supportrar vill köpa sex. OBS! Personerna på bilden har ingen direkt koppling till artikeln. - Foto: Sergey Ponomarev / AP / SCANPIX

Expert: EM kan innebära en ökad spridning av HIV

"Ukraina har förvandlats till en gigantisk bordell".


Det här är HIV/AIDS

HIV är en förkortning av humant immunbristvirus.

Det rör sig om ett så kallat retrovirus av underfamiljen lentivirus, som angriper det mänskliga immunsystemet och slutligen kan leda till sjukdomens slutstadie - aids.

Har man väl nått slutstadiet är utgången oftast dödlig.

Cirka 33 miljoner människor världen över beräknas vara smittade, och viruset har sedan sitt utbrott skördat runt 30 miljoner människoliv. Omkring sjutusen beräknas smittas varje dag och mer än 5 700 dör varje dag i HIV-relaterade sjukdomar.

På många håll i världen bedrivs intensiv forskning som syftar till att ta fram ett vaccin mot HIV. Men problemen har hopat sig eftersom viruset muterar mycket snabbt.

Källa: Wikipedia

KIEV. På fredagen spelades den första matchen i 2012:s fotbolls-EM som hålls i Ukraina. Förväntningarna har varit höga både för spelare, fans och arrangörer - men också för landets prostituerade som planerar att höja priserna under EM, skriver Washington Post.

En av tio av landets prostituerade uppges vara smittade av HIV. Nu varnar experterna för att EM kan innebära en ökad spridning av den farliga könssjukdomen.

– I dag har Ukraina fövandlats till en gigantisk bordell, Europas centrum för sexturism och ukrainska kvinnor lider från det. Ukrainska kvinnor kommer att bli sexslavar under EM 2012, säger Inna Shevchencko, aktivist inom femistgruppen Femen, till Washington Post.

Säljer sex för sin utbildning

Yulia, 20 år, är en av de ukrainska kvinnor som har blandade känslor inför årets EM.

Hon är prostituerad och ser delvis fram emot att arvodet kan komma att höjas när fulla fotbollssupportrar kommer på besök, samtidigt ökar rädslorna för att råka illa ut.

– Varje tjej är rädd eftersom hon inte vet vad hon kommer att se, vad som kommer att hända henne eller vad hon ska vänta sig. Allt kan hända, berättar Yulia.

En av de gånger som 20-åringen fått betala priset för sitt yrke var när hon våldtogs brutalt av två män som kallat henne till en lägenhet. Yulia valde däremot att fortsätta att sälja sex för att ha råd att betala sin utbildning, skriver Washington Post.

/
EM
/
/
HIV
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Verstappen vinner F1-sprinten i Shanghai

1 timme sedan

Stark högt upp i Texas

2 timmar sedan
Maja Stark och Anna Nordqvist är högt upp på resultattavlan efter andra rundan i årets första majortävling, i Texas på USA-touren. Stark gjorde visserligen en bogey men vägde upp det mer än väl genom fyra birdies, tre under par på rundan.

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

igår 21:50
Brynäs har tagit ett järngrepp i SHL-kvalet mot Djurgården. En blixtvändning i tredje perioden tog Brynäs till 2–1-seger och ledning med 2–0 i matcher. Vi vet vad vi kan och vi har karaktären, säger matchvinnaren Karlis Cukste.

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

igår 21:48
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

igår 21:22
Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.

Åberg visar klass – bara ett slag efter

igår 20:44
Det svenska stjärnskottet Ludvig Åberg håller sig kvar i täten och fortsätter visa klass i RBC Heritage, USA-tourtävlingen i South Carolina. Eller vad sägs om fem birdies på andra rundan?