O'Shea har sedan dess vunnit allt med Manchester United.
1 av 3
O'Shea har sedan dess vunnit allt med Manchester United.
Senaste Irland spelade i ett mästerskap var för tio år sen.
2 av 3
Senaste Irland spelade i ett mästerskap var för tio år sen.
Irland missade VM i Sydafrika efter skandalmatchen mot Frankrike där Martin Hansson missade Thierry Henrys handsboll.
3 av 3
Irland missade VM i Sydafrika efter skandalmatchen mot Frankrike där Martin Hansson missade Thierry Henrys handsboll.

Matchen O'Shea väntat på i tio år

"Att få komma till ett stort mästerskap är sådant man drömmer om som barn".


Följ fotbollsfesten på Nyheter24

Senaste nyheterna, skadeläget, de bästa krönikörerna och mycket mer. I sommar kommer Nyheter24 punktmarkera EM-slutspelet i Ukraina. Vi kommer att finnas på supporterlägret Camp Sweden samt följa Zlatan & Co: på plats i Kiev. Det blir många nyheter om alla EM-länder, mycket webbteve och ännu fler bilder. Följ med oss på den stora EM-resan!

EM-bloggar:

Avgå alla - med Johan Andersson

EM-reportern - med Emil Schälin

POZNAN. Det var mer än tio år sist. Men i kväll är väntan över för Irland - och för John O'Shea vunnit allt som går att vinna med Manchester United - men spelar sitt första mästerskap med Irland.

- Att få komma till ett stort mästerskap är sådant man drömmer om som barn. Jag är så tacksam för att jag får vara här, säger O'Shea till Uefa.com.

Senast Irland kvalade in till ett mästerskap var VM i Sydkorea och Japan 2002. O'Shea var då 21 år gammal - och fick ingen plats i truppen. Efter fyra raka missade mästerskap kom då skandalförlusten mot Frankrike i VM-kvalet 2009 där svenske domaren Martin Hansson missade när Thierry Henry tog bollen med hand strax innan han kvitterade och sköt Frankrike till VM i Sydafrika. Femte raka mästerskapsmissen var ett faktum.

- Jag trodde utan tvekan att chansen var förbi, säger Sunderlandförsvararen.

Men Irlands 73-årige italienske förbundskapten Giovanni Trapattoni gav aldrig upp. Irland knep andraplatsen i sin kvalgrupp till EM efter 2-1 mot trean Armenien i den sista matchen. Sen ställdes ölandet mot Estland i play off-matchen. Där blev det knock out direkt när Irland vann med hela 4-0 på bortaplan. O'Shea var skadad i den matchen - men i returen var han tillbaka och såg till att ta de grönklädda till EM inför 51 700 hysteriska hemmafans på Dublin Arena.

Och i kväll är det äntligen dags. Irland möter Kroatien i Grupp C. Nu börjar en ny resa - för Irland och för O'Shea som finns med från start

- Vi har nått ett delmål. Nu är det dags för nästa.

/
/
/
EM
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!