De svenska svenska supporterpoliserna Jan Edmundsson och Gorgin Shoai är på plats i Kiev för att hjälpa svenska fans.
1 av 4
De svenska svenska supporterpoliserna Jan Edmundsson och Gorgin Shoai är på plats i Kiev för att hjälpa svenska fans. - Foto: Nyheter24/Emil Schälin
Bästa tipset: "Ha med dig passet hela tiden".
2 av 4
Bästa tipset: "Ha med dig passet hela tiden". - Foto: Nyheter24/Emil Schälin
Jan Edmundsson jobbar vanligtvis i Göteborg och Gorgin Shoai i Malmö.
3 av 4
Jan Edmundsson jobbar vanligtvis i Göteborg och Gorgin Shoai i Malmö. - Foto: Nyheter24/Emil Schälin
"Vi kommer att gå tillsammans med svenskarna till arenan och sedan jobba vidare inne på arenan. Det ska bli spännande."
4 av 4
"Vi kommer att gå tillsammans med svenskarna till arenan och sedan jobba vidare inne på arenan. Det ska bli spännande." - Foto: Nyheter24/Emil Schälin

Svensk aina vaktar gatorna i Ukraina

Här är tipsen från de svenska poliserna som ska skapa lugn i Kiev.


Följ fotbollsfesten på Nyheter24

Senaste nyheterna, skadeläget, de bästa krönikörerna och mycket mer. I sommar kommer Nyheter24 punktmarkera EM-slutspelet i Ukraina. Vi kommer att finnas på supporterlägret Camp Sweden samt följa Zlatan & Co: på plats i Kiev. Det blir många nyheter om alla EM-länder, mycket webbteve och ännu fler bilder. Följ med oss på den stora EM-resan!

EM-bloggar:

Avgå alla - med Johan Andersson

EM-reportern - med Emil Schälin

KIEV. I den ukrainska huvudstaden finns gott om patrullerande poliser, men knappt en enda som pratar engelska. För att medla mellan röjiga svenska fotbollsfans och ukrainsk polis finns åtta svenska poliser på plats. Nyheter24 har tagit ett snack med Gorgin Shoai, vanligtvis i tjänst i Malmö, och Jan Edmundsson, som jobbar i Göteborg, och tagit reda på vad de egentligen gör här.

Vad har ni för uppgift?

– Vi är åtta svenska supporterpoliser på plats, vi jobbar alltså heltid med supportrar i Sverige. Vi hjälper supportrarna, just nu går vi och pratar med folk och påminner dem så att de inte glömmer att ha med sig passet hela tiden, som man måste ha i det här landet.

Varför måste man det?

– För att polisen kan komma och kontrollera, man måste ha det, det är utanför EU. Du måste kunna identifiera dig på något sätt, svensk körkort gäller inte här.

Men om jag inte har gjort något, bara går på gatan snällt och fint?

– Det spelar ingen roll, om de stoppar dig måste de veta vem du är.

Vad händer om jag inte har något pass då?

– Det kanske inte händer något, men det kan uppstå en diskussion. Men lagen säger att du måste ha pass på dig som utländsk medborgare.

Vad gör man om man blir stoppad av ukrainsk polis?

– Försök få tag på någon som kan prata engelska och tolka. Vi har även en svensk polis med oss som kan ryska.

Vad gör ni under matchen ikväll?

– Vi kommer att gå tillsammans med svenskarna till arenan och sedan jobba vidare inne på arenan. Det ska bli spännande. Eftersom vi vet hur svenska supportrar fungerar så förklarar vi det för ukrainsk polis.

Vad har ni befogenhet att göra?

– Vi har inga befogenheter överhuvudtaget. Vi är hjälp och service mellan supportrar och ukrainsk polis.

Hur reagerar ukrainsk polis, tycker de inte att ni är inne på deras territorium?

– Absolut inte. De är nyfikna. Det är ju nytt för dem att en annan polismakt är i det här landet. Det funkar utmärkt, de förstår vår uppgift. De förstår hur mycket positivt det kan medföra.

Vad tycker svenskarna?

– Det är jättemånga svenskar som tycker att det är tryggt att de kan vända sig till oss om det är något. Vi har kontakt med ambassaden och ukrainsk polis.

Har hänt något hittills där ni fått ingripa?

– Nej, faktiskt inte. Men i går var svenskarna kvar länge efter stängning på Swedish Corner och ville festa vidare. Nu är vi här och förmedlar när det är dags att gå hem.

Är ni rädda för att det kommer bli kaos?

– Absolut inte. Det kommer bli fest, det är vad det kommer bli!

EM
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Friidrotten sågas för OS-prispengar

Stjärnan riskerar att missa FA-cupsemifinalen

1 timme sedan
Erling Braut Haaland dras med skadebekymmer och riskerar att missa Manchester Citys FA-cupsemifinal på Wembley på lördagen.

Guide: Allt du behöver veta inför SM-finalerna

2 timmar sedan
Skellefteå gör sin tionde SM-final i historien – Rögle har tio raka segrar i det här SM-slutspelet. Hamnar SM-guldet i norr eller söder? Här är förutsättningarna inför finalserien som startar på lördagen.

Så mycket kostar det att se allsvensk fotboll

2 timmar sedan
Discovery+ och Eurosport förs samman med HBO Max och bildar den nya strömningstjänsten Max. Den som vill se allsvensk fotboll och allt från OS i sommar behöver köpa abonnemang. Det billigaste alternativet kostar 349 kronor i månaden.

Allt om Alexander Isak: Familj, klubbar, lön och mål

3 timmar sedan
Alexander slog igenom med dunder och brak i allsvenska AIK. Sedan dess har han representerat flera europeiska klubbar. Nyheter24 har tagit en närmare titt på vad svenskarna googlar mest om fotbollsstjärnan.

Hurtig borta hela säsongen av "personliga skäl"

3 timmar sedan
Svenska landslagsstjärnan Lina Hurtig missar resten av säsongen. Det beskedet ger Arsenals tränare Jonas Eidevall. Hon är fortfarande borta av personliga skäl och vi måste respektera det, säger han.