2009 slutade Lars Lagerbäck som förbundskapten i Sverige. Ola Wenström vill att spelarna ska ha snuddat vid en tanke kring Lagerbäcksrealism.
1 av 4
2009 slutade Lars Lagerbäck som förbundskapten i Sverige. Ola Wenström vill att spelarna ska ha snuddat vid en tanke kring Lagerbäcksrealism. - Foto: Scanpix
Efter att ha bevakat landslaget på olika sätt i 20 år är det dags för Ola Wenström att skriva krönikor under EM 2012.
2 av 4
Efter att ha bevakat landslaget på olika sätt i 20 år är det dags för Ola Wenström att skriva krönikor under EM 2012. - Foto: Bildbyrån
"Klart är att Erik Hamrén mer eller mindre har dopat sitt gäng med tro, hopp och kärlek."
3 av 4
"Klart är att Erik Hamrén mer eller mindre har dopat sitt gäng med tro, hopp och kärlek." - Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
”Bästa gemenskapen jag någonsin har upplevt, alla lag inräknade” sa Jonas Olsson när jag pratade med honom i telefon häromdagen."
4 av 4
”Bästa gemenskapen jag någonsin har upplevt, alla lag inräknade” sa Jonas Olsson när jag pratade med honom i telefon häromdagen." - Foto: Sergei Grits/Ap/Scanpix

"Ta in en liten gnutta sans och balans i hallelujastämningen"

KRÖNIKA. Nyheter24:s EM-krönikör Ola Wenström vill att det svenska laget åtminstone har snuddat vid en tanke kring ord som "ödmjukhet, försiktighet och Lagerbäcksrealism".


Följ fotbollsfesten på Nyheter24

Senaste nyheterna, skadeläget, de bästa krönikörerna och mycket mer. I sommar kommer Nyheter24 punktmarkera EM-slutspelet i Ukraina. Vi kommer att finnas på supporterlägret Camp Sweden samt följa Zlatan & Co: på plats i Kiev. Det blir många nyheter om alla EM-länder, mycket webbteve och ännu fler bilder. Följ med oss på den stora EM-resan!

EM-bloggar:

Avgå alla - med Johan Andersson

EM-reportern - med Emil Schälin

Vad sägs om att lite allvar och realism lagom till partyt? I ett par veckor har landslaget skrattat och trivts, förmodligen som aldrig förr. Det är en härlig stämning truppen och grymt go i gruppen. Men mitt i denna överdos av harmoni; måtte det nu också finnas en gnutta av insikt om sin egen begränsning. EM är mer än ett kramkalas.

”Bästa gemenskapen jag någonsin har upplevt, alla lag inräknade” sa Jonas Olsson när jag pratade med honom i telefon häromdagen. Klart är att Erik Hamrén mer eller mindre har dopat sitt gäng med tro, hopp och kärlek. Tro på sin egen förmåga, hopp om ett långt EM och kärlek till varandra. Vi har förmodligen aldrig haft ett landslag som har mått bättre. Men frid på speed, hur långt räcker det egentligen? Till första mästerskapsmatchen för förbundskaptenen och ungefär halva laget behöver Hamrén ha mer innanför västen. Taktik, skicklighet och kyla till exempel.

Taktiken måste vara så mycket mer sofistikerad än att bara ”gå ut och ta tag i matchen”. Skickligheten måste vara på en högre nivå än i stora delar av genrepen och – framför allt – kylan måste vara ungefär som under förra helgen här i huvudstan. Den får, hur som helst, absolut inte vara som i Amsterdam i kvalet. Då var det hett som i helvetet.

Ni minns säkert allt från jiddret om att äga matchen, huvudet-under-armen-press och Safaris idiotinkast till Hollands alla kontringar och fyra mål. Jag har svårt att glömma och det bränner säkert fortfarande om fingertopparna hos Hamrén. Tyvärr är jag ändå inte helt övertygad om att han har släppt tanken på att försöka rulla ut varenda lag i världen. Men jag hoppas.

Vad sägs ändå om att ta in en liten gnutta sans och balans i hallelujastämningen? Det handlar inte om att komma här och stövla in som en butter festförstörare och lägga en blöt och grå filt över allt positivt som Erik Hamrén har byggt upp. Men det svenska laget bör åtminstone springa in i Kiev och ha snuddat vid en tanke kring ord som ödmjukhet, försiktighet och Lagerbäcksrealism.

Det är inget tvivel om att detta svenska lag kan vinna, bara det inte glömmer hur. Det är långt mycket mer än friskt humör som susen gör.

EM
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Slog världstrean: "En av mina största segrar"

Palestina vill att Fifa straffar Israel

1 timme sedan
Palestinas fotbollsförbund anser att Israel diskriminerar palestinier och ber därför Internationella fotbollsförbundet (Fifa) att stänga av eller slänga ut Israels fotbollsförbund.

Sista matchen spelad – nu kan NHL-laget byta stad

1 timme sedan
NHL-laget Arizona Coyotes kan flyttas – till Salt Lake City. Säsongens sista match i Mullet Arena blev därför en känslosam historia. Det var många känslor och det var mycket sorg, säger Coyotes tränare André Tourigny.

Ronaldo vann lönetvisten – får 114 miljoner

2 timmar sedan
Fotbollsstjärnan Cristiano Ronaldo vann lönetvisten med Juventus som nu måste betala honom motsvarande 114 miljoner kronor.

IFK Värnamo riskerar nya matchflyttar

3 timmar sedan
Gräset på Finnvedsvallen är för dåligt för att IFK Värnamo ska kunna spela allsvenska fotbollsmatcher på sin hemmaarena. Nu meddelar Värnamo kommun att två nya hemmamatcher kan behöva flyttas till Borås.

Två svenskar till NBA-draften

idag 10:26
Bara tre svenskar har tidigare draftats till NBA. I sommar kan ytterligare två väljas i draften.