Sladjan Osmanagic: "I ärlighetens namn bryr jag mig knappt om vilka som spelar från start eller inte. Allt jag vill är att vi tar tre poäng."
1 av 3
Sladjan Osmanagic: "I ärlighetens namn bryr jag mig knappt om vilka som spelar från start eller inte. Allt jag vill är att vi tar tre poäng." - Foto: Scanpix/Montage
"Karl XII var skadeskjuten när han skulle leda styrkorna vid det berömda Poltavaslaget. I dag har vi en annan härförare. Hans namn är Zlatan Ibrahimovic."
2 av 3
"Karl XII var skadeskjuten när han skulle leda styrkorna vid det berömda Poltavaslaget. I dag har vi en annan härförare. Hans namn är Zlatan Ibrahimovic." - Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
En byst av Karl den XII flygs till Poltava i Ukraina inför 300-årsminnet av slaget vid Poltava i juni 2009.
3 av 3
En byst av Karl den XII flygs till Poltava i Ukraina inför 300-årsminnet av slaget vid Poltava i juni 2009. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

"Äntligen dags för revansch"

KRÖNIKA. Nyheter24:s EM-krönikör Sladjan Osmanagic om varför Sverige lyckas vinna slaget i Kiev I kväll och varför Zlatan är än bättre härförare än Karl XII.


Följ fotbollsfesten på Nyheter24

Senaste nyheterna, skadeläget, de bästa krönikörerna och mycket mer. I sommar kommer Nyheter24 punktmarkera EM-slutspelet i Ukraina. Vi kommer att finnas på supporterlägret Camp Sweden samt följa Zlatan & Co: på plats i Kiev. Det blir många nyheter om alla EM-länder, mycket webbteve och ännu fler bilder. Följ med oss på den stora EM-resan!

EM-bloggar:

Avgå alla - med Johan Andersson

EM-reportern - med Emil Schälin

Inte alltför sällan kan det heta att vi svenskar är historielösa.

Så kanske det är emellanåt i vår trista vardagslunk. Nu är det dock nya vindar som sprids, vindar med ett historiskt anslag. För i kväll spelar Sverige sin EM premiär mot värdnationen Ukraina. Det är dags, som historikern Herman Lindkvist säger i Svenska Spel reklamen, för revansch.

1709 led Sverige ett tungt nederlag i slaget vid Poltava. På den här tiden var vi en global stormakt och Karl XII var fruktad av många i Europa. Nuvarande Danmark, Ryssland och Tyskland hade förklarat krig mot lilla Sverige knappt tio år tidigare. Karl XII hade tänkt sig att samtliga motståndare skulle besegras. Så blev det inte. I stället fick Sverige uppleva ett tämligen smärtsamt nederlag.

Det finns vissa likheter med slaget vid Poltava och dagens match i EM.

En högst viktig match dessutom. Tre poäng är nästan en förutsättning om Sverige skall ta sig vidare ur gruppspelet. Våra soldater hade värdelösa förhållanden vid Poltava. Inte riktigt lika dåliga förhållanden som på Camp Sweden. Där har, som alltid i mästerskap, de lojala svenska förtrupperna samlats i väntan på match.

Personligen vill jag att Sverige vinner i kväll av en rad olika orsaker. Jag unnar alla kämpar som bor på Camp Sweden, utan hälften av alla de faciliteter som skulle finnas, en seger mot Ukraina. Jag imponeras av de svenska supportrarnas lojalitet och glöd.

Karl XII var skadeskjuten när han skulle leda styrkorna vid det berömda Poltavaslaget. I dag har vi en annan härförare. Hans namn är Zlatan Ibrahimovic. Till skillnad från Karl XII är inte vår stora internationella fixstjärna skadeskjuten alls. Tvärtom, han påstås vara i sitt livs form. Det bådar väldigt gott inför aftonens drabbning.

I ärlighetens namn bryr jag mig knappt om vilka som spelar från start eller inte. Allt jag vill är att vi tar tre poäng. Tyskland, Danmark och Ryssland har börjat med varsin seger. I kväll är det vår tur att fira.

EM
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!